Η ψαροταβέρνα «Σπυριδούλα» στα Σύβοτα της Λευκάδας…

on .

 SPYRIDOULA

Γευστικοί Προορισμοί

Είναι αναμενόμενο, όταν πηγαίνεις για φαγητό σε ένα γραφικό ψαροχώρι, όπως είναι τα Σύβοτα στην Λευκάδα, να περιμένεις το καλύτερο. Όμως αυτό που συναντήσαμε στην ψαροταβέρνα «Σπυριδούλα» ήταν μια μοναδική γευστική εμπειρία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.

Τα Σύβοτα, είναι στα νότια του νησιού, περίπου μισή ώρα από την πόλη της Λευκάδας. Ένα μικρό και πανέμορφο ψαροχώρι που έχει μπροστά του ένα κόλπο γεμάτο καΐκια και ιστιοπλοϊκά, ενώ γύρω-γύρω εντυπωσιακές βίλλες εντάσσονται αρμονικά και συμπληρώνουν αισθητικά το καταπράσινο τοπίο. Το πρώτο εστιατόριο που συναντάς μπαίνοντας από τον δρόμο στο λιμάνι είναι η «Σπυριδούλα». Εκεί μπορείς να δειπνήσεις είτε στον κάτω χώρο, δίπλα στην θάλασσα, ανάμεσα στις μπουκαμβίλλιες και τα άλλα λουλούδια (που καθημερινά επιμελείται ο κυρ-Πάνος με πολλή αγάπη), είτε πάνω στον εξώστη, από όπου απολαμβάνεις την θέα ολόκληρου του κόλπου.

SPYRIDOULA 1

Η «Σπυριδούλα» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση. Ο κυρ-Πάνος, για πάνω από 60 χρόνια ψαρεύει με τα επαγγελματικά του καΐκια, ενώ η σύζυγός του κυρία Σπυριδούλα (εξ ού και το όνομα της ταβέρνας) είναι η ψυχή της επιχείρησης, μαγειρεύοντας και επιβλέποντας την κάθε λεπτομέρεια. Εκεί εργάζονται και τρία από τα παιδιά τους, ο πάντα ευγενικός και φιλικός Πέτρος, ο επικοινωνιακός Μάκης και ο εργατικός Γιώργος. Αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό είναι για χρόνια μαζί, όπως για παράδειγμα ο Μάριος (πολύ εξυπηρετικός) και ο Μίνος (Αιμάν) από την Αίγυπτο, που οι γνώσεις του στο ψάρια και το ψάρεμα είναι μοναδικές. Ο Μίνος έρχεται για πάνω από 20 χρόνια και έχει δεθεί τόσο με την οικογένεια που αποκαλεί την κυρία Σπυριδούλα «μάνα».

Η Σπυριδούλα και ο Πάνος ξεκίνησαν την ψαροταβέρνα το 1970. Νομίζω ότι είναι το πιο παλιό μαγαζί στα Σύβοτα και ένα από τα πλέον γνωστά στα Ιόνια νησιά. Τα πρώτα χρόνια ο Πάνος ψάρευε (έφθανε μέχρι Ζάκυνθο και Παξούς) και η Σπυριδούλα μόνη της μαγείρευε για τους λίγους τουρίστες πού τότε επισκεπτόταν το χωριό. Σιγά - σιγά το εστιατόριο απέκτησε μεγάλη φήμη και πολλές διασημότητες και καλοφαγάδες έβαλαν τα Σύβοτα Λευκάδας στο πρόγραμμά τους για να δοκιμάσουν την κουζίνα της Σπυριδούλας.

* * * 

Επισκεφθήκαμε την «Σπυριδούλα» με την παρέα μου και καθήσαμε στον κάτω χώρο, διπλα ακριβώς από το καΐκι του κυρ-Πάνου. Παραγγείλαμε μια χωριάτικη σαλάτα που ήταν και τεράστια και γευστικότατη, ενώ για πρώτα επιλέξαμε φρέσκο ψητό καλαμάρι γεμιστό με τυριά (απλά τέλειο), και μύδια αχνιστά με σκόρδο (τόσο καλά πού παραγγείλαμε και δεύτερη μερίδα). Τα συνοδεύσαμε με Λευκαδίτικο κρασί. Για κυρίως πιάτο πήραμε ένα ροφό περίπου ενάμισυ κιλό (ο ροφός κολυμπούσε το ίδιο πρωί κοντά στο νησάκι Αρκούδι, όπου και τον ψάρεψαν, όπως μας ενημέρωσαν) και έναν σκορπιό ενός κιλού, και τα δύο τέλεια ψημένα. Αλλά και ένα μέλος της παρέας μας που δοκίμασε τον μουσακά εμεινε πολύ ευχαριστημένος. Τελικά, όλοι ενθουσιασμένοι συμφωνήσαμε ότι ήταν μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία.

Διακριτικά, μόλις ολοκληρώσαμε το δείπνο μας, και αφού μας κέρασαν ραβανί, ο κυρ-Πάνος ήρθε και κάθισε και μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες από τις πολυετείς περιπέτειές του στη θάλασσα. Αργότερα ήλθε στην παρέα μας και η κυρία Σπυριδούλα που μας διηγήθηκε την ιστορία του μαγαζιού. Ετσι, το βράδυ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Στην «Σπυριδούλα» παραγγείλετε ότι ψάρι έχουν, είναι πάντα φρέσκο, ή ρωτήστε τον Πάνο, την Σπυριδούλα ή τα παιδιά να σας ενημερώσουν για την «ψαριά» της ημέρας. Μπαρμπούνια, ροφοί, σφυρίδες, συναγρίδες, φαγκρί, σκορπιοί (πού εκτός από ψητοί γινονται τέλειοι μπουρδέτο ή σούπα), αστακοί, μπαλάδες κλπ. ανεβαίνουν πολλές φορές στο καΐκι του κυρ-Πάνου και είναι μέσα στις επιλογές σας.

Σε ένα τέλειο κόσμο, θα ήθελα κάθε ημέρα να γευματίζω στη «Σπυριδούλα». Το φαγητό είναι τόσο καλό. Αλλά και το περιβάλλον είναι υπέροχο, οι τιμές λογικές και πρός το φθηνό, και οι άνθρωποι πολύ ζεστοί. Τελικά προσφέρουν υψηλής ποιότητας φαγητό σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και δημιουργούν μια τέλεια γαστρονομική εμπειρία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΚΗΣ