Η Κυβέρνηση υποβαθμίζει την εκπαίδευση της Διασποράς

on .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποβαθμίζει πλήρως την εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών που ζουν στο εξωτερικό. Ενώ η ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να ενισχύει τους δεσμούς της με την ελληνική Διασπορά μέσω της προάσπισης  και  διάδοσης της Παιδείας μας παγκοσμίως, δυστυχώς πράττει ακριβώς τα αντίθετα εξαιτίας των παράλογων και ίσως ακατανόητων ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η Παιδεία των Ελλήνων παιδιών του εξωτερικού περιθωριοποιείται με το νόμο 4415 του 2016 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Έτσι, επιχειρείται η κατάργηση των αμιγώς ελληνικών σχολείων τα οποία από το 2018-2019 μετατρέπονται σε δίγλωσσα στη βάση διακρατικών συμφωνιών. Σε δύο μήνες αρχίζει το νέο σχολικό έτος και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει ανακοινώσει ορισμένο εκπαιδευτικό σχεδιασμό για τα σχολεία αυτά.
  Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση μία ακόμη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν και στηρίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στα σχολεία του εξωτερικού. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας «Οι εκπαιδευτικοί που κατά το σχολικό έτος 2017-2018 αποσπάστηκαν και έχασαν την οργανική τους θέση μπορούν να υποβάλουν αίτηση-δήλωση τοποθέτησής τους στο σχολείο όπου είχαν την οργανική τους θέση, μέχρι τις 31.8.2018». Όμως, σε περίπτωση που η οργανική θέση έχει καλυφθεί με μετάθεση άλλου εκπαιδευτικού, ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός παραμένει στην οικεία διεύθυνση ως υπεράριθμος. Με απλά λόγια οι εκπαιδευτικοί αυτοί χάνουν τις οργανικές τους θέσεις. Πρόκειται για άδικη απόφαση των ιθυνόντων του Υπουργείου Παιδείας η οποία πρέπει άμεσα να αρθεί και να αποκατασταθεί το δίκαιο. Διότι εύλογα αλλιώς μπορεί ο καθένας μας να αναρωτηθεί με ποια κριτήρια πάρθηκε η απόφαση αυτή και ποιο σκοπό εξυπηρετεί. Επιτέλους, ας αντιληφθούμε πλέον όλοι μας ότι η Παιδεία μας δεν μπορεί να αποτελεί ακόμη πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων ή άστοχων και απρόβλεπτων ενεργειών.

* Η Ελένη Σιάση είναι πολιτικό Στέλεχος Ν.Δ. Ιωαννίνων στον Τομέα Παιδείας.