Η συμφωνία των Πρεσπών «κλειδί» για τις εθνικές εκλογές!..

on .

Hλίου φαεινότερον είναι το γεγονός ότι το Σκοπιανό δεν το ανεκίνησε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ουδένα λόγο είχε προς τούτο. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία και δι’ αυτής και η Ε.Ε. με πρόσχημα τον κίνδυνο (υπαρκτό ή μη) διείσδυσης της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ανέσυραν το θέμα, έθεσαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τον «αμερόληπτο» μεσολαβητή κ. Νίμιτς και πίεσαν κυρίως τον κ. Τσίπρα να την προωθήσει προβαίνοντας ταυτόχρονα στις κατάλληλες νουθεσίες στον κ. Ζαέφ, ο οποίος μόνο κέρδη θα απεκόμιζε, να προχωρήσουν μαζί στην υπογραφή της.
Άλλωστε, η προκλητική παρουσία όλων των αξιωματούχων της Ε.Ε., των ΗΠΑ, προεξάρχοντος του Προέδρου Τραμπ, τα συγχαρητήρια που ξεχειλίζουν προς Τσίπρα και Ζαέφ, καταδεικνύουν και καταμαρτυρούν το έντονο ενδιαφέρον τους για την κύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια και ν’ ανοίξει ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. στη συνέχεια.
Μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες στη γείτονα χώρα, όλοι οι «φίλοι και σύμμαχοί» μας θα πέσουν σαν τα κοράκια επάνω στον κ. Τσίπρα, πιέζοντάς τον να εξασφαλίσει τη σχετική κυβερνητική πλειοψηφία για την κύρωσή της και από την ελληνική Βουλή, δεδομένου ότι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί. Βέβαια, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας η δήλωση του κ. Τσίπρα, ότι, τελικά, ο Καμμένος κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση κωλοτούμπας, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Κάτι θα ξέρει για να το λέει..., δεν υπάρχει αμφιβολία πως ότι λένε είναι προϊόν προσυνεννόησης κι ας αφήσει κατά μέρος τις υποκριτικές δηλώσεις για το «Μακεδονία» και τα παράγωγά του. Αν πίστευε αυτά που έλεγε και λέγει, μπορούσε ν’ αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και να μην αφήσει τη χώρα σ’ αυτή τη δίνη των αντιθέσεων και των αντιπαραθέσεων με φόντο το διχασμό των Ελλήνων.
Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας θα κάμει ό,τι μπορεί για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (4 ή 5 το πολύ) ψαρεύοντας στους ανεξάρτητους και στο «Ποτάμι» του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος «πρώτος αυτός...» θέτει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, αν και προς το ΚΙΝ.ΑΛ. γίνονται κάποιες βολιδοσκοπήσεις. Αν αυτό συμβεί, τότε το πεδίο αφίεται ελεύθερο στον κ. Καμμένο, να καταψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και να κλείσει την αυλαία ως «Μακεδονομάχος...» για να περισώσει ό,τι απέμεινε από το πάλαι ποτέ ΑΝ.ΕΛ., αν απέμεινε ακόμα κάτι...
Ο κ. Μητσοτάκης εδήλωσε κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία όποτε και αν έλθει αυτή στη Βουλή, ερχόμενος σε κάθετη σύγκρουση με το σύνολο του εξωτερικού «συμμαχικού» παράγοντα. Οι παρενέργειες θα φανούν αργότερα. Την ίδια αρνητική θέση έχουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Έτσι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά μόνο τον κ. Τσίπρα και τους ΑΝ.ΕΛ., προς τους οποίους θ’ ασκήσουν την επιρροή τους, γιατί είναι αποφασισμένοι να κλείσουν, θετικά γι’ αυτούς το Σκοπιανό. Θα έχει το «τσαγανό» ν’ αντέξει ο κ. Καμμένος; Μάλλον όχι αν η καυτή πατάτα ανατρέψει τις εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα να συμπληρώσει τον αριθμό.
Με δεδομένο ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάνουν τις εκλογές, ο εξωτερικός παράγων θα επιδιώξει την κύρωση απ’ αυτούς γιατί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την επανεκκίνηση του Σκοπιανού από μηδενική βάση. Συνεπώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μείνουν στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι την εκπλήρωση του ποθητού και γι’ αυτό θα τρενάρουν όσο μπορούν το χρόνο των εκλογών και αν οι «θεσμοί» (γράψε Τρόικα) δεν ενδώσουν ως αντάλλαγμα στον κ. Τσίπρα, έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών και του μεταναστευτικού προς την κα Μέρκελ, την μη περικοπή των συντάξεων εν όλω ή εν μέρει ή την αναστολή της για μερικούς μήνες τότε χάνοντας αυγά και καλάθια, θα επιβραδύνουν την ημερομηνία των εκλογών και ο κ. Καμμένος, λίγο πριν θα αποσυρθεί από την συγκυβέρνηση με την αυταπάτη ότι είναι συνεπής με τα όσα είπε για την Μακεδονία, δίδοντας και το απαραίτητο για την περίσταση άλλοθι στον κ. Τσίπρα να πει στους συμμάχους «τι να έκανα, δεν πρόλαβα με έριξε ο συνεταίρος μου, λυπάμαι αλλά τώρα βρείτε τα με τον κ. Μητσοτάκη...».
Εάν όμως οι «θεσμοί» προσφέρουν κάτι στο πρόβλημα των συντάξεων ως αντάλλαγμα των προσφορών του κ. Τσίπρα, τότε, εμφανίζοντας αυτό το κάτι –λίγο ή πολύ- κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει, ως μεγάλη επιτυχία, οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάιο του 2019. Το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων με μονομερή ενέργεια θα έχει ως συνέπεια τη ρήξη με τους εταίρους, την απώλεια της όποιας αξιοπιστίας μας έχει απομείνει στις διεθνείς αγορές, την αδυναμία δανεισμού της χώρας, είτε λόγω άρνησης είτε λόγω υψηλών επιτοκίων με τελική κατάληξη την καθολική χρεωκοπία στην πιο άγρια μορφή της. Ας το σκεφτεί σοβαρά ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο.
Την οικονομία και τη χώρα συμφέρει η μη περικοπή, αλλά με τη συναίνεση των Εταίρων, γιατί αυτό συμβάλλει στη ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική αγορά. Η λιτότητα αποδείχθηκε καταστροφική. Το ομολογούν και οι ίδιοι. Τότε γιατί επιμένουν; Το «γιατί» επί του προκειμένου επιδέχεται πολλών ερμηνειών που ο προσφερόμενος χώρος στην εφημερίδα δεν το επιτρέπει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, Ομότ. Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών