Τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία μας!

on .

Η κυβέρνηση κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία μας μέσω της εξαγγελίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου για την κατάργηση των Λατινικών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά αποτελούν τους πυλώνες της Κλασικής Παιδείας και κρατούν τα σκήπτρα της Ανθρωπιστικής Παιδείας σε όλες τις
προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, η διδασκαλία τους
αποφασίστηκε στην Ελλάδα το 1829 από μια επιτροπή φωτισμένων ανθρώπων υπό την προεδρία του Άνθιμου Γαζή! Δηλαδή οχτώ χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και η συζήτηση είχε ξεκινήσει ήδη από το 1824.
Κι αυτό έγινε διότι οι μορφωμένοι άνθρωποι εκείνης της περιόδου ήθελαν να συμβαδίσει η ελληνική Παιδεία με την ευρωπαϊκή, έτσι ώστε οι Έλληνες να αποκτήσουν ουσιαστική μόρφωση και να μη ζήσουν ποτέ ξανά τέτοιο σκληροτράχηλο ζυγό.
Και επανερχόμαστε στο σήμερα! Ακούω πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά είναι... νεκρές γλώσσες και πρέπει να καταργηθούν. Όμως, τα επιχειρήματά τους είναι ανέρειστα. Διότι τα Αρχαία και τα Λατινικά ζουν και ενυπάρχουν ως γλώσσες ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή, όπως και στην ορολογία των επιστημών. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με την κατάργηση των Λατινικών περιορίζεται η μηχανιστική αποστήθιση. Η αλήθεια είναι πως θα περιμέναμε να ενισχυθεί η ύλη των Λατινικών, όπως και των Αρχαίων Ελληνικών, και να βελτιωθεί ο τρόπος διδασκαλίας τους και όχι να καταργούνται μαθήματα τα οποία ενισχύουν την κριτική σκέψη των παιδιών και προάγουν την αγωγή τους μέσω των αξιών που προβάλλουν διαχρονικά.
Επιπλέον, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε σε συνέντευξή του ότι τα Λατινικά τα χρειάζονται μόνο οι φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας. Αλλά ούτε αυτό το επιχείρημα είναι αληθές, αφού ξέρουμε ότι το Ρωμαϊκό Δίκαιο στηρίχτηκε στα Λατινικά και πως το Ρωμαϊκό Δίκαιο αποτελεί την αρχή της Νομικής Επιστήμης. Ίσως κάποιοι επιθυμούν την περιθωριοποίηση αυτών των μαθημάτων γιατί θέλουν να καταργήσουν τη σκέψη των νέων ανθρώπων ώστε να χειραγωγούνται εύκολα, να εκμαυλίζονται οι συνειδήσεις τους, να οπαδοποιούνται και στο τέλος να μην αντιδρούν και να μην αντιστέκονται στις δόλιες προθέσεις των εκάστοτε εξουσιών που χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό για να επιβάλλονται στις μάζες.
Όλοι μας γνωρίζουμε τι σκοτάδι βιώνουμε ως λαός και πόσο απαισιόδοξα γράφεται το παρόν μας και διαφαίνεται το μέλλον μας. Γι’ αυτό η Παιδεία μας χρειάζεται να είναι φωτισμένη για να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες.
Οφείλουμε, λοιπόν, να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τα Λατινικά γιατί σε λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί και στην κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, μιας και τα έχουν υποβαθμίσει ήδη τα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Και δυστυχώς φαίνεται πως αυτοί που ενεργούν για χάρη μιας δήθεν προόδου, λειτουργούν μηδενιστικά σε βάρος της Ιστορίας και του Πολιτισμού της χώρας μας, αφού αν διαγράψουμε από τη μνήμη μας τη γλώσσα μας, στο τέλος θα λησμονήσουμε ποιοι είμαστε και θα γίνουμε απλά ένας λαός χωρίς κανένα προσανατολισμό.
Οπότε, φοβάμαι πως κάποια μέρα θα καταργήσουν και τη σκέψη μας!

* Η Ελένη Σιάση είναι Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα της Παιδείας.