Πολιτική ξιφασκία…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Λένε πως με το τέλος της μεταπολίτευσης έγιναν πιο ήρεμα τα πολιτικά ήθη στην Ελλάδα, καταργήθηκαν τα «πράσινα», «μπλε» και «κόκκινα» καφενεία και ο κόσμος ακολούθησε μια πολιτισμένη δημοκρατική πορεία.
Μπορεί να δημιουργήθηκε ένα τέτοιο κλίμα, αλλά με τον ερχομό… της κρίσης και των μνημονίων, η κατάσταση άλλαξε άρδην! Οι νόμοι… της «ζούγκλας», στην αγορά, στην οικονομία, στην κοινωνία, άλλαξαν το τοπίο…
Η πολιτική ξιφασκία στα καφενεία, έγινε το πρώτο άθλημα! Η «δεξιά πλευρά» παρέμεινε αμετακίνητη και αντίπαλός της έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε τη νύφη» και κατρακύλησε… στη Γ’ Εθνική! (Τώρα με την ανασυγκρότησή του, θα κερδίσει… συμπάθειες και ποσοστά!). Τα ξίφη… παίρνουν φωτιά, ανάμεσα στον δεξιό… παραγκωνισμένο και στον Συριζαίο βολεμένο!
-Εσείς, του λέει ο δεξιός, τελευταία γεμίσατε το Δημόσιο με ημετέρους, χωρίς ΑΣΕΠ. (Είναι το… παραδοσιακό κομματικό ρουσφέτι!).
-Θέλουμε πολλά χρόνια, για να σας φτάσουμε, ανταπαντά ο Συριζαίος!
Και ο δεξιός, σήκωσε το ξίφος του, για το τελειωτικό χτύπημα… Στη δική σας αριστερή θητεία, δουλεύουν για… το Δημόσιο, εκατομμύρια άνθρωποι! Είναι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι! Ψέματα;
Σε άλλο μεγάλο τραπέζι του καφενείου, άνοιξε η μεγάλη κουβέντα, για την περιβόητη έξοδο απ’ το μνημόνιο! Ο αριστερός, έχοντας το ξίφος του, σε επιθετική θέση, δήλωσε: Η προσπάθειά μας είναι, η έξοδος απ’ τα μνημόνια να είναι πεντακάθαρη. Όπως πεντακάθαρες είναι και οι πολιτικές μας θέσεις! Πράγματι, λέει ο δεξιός, οι πολιτικές σας θέσεις είναι «πεντακάθαρες», γιατί… «τις αλλάζετε συχνά». Αλλά, όπου νάναι, …τελειώνουν οι πάνες! Η κουβέντα άναψε για τα καλά. Η κάθε πλευρά υπερασπίζεται με πάθος τους βουλευτές της! Ο αριστερός τοποθετήθηκε: Οι βουλευτές μας, έχουν πίσω, χρόνια συνέπειας ιδεολογικής και αγωνιστικής δράσης… Αλλά, έχουν και… μπροστά τους, 48 μήνες με 8 χιλιάρικα το μήνα, που μας κάνουν 396 χιλιάδες ευρώ (μισθός τετραετίας βουλευτών!). Συνεπώς, είναι… αναγκασμένοι να κοιτάνε… μπροστά! (Τέτοια ευκαιρία, χάνεται;). Και ο δεξιός, απηυδισμένος, είπε και το τελευταίο: Δυστυχώς, αυτοί μας πήραν… και τα σώβρακα και εμείς δεν μπορούμε να τους πάρουμε την «καρέκλα»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.