Οι «αυταπάτες» των αιρετών…

on .

Ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μακριά, κάποιοι άρχοντες τοπικοί επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα ώστε να εξασφαλίσουν την επόμενη τετραετία. Μάλλον είναι βαθειά νυχτωμένοι. Ο κόσμος καίγεται και αυτοί χαριεντίζονται, προσδοκώντας να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή στο Δήμο ή στην Περιφέρεια.
Και είναι τουλάχιστον παράδοξο κάποιοι αιρετοί μας άρχοντες να αγωνίζονται από τώρα για την επανεκλογή τους, τη στιγμή που η χώρα στο σύνολό της ζει σε συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας και σε φτώχεια δυσβάσταχτη. Αντί, λοιπόν, οι δήμαρχοι να αντιστέκονται στη διαλυτική κυβερνητική πολιτική, προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια ή την αποδοχή τους από κυβερνητικά στελέχη!
Δείχνουν οι άνθρωποι σαν να μην αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του κόσμου και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν αυτή την πολιτική κατάσταση, αρκεί οι ίδιοι να πετύχουν την στήριξη της κυβέρνησης. Πρόκειται για το έσχατο στάδιο κυνισμού και πολιτικού θεατρινισμού.
Γιατί σήμερα η τοπική κοινωνία περιμένει όλοι οι αιρετοί της άρχοντες να αντισταθούν στη λαίλαπα και στην καταστροφή που δοκιμάζουν οι πολίτες από τα σκληρά μέτρα του Τσίπρα και του Καμμένου. Αντίθετα πολλοί των δημάρχων αρκούνται να χαμογελούν ή να χειροκροτούν κάθε λόγο και υπόσχεση του κυβερνητικού βουλευτή κι ας είναι βέβαιοι ότι τίποτε από τα λεγόμενα δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Έτσι έχουν συνηθίσει από το παρελθόν οι τοπικοί άρχοντες, να λειτουργούν ως δεκανίκια της κεντρικής εξουσίας, παίρνοντας ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών ψυχία και καλοπιάσματα. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα του πελατειακού μας συστήματος. Ο δήμαρχος απλώνει κόκκινα χαλιά στον βουλευτή ή στον υπουργό, για να πάρει μια επιχορήγηση ή για να φωτογραφηθεί δίπλα του.
Αλλά σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός υπογράφει μνημόνια, επιβάλλει φόρους και μιλάει για «αυταπάτες». Και όμως, κάποιοι των αιρετών επιμένουν να σιωπούν ή και να χαϊδεύουν, μήπως κερδίσουν την εύνοιά του. Δυστυχώς παραβιάζουν τη λογική των πραγμάτων: η κυβέρνηση είναι τελειωμένη και ο πολύς κόσμος ξαναβλέπει τα πολιτικά πράγματα με ρεαλισμό και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Άρα οι δήμαρχοι που στηρίζουν την ελπίδα της επανεκλογής τους, μάλλον θα βρεθούν στα αζήτητα.
Σ’ αυτές τις σκέψεις οδηγήθηκα από τη γενικότερη στάση που κρατάει ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Μπέγκας προς την κυβέρνηση, αλλά και ο κ. Ζάψας, αρχηγός αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια. Θεωρώ πως ως αιρετοί οφείλουν να συμπορεύονται σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί είναι πρόκληση για κάθε πολίτη να βλέπει τον τοπικό άρχοντα να αδιαφορεί για τα τοπικά και για τα γενικότερα προβλήματα του κόσμου και να κοιτάζει πώς θα βολευτεί κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης.
Ευτυχώς τους έκοψε το βήχα, και πολύ ορθά, ο Γραμματέας της Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, βάζοντας τις συντεταγμένες της πορείας. Επιτέλους, όλοι έχουμε υποχρέωση, και προπαντός οι τοπικοί άρχοντες, να αντιδρούμε στην κυβερνητική ανικανότητα και να απαιτούμε αλλαγή πορείας. Όσο για τους μελλοντικούς ρόλους κάποιων, οι πολίτες, δοκιμασμένοι από τις τωρινές περιπέτειες, θα αναδείξουν τους ικανότερους για το αξίωμα ώστε να διαμορφωθεί μια άλλη αντίληψη και πρακτική για την τύχη όλων μας.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ