Ζητείται Δήμαρχος!..

on .

Η ζωή και η εμπειρία δείχνουν ότι και τα πρόσωπα διαδραματίζουν ρόλο σημαντικό στην ανάπτυξη και την εξέλιξη κάθε δήμου της χώρας. Γιατί μπορεί η οικονομική κρίση, η κυβερνητική ανεπάρκεια να επηρεάζουν τις τύχες των δήμων, όμως δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι κατά τόπους δημοτικές αρχές. Και τούτο ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει εξετάζοντας καλοπροαίρετα και με ευαισθησία κοινωνική και τον μεγάλο Δήμο των Ιωαννίνων...
Ύστερα από τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεωρώ πως έχουμε χρέος όλοι οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες να καταθέσουμε σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον του Δήμου μας. Άλλωστε ποιος δεν αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η ζωή του και τα γενικότερα συμφέροντα της περιοχής επηρεάζονται από τη Δημοτική μας Αρχή;
Όλοι, λοιπόν, βλέπουμε μια γενική υστέρηση σε σημαντικούς τομείς και όλοι αντικρύζουμε την πρόκληση του μέλλοντος ως ευκαιρία για μια άλλη πορεία της περιοχής στα πλαίσια των οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών μεταβολών.
Αυτή η πραγματικότητα απαιτεί να ξανασκεφτούμε τις επιλογές των προσώπων που θα αναλάβουν μετά το Μάη τη διαχείριση των πραγμάτων της πόλης των Ιωαννίνων και των πολλών χωριών που απαρτίζουν τον Δήμο. Έτσι θα σταματήσει και η απέραντη εγκατάλειψη των χωριών, αλλά και θα τεθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, από τη νέα δημοτική αρχή για το μέλλον του Δήμου.
Μ’ αυτά τα δεδομένα οφείλουμε από τώρα ως απλοί πολίτες να δείξουμε ποια πρόσωπα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αξιώματος και στις ανάγκες των πολιτών. Γιατί ως τώρα στην επιλογή των δημοτικών αρχόντων πρυτάνευε η κομματική προέλευση, η προσωπική γνωριμία και η ατομική προσδοκία. Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής είναι να βρίσκονται κάποιες φορές στο πηδάλιο του Δήμου Δήμαρχοι και Σύμβουλοι κατώτεροι των περιστάσεων. Ελπίζω οι συμπολίτες μας να μην αρκούνται πια ούτε στο όνομα ούτε στο κομματικό στίγμα, ούτε στο πρόσημο καταγωγής.
Άλλωστε, αυτή η νοοτροπία καλλιεργεί σε πολλούς την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία να επιδιώκουν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι γίνονται μισθοφόροι και επαγγελματίες κι ας μην διαθέτουν το ελάχιστο των προσόντων που απαιτεί η ιδιότητα του αιρετού. Ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να δώσει στα κοινά εκείνος που το όποιο δημοτικό αξίωμα το επιδιώκει ως μέσον επαγγελματικής απασχόλησης ή κοινωνικής του ανάδειξης.
Αυτή η θλιβερή πραγματικότης, θεωρώ πως πρέπει να μας βοηθήσει όλους στο να αναθεωρήσουμε την πρακτική μας. Ευτυχώς στον Δήμο μας υπάρχουν πρόσωπα ικανότητας, με γνώσεις πολλές, με επιστημονικό κύρος, με κοινωνική αναγνώριση, με δοκιμασμένη εμπειρία, τα οποία μπορούν και στο αξίωμα του δημάρχου να τα καταφέρουν και να πλαισιωθούν από διαλεχτούς και άξιους συνεργάτες.
Άρα, ευθύνη ανήκει σε μας τους πολίτες να τους αναζητήσουμε και να τους ενθαρρύνουμε ώστε την ώρα των εκλογών να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι θα επιλέξουμε τον καλύτερο από τους καλούς.
Και ας μην ξεχνάτε ότι από ασήμαντους έχουμε πάθει πολλά και σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής μας ζωής. Τώρα η εμπειρία μας μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να ωθήσουμε τα πράγματα του Δήμου σε καταστάσεις ευνοϊκές και για το κοινό συμφέρον και για την προσωπική μας υπόσταση.

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ