Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας!

on .

-  Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΥ, Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων

 Ζούμε στα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, την πόλη που ήταν “πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα”.

Την πόλη που έχει ιστορία, την πόλη που αγαπούν όσοι επισκέπτονται, που έχει ένα απο τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, την πόλη που αποτελεί πλέον το σταυροδρόμι δύο μεγάλων οδικών αξόνων – Εγνατίας και Ιονίας οδού – την πόλη που – έστω και αργά – το αεροδρόμιότης άρχισε να αποτελεί προορισμό για πολλές αεροπορικές εταιρείες.
Ζούμε σε μία πόλη που το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της είναι πολύ υψηλό, που έχει ζωντάνια και ενέργεια, που έχει πολιτισμό, που έχει επιχειρηματικότητα με επιτυχημένες εταιρίες (Βίκος, Ζαγόρι, Νιτσιάκος, Πίνδος, Δωδώνη), που έχει Ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου, αγορά και παραρτήματα όλων των μεγάλων επιχειρήσεων που δρούν στην Ελλάδα.
Αυτή η πόλη λοιπόν με τα τόσα πλεονεκτήματα, είναι μία πόλη ταυτόχρονα με πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί απο την ελλιπή διοίκηση και διαχείριση των παρατάξεων που την έχουν διοικήσει. Είναι λυπηρό για τους κατοίκους των Ιωαννίνων να ζούνε σε ένα περιβάλλον με τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ακριβό νερό, μια λίμνη που αντί για το κόσμημά μας είναι εγκατελειμμένη από όλους τους φορείς, ελλιπή καθαριότητα, λακούβες παντού, πλήρη εγκατάλειψη της περιφερειάς της (από φωτισμό μέχρι οδοποϊία), γεμάτη αδέσποτα, με αφισορύπανση.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν τρείς παράγοντες που θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν την άσχημη εικόνα που ζούμε, της πόλης που αγαπάμε.
Ο πρώτος και κυριότερος είναι το πολιτικό προσωπικό. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας. Πρέπει οι αιρετοί που εκλέγονται να έχουν δικαίωμα δύο έως τρείς το πολύ θητείες, έτσι ώστε να δίνουν τον καλυτερό τους εαυτό.
Πρέπει να έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με κατεστημένες νοοτροπίες και να έχουν καινοτόμο και ριζοσπαστική προσέγγιση των θεμάτων.
Χρειάζεται να υπάρξει μια λογική ότι ο Δήμος είναι το κοινό μας σπίτι, ότι πρέπει να σκέφτονται απο το πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα του προϋπολογισμού μέχρι την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούν με την Τοπική αυτοδιοίκηση νέοι άνθρωποι, με διάθεση για προσφορά, άνθρωποι που δεν θα σκέφτονται το πολιτικό κόστος (πώς θα ξαναεκλεγούν δηλ.), άνθρωποι που θα είναι δίκαιοι απέναντι στα αιτήματα των πολιτών, που θα έχουν όραμα για αυτή την πόλη. Άνθρωποι που θα έχουν κάνει τη διαδρομή τους μέσα στη κοινωνία και όχι μόνο στα κόμματα και τα πολιτικά “τζάκια”.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου, οι δημοτικοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι. Οφείλουν να είναι ευγενικοί στον πολίτη, να είναι συνεχείς και παραγωγικοί στην εργασία τους, να έχουν υπευθυνότητα και να συνειδητοποιούν ότι είναι εκεί για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.
Ο τρίτος παράγοντας είμαστε εμείς, οι κάτοικοι της πόλης, οι πολίτες. Οφείλουμε να ψηφίζουμε δηλαδή στη πόλη που ζούμε, έτσι ώστε να συμμετέχουμε στην επιλογή των προσώπων που θα αποφασίζουν για την τύχη μας, το παρόν και το μέλλον μας. Οφείλουμε να τηρούμε τους κανονισμούς της πόλης – δεν γίνεται να παρκάρουμε οπουδήποτε, να πετάμε τα σκουπίδια έξω απο τους κάδους, να καπνίζουμε εκεί που απαγορεύεται το κάπνισμα, να μην χρησιμοποιούμε σωστά τους κάδους ανακύκλωσης, να ρυπαίνουμε τους τοίχους, τις κολώνες με διαφόρων τύπων αυτοκόλλητα. Δεν γίνεται να είναι από πίσω μας ένας αστυνόμος, δεν φταίει σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε δήμαρχος.
••••••
Τέλος, οφείλουμε να κρίνουμε σωστά και αντικειμενικά τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία, χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς προσωπικά ανταλλάγματα.
Ο Δήμος χρειάζεται σύνθεση και συναίνεση, συνεργασία και προσπάθεια και απο τους τρείς αυτούς παράγοντες – αιρετοί, προσωπικό και πολίτες.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα δούμε την πόλη μας να αλλάζει όψη, να γίνεται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, όπου όλοι θα ζούμε καλύτερα! Μπορούμε;