Ανατροπή ή… στο αλέτρι!

on .

Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να σκεφτούμε πολιτικά. Τώρα ούτε ιδεοληψίες ούτε συνθήματα θα μας σώσουν. Ο τόπος βουλιάζει και όλοι μαζί οδεύουμε σε χειρότερες καταστάσεις χωρίς γυρισμό.
Στ’ αλήθεια ποιος υποψιαζόταν πριν από τρία χρόνια ότι θα τελειώσουν τόσο άδοξα οι υποσχέσεις του Τσίπρα και ότι θα ξεθωριάσουν οι ιδεολογίες που για πολλά χρόνια εξόπλιζαν πολλούς συμπολίτες για να αγωνίζονται στο όνομα της Αριστεράς και να προσδοκούν μια δικαιότερη κοινωνία;
Δυστυχώς, εκτιμήσαμε λάθος και τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση του δράματος. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι είχε «αυταπάτες» και δεν καταλάβαινε πού οδηγούσε τη χώρα. Και έτσι καταντήσαμε να προκαλούμε τον οίκτο στους συμμάχους και τη χαρά στους αντιπάλους. Ευτυχώς ζει και βασιλεύει το δημαγωγικό δίδυμο, Τσίπρας – Καμμένος, για να συνεχίζει με κυνισμό να προκαλεί ακόμα και τη λογική των συμπατριωτών μας. Επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο, μπας και οι Έλληνες ξεχάσουν τα βάσανά τους και δώσουν συγχωροχάρτι στην ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.
Αλλά οι περισσότεροι των πολιτών δεν είμαστε λωτοφάγοι. Θυμούμαστε πολύ καλά τι μας έλεγαν πριν από τρία χρόνια και τώρα μας έριξαν με τον εθνικολαϊκισμό τους στα τάρταρα της κόλασης και της απέραντης δυστυχίας. Γι’ αυτό τώρα δεν υπάρχει ούτε ανοχή, ούτε διάθεση για συμβιβασμούς και σιωπή. Η χώρα έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο σε όλους τους τομείς και ο μόνος δρόμος που μας έμεινε είναι αυτός της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή της κατάστασης. Ο λαός της Λέσβου το φανέρωσε περίτρανα και ξεγύμνωσε τους θεατρινισμούς του Πρωθυπουργού.
Πράγματι, ποιος πατριώτης ή ποιος λογικός πολίτης μπορεί να ανεχτεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στους ξένους; Ή ποιος μπορεί να ανεχτεί τους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας από μια κυβέρνηση της «Αριστεράς» που διαλαλούσε: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»; Πώς να ξεχάσουμε αυτό το δίδυμο, όταν κατηγορούσε τους αντιπάλους ότι υπογράφουν μνημόνια και πάνε στα τέσσερα μπροστά στους δανειστές; Και σήμερα αυτοί οι «πατριώτες αριστεροί» πρόθυμα παραδίνουν τα κλειδιά της πατρίδας στους ξένους. Μία είναι η εξήγηση: Κάνουν τα πάντα χωρίς ίχνος ντροπής για να κρατήσουν όσο γίνεται την καρέκλα της εξουσίας!
Και τώρα έχουν εφεύρει το καινούριο μυθιστόρημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραμύθι εκ μέρους πολιτικού ηγέτη που προσβάλλει τη λογική, την ηθική και την θεσμική υπόσταση της δημοκρατίας. Στην ουσία έχουμε το επιστέγασμα μιας καθεστωτικής δημαγωγίας που μας παραπέμπει στα ολοκληρωτικά συστήματα της Λατινικής Αμερικής.
Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτή τη θλιβερή πολιτική κατάσταση έχουμε χρέος πολιτικό και ηθικό να αντισταθούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής πρακτικής. Η αντίσταση με μέσα ειρηνικά θα πρέπει να έχει μαζικό χαρακτήρα με τη δυναμική συμμετοχή πολιτών, κομμάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης, εργατικών οργανώσεων και φορέων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μείνει άπραγος θεατής εκτός από τους βολεμένους, τους ιδεοληψίες και τους επαγγελματίες χειροκροτητές.
Γιατί, αν δεν ξεσηκωθούμε, όπως ο κόσμος της Λέσβου, τότε ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι η επιστροφή στο χωριό. Να ξεκρεμάσουμε τα δρεπάνια και τα αλέτρια και να τραβήξουμε, όπως οι πατεράδες μας, στα χωράφια για τον άρτο τον επιούσιο. Αλλά πόσοι από εμάς έχουμε τις αντοχές, τις γνώσεις και τις δυνάμεις να πιάσουμε το αλέτρι και το ζευγάρι; Γιατί ήταν άλλοι οι καιροί και άλλες οι ανάγκες στα παλιότερα χρόνια. Τώρα γίναμε όλοι αστοί και καλομάθαμε με την πολυθρόνα, τον φραπέ και με το αυτοκίνητο.
Άρα ούτε το αλέτρι μπορεί να μας σώσει. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την πολιτική κατάσταση και να στείλουμε στην πολιτική χωματερή πρόσωπα και πρακτικές που κρατάνε τον κόσμο στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στην αδικία.
Επιτέλους, ας καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν έχουν την υπογραφή του λαού, αφού Τσίπρας και Καμμένος έχουν παραδώσει τα πάντα χωρίς να νοιάζονται για το μέλλον της πατρίδας.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ