Να κάνουμε την Ήπειρο γαστρονομικό προορισμό!

on .

Τον περασμένο Μάιο ιδρύθηκε στα Γιάννενα ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας, Γαστρονομίας και Οινογνωσίας Ηπείρου με τίτλο «Γεύσεις Ηπείρου». Σκοποί του Συλλόγου είναι η ανάδειξη, προώθηση, διαφήμιση και προβολή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών, εδεσμάτων και κρασιών του Νομού Ιωαννίνων και ευρύτερα της Ηπείρου.
Για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου προγραμματίζεται διοργάνωση εκδηλώσεων με κύριο στόχο την εξύψωση του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των πολιτών αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα διατροφής. Τελικός στόχος του Συλλόγου, και αρκετά φιλόδοξος θα έλεγα, είναι η ανάδειξη της πόλης των Ιωαννίνων και ευρύτερα της Ηπείρου σε τόπο Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου της UNESCO (City of Gastronomy-UNESCO).
Τα τελευταία χρόνια, όσο το επίπεδο ζωής βελτιώνεται, όλο και περισσότερο μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κοινού και πολύ περισσότερο των ειδικών για την γαστρονομία αλλά και την ποιότητα των κρασιών.
Πολλές συζητήσεις, κείμενα και εκδηλώσεις γύρω από θέματα διατροφής γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις απολαύσεις που μας προσφέρουν τα διάφορα προϊόντα και εδέσματα του κάθε τόπου.
Πολλοί είναι οι λάτρεις της γαστρονομίας που επιλέγουν περιοχές που φημίζονται για την υψηλή ποιότητα των εδεσμάτων και των κρασιών και έχουν καθιερωθεί ως τόποι γαστρονομικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη για τις περιοχές αυτές.
Φιλοδοξία μας είναι τα Γιάννενα και η Ήπειρος ευρύτερα να αποτελέσουν ένα τέτοιο τόπο. Έχουμε πιστεύω όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να μας κατατάξουν στην κατηγορία των γαστρονομικών περιοχών. Βέβαια, προϋπόθεση είναι και εμείς να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να κερδίσουμε τη φήμη και την εκτίμηση των φίλων του καλού φαγητού και γενικά του δίκτυου παροχής υψηλών υπηρεσιών γαστρονομίας.
Δεν είναι κατάλληλη η ευκαιρία ούτε ο χώρος να αναπτύξω μία προς μία όλες τις θετικές πλευρές στα θέματα γαστρονομίας της Ηπείρου. Τη φορά αυτή απλά θα αναφερθώ σε δύο πλευρές που μας κάνουν τοπικά να είμαστε υπερήφανοι, τις παραδοσιακές Γιαννιώτικες σπεσιαλιτέ μαγειρικής και την ποιότητα των κρασιών.
Με την βελτίωση του επιπέδου ζωής όλο και μεγαλύτερη σημασία θα δίνουμε στις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να φθάσουμε σύντομα να εκτιμήσουμε τη φράση του μεγάλου chef Brillat Savarin που έλεγε: «πες μου τι τρως για να σου πω ποιος είσαι».
Οι αισθήσεις που συμμετέχουν στις γαστρονομικές απολαύσεις απαιτούν καλλιέργεια με γευσιγνωσίες και οινογνωσίες. Ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου είναι και αυτός, και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των αισθήσεων τόσο υψηλότερη είναι η κουλτούρα γενικότερα της περιοχής.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι πολλά προϊόντα όλο και περισσότερο τυποποιούνται από τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι νέοι να έχουν ξεχάσει ή να μην γνωρίζουν καθόλου τις γεύσεις των παραδοσιακών μας φαγητών.
Η εξαιρετική κουζίνα των Γιαννιωτών και της Ηπείρου αξίζει να βρει τη θέση που της αρμόζει και τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον τόπο μας.
Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε και εμείς ώστε γίνουν τα Γιάννενα και η Ήπειρος ένα κέντρο Διεθνούς αναγνώρισης και τουριστικού Γαστρονομικού προορισμού.
Ως πρώτη μας εκδήλωση προγραμματίζουμε, μεταξύ των άλλων, μια συζήτηση σχετικά με την διατροφική αξία της ποιοτικής γαστρονομίας και οινογνωσίας της Ηπείρου, η οποία θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες. Θα ακολουθήσουν πολλές και ποικίλες δράσεις για τους φίλους της γαστρονομίας.
Η βοήθεια όλων είναι επιθυμητή και θα συμβάλλει στην καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου.

* Ο Ελευθέριος Γκλίναβος είναι πρ. Δήμαρχος – μέλος του Συλλόγου Γευσιγνωσίας, Γαστρονομίας και Οινογνωσίας «Γεύσεις Ηπείρου».