Πώς να βελτιώσεις μια πόλη αν δεν την περπατήσεις;

on .

Η ελληνική γλώσσα είναι πλήρης λέξεων που ακριβολογούν, ακόμα και σήμερα. Ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με το διάστημα και θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες λέξεις, χρησιμοποιούν σαν πηγή τη γλώσσα μας!
Η λέξη «πεζοδρόμιο», αν και ποτέ στην Ελλάδα δεν αξιολογήθηκε, σημαίνει δρόμος για τους πεζούς για να ξεχωρίζει από τους κύριους δρόμους που είναι για τα αυτοκίνητα και τα κάθε είδους οχήματα.
Την λέξη «πεζοδρόμιο» την έχουμε περίπου καταργήσει και αυτά έχουν γίνει επικίνδυνα ακόμα και για τη σωματική μας ακεραιότητα. Σπασμένες πλάκες, λακκούβες γεμισμένες με τούβλα και κάθε είδους υλικά, πολλές φορές στενά χωρίς να χωρά άνθρωπος, πλακάκια βγαλμένα όπως μπροστά από τη Ζωσιμαία που κάποτε τα έφτιαξαν καινούρια και τώρα τα πιο πολλά είναι κατεστραμμένα και πρέπει να προσέχεις γιατί υπάρχουν κενά και μπορεί άνετα να πέσεις. Αντί να κοιτάς τον ουρανό, τον ήλιο, το φεγγάρι και τα σύννεφα και να περπατάς καμαρωτός, πρέπει πάντα να κοιτάζεις το πεζοδρόμιο για να μην σκοτωθείς!
Πολλοί ανεξέλεγκτοι παρατούν τα αυτοκίνητά τους πάνω στα πεζοδρόμια και δεν μπορείς να περάσεις. Κάποιος, κάποτε, κάποια δημόσια επιχείρηση πρέπει να το διορθώσει αυτό, εκτός κι αν πρέπει να περιμένει κανείς από τους πολίτες να φτιάξουν την κατάσταση με ιδιωτική πρωτοβουλία. Άσε που το βράδυ στους δρόμους πρέπει να έχεις μαζί σου το… λυχνάρι του Διογένη να φροντίζει για τον φωτισμό! Αυτά κυρίως εκτός του κέντρου που όσο περιποιημένο είναι αυτό, τόσο οι άλλοι δρόμοι έχουν το χάλι τους.
Και δύο λόγια για τα αυτοκίνητα που οι Έλληνες νομίζουν πως είναι καβάλα σε άλογα, ενώ είναι… καβάλα στην αδιαφορία και οδηγούν με όποια ταχύτητα θέλουν, ενώ πολλά Ι.Χ. είναι «μονόφθαλμα», δηλαδή έχουν το ένα φως χαλασμένο και δεν ξέρεις από απέναντι αν είναι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Οι πιο πολλοί δεν σταματούν ούτε στις διαβάσεις, ακόμα κι όταν υπάρχουν καροτσάκια με μικρά παιδιά.
Μας αρέσει να ακούμε ότι τα Γιάννενα είναι πολύ όμορφη πόλη, αλλά εμείς τι κάνουμε για να την βελτιώνουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα; Δείτε, για παράδειγμα, τα σκουπίδια που είναι μισά σε κάδους και μισά στους δρόμους κι ασχημαίνουν τον τόπο όπου όλοι μας ζούμε και κινούμαστε.
Συμπερασματικά, η φροντίδα δε γίνεται από τα γραφεία της Κυβέρνησης αλλά περπατώντας κανείς κάθε γωνιά και κάθε στενό της πόλης για να δει με τα μάτια του τα κακώς κείμενα στους δρόμους! Κυρίως αυτό αφορά τους δημοτικούς μας άρχοντες που έχουν και την ευθύνη για την περιποίησή της…
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.