Αυτά πληρώνουμε…

on .

- Σαν το γάλα είναι το κορμί σου, μπάρμπα Λάμπρο, δεν έκανες καθόλου μπάνια; Νόμιζα πως θα γυρίσεις το Σεπτέμβρη, μαυρισμένος.
- Τρία μπάνια, με το ζόρι, με τι λεφτά, φίλε Νικόλα; Παλιότερα «τα μπάνια του λαού», τα είχε κατοχυρώσει ο Αντρέας, με… πράξη νομοθετικού περιεχομένου! Μετά ήρθε ο προκομένος ο γιος του και με ένα διάγγελμα στο Καστελόριζο τα… κατήργησε όλα! Γι’ αυτό είμαι κάτασπρος, αλλά κατάμαυρη είναι η ψυχή μου! Πάντα είχαμε τα ζοριλίκια μας, αλλά την τελευταία δεκαετία, το κακό παράγινε…
Και ο λαός, με όπλο… την εκδίκηση, ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, ελπίζοντας σε μια άσπρη μέρα!
- Κάποτε, Νικόλα μου, ο λαός καλοπερνούσε, έστω και με δανεικά! Και τώρα έχασε δανεικά και… ιδανικά! Αλλά, επειδή το κράτος «έχει συνέχεια», δυστυχώς τα τεράστια λάθη του χθες τα πληρώνουμε σήμερα! Τότε υπήρχε η μακρά περίοδος της θερινής ραστώνης, για τον Έλληνα, οι κυβερνήσεις και το γενικότερο οικονομικό σύστημα, σου έλεγε: Πάνε να κάνεις τα μπάνια σου! (Έστω και με διακοποδάνειο…). Ενώ σήμερα σου λέει ωμά: Πήγαινε… να πνιγείς! (Υπάρχει διαφορά…)
- Βέβαια, οι δύο μεγάλοι πολιτικοί πόλοι εξουσίας, στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, έκαναν τα πάντα για να… βουλιάξει η χώρα! Οι διορισμοί άγγιζαν… υψηλά ρεκόρ και ο συναγωνισμός μεταξύ των κομμάτων ποιος θα βάλει τους περισσότερους, εντυπωσιακός! Οι ΔΕΚΟ, μία… ανοιχτή αγκαλιά, για δεξιούς και αριστερούς! Τα Υπουργεία, έψαχναν… για καρέκλες! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Υπουργείου, που διέθετε κηπουρούς, χωρίς να έχει κήπο! Είχε μόνο… δύο γλάστρες στην είσοδο! Οι κηπουροί όμως υπήρχαν… Η αναξιοκρατία, σ’ αυτή τη χώρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα… «πρώτο τραπέζι πίστα»! Το ευτύχημα είναι πως οι κηπουροί συνταξιοδοτήθηκαν και δεν… έγιναν πρωθυπουργοί!
- Μπάρμπα Λάμπρο, τα λες πολύ καλά, σε ακούω με προσοχή…
- Έχει και συνέχεια, φίλε Νικόλα.
- Αυτόν λοιπόν τον κηπουρό, που πήρε σύνταξη στα 50, τον «φορτώθηκε» ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα και νάτον πάει μέχρι τα 90! (ζωή νάχει…). Αυτός ο εργαζόμενος του δίνει τη σύνταξή του! Και γι’ αυτόν τον Έλληνα εργαζόμενο, είναι πολύ μακριά… η Ιθάκη του! Σαν περιπλανώμενος Οδυσσέας, δίνει τη μάχη της επιβίωσης! Αλλά πώς να επιβιώσει; Από τα 10 ευρώ, για παράδειγμα, που βγάζει, τα 7 τα δίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και ο ίδιος μένει… με τα 3!
Βγάλτε μόνοι σας, τα συμπεράσματα…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.