ΚΩΝ/ΝΟΣ Β. ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΩΦ: Αύριο η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα

on .

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μαριούπολης, Ουκρανίας, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Παιδαγωγικών Σπουδών της Ουκρανίας, είναι μόνο από τις ιδιότητες ενός εκ των κορυφαίων Πανεπιστημιακών της Ομογένειας, του Κωνσταντίνου Β. Μπαλαμπάνωφ, που αύριο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον ανακηρύσσει σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής.  
Το Πανεπιστήμιο Μαριούπολης, έργο και δημιούργημα του Ελληνικής καταγωγής, ομογενή καθηγητή ιδρύθηκε το 1991, πρώτα σαν Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ντονιέτσκ και μετά, το 2004 μετονομάστηκε σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης.
 Στόχος του πανεπιστημίου είναι η πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων της Ουκρανίας, η Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτισμού και των Παραδόσεων, καθώς και η Ενίσχυση της Φιλίας και της Συνεργασίας μεταξύ των Λαών της Ουκρανίας και της Ελλάδας. Είναι ένα σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με υψηλά αναπτυγμένη υποδομή, καθώς έχει πέντε (5) εξοπλισμένα κτίρια με σπουδαστήρια, αίθουσες και γυμναστήρια, βιβλιοθήκη με έξι (6) αναγνωστήρια και φοιτητική Εστία. Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν έξι (6) Σχολές και δεκαεφτά (17) τμήματα στα οποία φοιτούν πάνω από 3.500 φοιτητές και έχει προσωπικό 300 άτομα.
Στις 17 Ιουνίου 2006, εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη Ελληνικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Λεβέντης και θεωρείται μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ).
Το πανεπιστήμιο Μαριούπολης είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου η Ελληνική Γλώσσα, ο Πολιτισμός και η Ιστορία, διδάσκονται επιτυχώς σε πάνω από 700 φοιτητές. Στην Ουκρανία, μόνο στο πανεπιστήμιο Μαριούπολης υπάρχει Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, που περιλαμβάνει τον τομέα Ελληνικής Φιλολογίας, Γλώσσας και Μετάφρασης.
Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, υποστηρίζει και το σημαντικότατο Έργο Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού.
Μαζί με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, διεξάγει κάθε χρόνο Πανουκρανικές Ολυμπιάδες Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού για μαθητές και φοιτητές. Η Ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στην επίτευξη του έργου του πανεπιστημίου με την απόσπαση διδακτικού προσωπικού από την Ελλάδα για να εργαστεί σε μόνιμη βάση.
Ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα στο πανεπιστήμιο Μαριούπολης έχει απονεμηθεί στον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον τέως πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Γλάρο και στην Διευθύντρια του ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, καθηγήτρια Βάσω Καραγιώργη.
Ο Κωνσταντίνος Β. Μπαλαμπάνωφ ήταν και είναι η ψυχή και το άπαν του πανεπιστημίου Μαριούπολης και των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας. Σε αυτόν κατέφευγαν και καταφεύγουν όταν έχουν προβλήματα, αυτός πάντοτε τους προσφέρει την βοήθειά του με όλες του τις δυνάμεις και για αυτό αναγνωρίζεται και όλοι μιλούν για το όνομά του.
Άλλοι φίλοι μου, πρυτάνεις της Ουκρανίας, στα αξέχαστα γεύματα και δείπνα ( που είναι μοναδικά, κάτι παραπάνω από βασιλικά και μόνο όσοι τα έχουμε γευτεί μπορούμε να καταλάβουμε)  που συμμετείχα, τον Κόστια (τον κ. Μπαλαμπάνωφ) τον αποκαλούσαν «ο  Όμορφος Έλληνας».
Ο Κωνσταντίνος Β. Μπαλαμπάνωφ έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Αναγνωρίζει και συχνά αναφέρει την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρώτα από όλα από τον τέως πρύτανη αείμνηστο Δημήτρη Γλάρο, που ξεκίνησε και άνοιξε το πανεπιστήμιό μας σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, στην πάρα πολύ δύσκολη δεκαετία το 1990, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ (26-12-1991). Επίσης βοήθησαν ο πρώην πρύτανης κ. Χρήστος Μασσαλάς  και όλοι οι επόμενοι πρυτάνεις μέχρι τώρα.
Στην περιφέρεια Ντονιέτσκ και κυρίως στην Μαριούπολη  ζουν 115.000  Έλληνες, Ελληνικής καταγωγής και πέριξ της Μαριούπολης βρίσκονται και τα είκοσι τρία (23) γνωστά ως Ελληνικά χωριά.
Σε αναγνώριση του μεγάλου έργου και της προσφοράς του κ. Μπαλαμπάνωφ  στον Ελληνισμό της Ουκρανίας και στην Ελλάδα, πιστεύω, ότι είναι προς τιμήν του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του πρύτανη κ. Γιώργου Καψάλη, της Συγκλήτου, των καθηγητών και όλων όσων μεσολάβησαν για να αναγορευτεί «Επίτιμος Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος, της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018.  
Καλώ όλους, φίλες και φίλους να παρευρεθούν στην ωραία τελετή που θα γίνει αύριο στις 7.30 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πάνω από το φοιτητικό εστιατόριο-λέσχη).

ΑΓΓΕΛΣΟ ΚΟΛΕΜΠΑΣ