«Έργα και ημέρες» της Δημοτ. Αρχής Ιωαννίνων

on .

Πολύ πρόσφατα, θέλοντας να εξυπηρετηθώ για κάποια μετακίνησή μου μέχρι τις παρυφές της πόλης μας μίσθωσα από κάποια πιάτσα ένα ΤΑΧΙ. Στη διάρκεια της διαδρομής μας συζητώντας ήλθε το θέμα της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων και των έργων που έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια στην πόλη, μιας και λόγω επαγγέλματος γνώριζε όλες τις συνοικίες της πόλης μας. Έτσι ζητώντας τη γνώμη του για τη
δραστηριότητα του Δήμου γενικά και των όσων απαρτίζουν τη Δημοτ. Αρχή, ξέσπασε σε ένα απαξιωτικό παραλήρημα, αποκαλώντας τη σημερινή Δημοτική Αρχή την πιο άχρηστη και ανίκανη που πέρασε από την πόλη με μηδενικό έργο.
Επιχειρώντας να του αλλάξω γνώμη αναγκάστηκα να του απαριθμήσω και να του φέρω στη μνήμη του μια σειρά έργων της Δημοτ. Αρχής που θ’ αφήσουν τη σφραγίδα τους στην πόλη μας. Έτσι του είπα:
- Δεν είναι έργο η αποκατάσταση τόσων κατεστραμμένων οδών και πεζοδρομίων που συνιστούν το κυκλοφοριακό σύστημα πεζών και οχημάτων της πόλης μας;
- Δεν είναι έργο η ανακαίνιση όλων των παιδικών χαρών που πομπωδώς ανακοινώθηκαν τόσες φορές;
- Δεν είναι έργο η εξαγγελία για αναδιάρθρωση υποδομών στις υπάρχουσες  πιάτσες των ΤΑΧΙ;
- Δεν είναι έργο η κατασκευή δύο θαυμάσιων χριστουγεννιάτικων δέντρων που στόλισαν τα τελευταία χρόνια την κεντρική μας πλατεία και που έγιναν άξια θαυμασμού όλων των τουριστών;
- Δεν είναι έργο το γεγονός ότι σταμάτησε τη λειτουργία του συντριβανιού στην πάνω πλατεία με το πρόσχημα ότι ρυπαίνονταν από τα περιστέρια, λες και οι άλλες πόλεις που έχουν συντριβάνια στις πλατείες έχουν εξολοθρεύσει τα περιστέρια;
- Δεν είναι έργο που έπειτα από προσπάθειες ετών κατάφερε ν’ ανασκευάσει και να λειτουργήσει στην πόλη δύο από τα πέντε Δημοτικά W.C, άσχετα αν το ένα απ’ αυτά λειτούργησε για ένα φεγγάρι δοκιμαστικά και σήμερα είναι κλειστό;
- Δεν είναι έργο το ότι ύστερα από πολλά χρόνια ξαναλειτούργησε περιστασιακά το ρολόι της πόλης που είναι και το έμβλημά της;
- Δεν είναι προσφορά στους πολίτες η διάθεση (κάθε καλοκαίρι) ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης για τις μετακινήσεις τους, τα οποία για σχεδόν ένα χρόνο έχουν αποσυρθεί για αναβάθμιση και ακόμα δεν έχουν ξανατοποθετηθεί στη θέση τους;
- Μια άλλη καινοτόμα ενέργεια του αρμόδιου Αντιδημάρχου είναι ο μελλοντικός (!) προγραμματισμός για αντικατάσταση των πινάκων που αναρτώνται τα αγγελτήρια μνημοσύνων και κηδειών που είναι διάσπαρτα στην πόλη. Η τεράστια δαπάνη που απαιτείται εμπόδισε την πραγματοποίηση της επέμβασης για την ανακαίνισή τους.
- Πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για δωρεάν INTERNET στους πολίτες της πόλης αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών που τοποθετήθηκε παλαιότερα από άλλες Δημοτικές Αρχές εξακολουθεί να είναι στο στάδιο των μελετών!
- Περιττό να σου επισημάνω ότι μιά μεγαλόπνοη φιλοδοξία της Δημοτ. Αρχής να γίνει ο πόλη μας πολιτιστική πρωτεύουσα, έμεινε όνειρο θερινής νυκτός.
- Όσον αφορά τα αδέσποτα της πόλης που κοσμούν κάθε γωνιά της, θα συμφωνήσεις πιστεύω μαζί μου ότι κατάντησε  να γίνουν το σήμα κατατεθέν της πόλης και το μασκότ  της.
Μια σύντομη στάση σε κόκκινο σηματοδότη διέκοψε για λίγο τη συνομιλία μας δίνοντας τη ευκαιρία στον συνομιλητή μου να μου επισημάνει: Τον βλέπετε κύριε αυτόν το γεμάτο κάδο σκουπιδιών στα δεξιά σας; Έχει ν’ αδειάσει σχεδόν τρεις μέρες.
Θέλοντας να δικαιολογήσω την κατάσταση υπενθύμισα στο συνομιλητή μου ότι ενδεχόμενα  το πρωτοπόρο σύστημα της Online παρακολούθησης των απορριμματοφόρων που πομπωδώς εξήγγειλε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να έχει κάποια βλάβη, ή η περιοχή που βρίσκεται ο κάδος ν’ ανήκει σε περιοχή που, σύμφωνα πάλι με τις προδιαγραφές, να μη χρειάζεται ενίσχυση.
Θα μπορούσα να του αναφέρω και μια σειρά άλλων επεμβάσεων στην πόλη μας, αλλά επειδή πλησιάζαμε στο τέρμα, του επεσήμανα ότι στις εκλογές που έρχονται θα έχει το χρόνο να τα ξανακούσει από τους υποψήφιους, αλλά και από άλλους μισθωτές του αυτοκινήτου του.
Μετά από όλα αυτά, αφού του πλήρωσα τη διαδρομή, μου υποσχέθηκε ότι σύντομα στη θέση της φωτογραφίας κάποιου τοπίου που είχε στο ταμπλό του αυτοκινήτου του, από αύριο κιόλας θα βάλει τη φωτογραφία του Δημάρχου! Εγώ κατέβηκα ευχαριστημένος γιατί κατάφερα έναν συμπολίτη μας επαγγελματία ν’ αλλάξει γνώμη για το λαοπρόβλητο δήμαρχό μας, αλλά και γι’ αυτούς που απαρτίζουν την πλειοψηφούσα Δημοτ. Αρχή.
E-mail  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.