Μία απερισκεψία και μία εκδικητική εκτέλεση…

on .

Μια ασύνετη πράξη οδήγησε τον 35χρονο Έλληνα Βορειοηπειρώτη, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στον θάνατο και μια εκδικητική μανία οδήγησε τους Αλβανούς αστυνομικούς, με άνωθεν εντολή, στην εκτέλεσή του. Δύο πράξεις με διαφορετικά κίνητρα. Από τη μία μεριά του θύματος μια στιγμιαία παρόρμηση, μια πράξη αστόχαστη και χωρίς περίσκεψη και από την αλβανική πλευρά μια ενέργεια που υποδηλώνει τη συνεχή προσπάθεια των αλβανικών αρχών να φιμώσουν το ελληνικό στοιχείο στον βορειοηπειρωτικό χώρο και εντέλει να τον εξαφανίσουν. Είναι μια πάγια αρχή της Αλβανίας, η οποία συνεχίζεται σε βάρος της Ελληνικής εθνικής μειονότητας, που κακή της μοίρα, ζει και επιβιώνει στην αλβανική επικράτεια.
Βρεθήκαμε με εκατοντάδες προσκυνητές στους Μπουλιαράτες για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες μαχητές που έπεσαν στο πεδίο της τιμής το 1940 – 1941. Δυστυχώς, βρεθήκαμε μπροστά σε απρόσμενα και όχι ευχάριστα γεγονότα.
Στις 10 η ώρα το πρωί της Κυριακής βρισκόμασταν κοντά στην εκκλησία και στο σχολείο του χωριού και ακούσαμε κάποιους πυροβολισμούς. Μας είπαν ότι κάποιος πυροβόλησε στον αέρα. Φαίνεται πως μετά τους πυροβολισμούς άρχισαν να εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Αστυνομικοί οπλισμένοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν συγκεντρωθεί στα καφενεία και συζητούσαν. Δεν υπήρχε ανησυχητική κίνηση, επικρατούσε ησυχία και κανένας δεν περίμενε το γεγονός αυτό να έχει τραγικό τέλος, με την απάνθρωπη εκτέλεση ενός νέου ανθρώπου. Οι ώρες περνούσαν ήρεμα, η εκδήλωση τιμής στους νεκρούς μας έγινε κανονικά με την επιμνημόσυνη δέηση, της ομιλίας της Πρέσβειρας της Ελλάδος στην Αλβανία, την κατάθεση στεφάνων και τη λήξη της σεμνής τελετής με τον εθνικό ύμνο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, την οποία παρακολουθούσε συγκινημένο το πλήθος των προσκυνητών, βλέπαμε ένα ελικόπτερο να πετάει γύρω από το χωριό. Ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί και τότε, όπως αποδείχτηκε, οι αστυνομικοί προχώρησαν στον εντοπισμό και την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Από τους Μπουλιαράτες πήγαμε στη Δερβιτσάνη για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Δεροπολίτισσας». Ένα άγαλμα, προσφορά του Μιχάλη Σέρβου, με ρίζες από τη Σωπική Πωγωνίου, μετανάστης στην Αμερική. Εκεί, τις απογευματινές ώρες πληροφορηθήκαμε από αλβανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το άδοξο τέλος του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Η Δερβιτσάνη, η κωμόπολη όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού, ήταν σημαιοστολισμένη με Ελληνικές σημαίες. Αγόρια και κορίτσια με τις τοπικές ενδυμασίες ετοιμάζονταν να γιορτάσουν με σκετς και τραγούδια την επέτειο του «ΟΧΙ». Δυστυχώς, μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, η κ. Κωνστάντω Ξέρα, διοργανώτρια των εκδηλώσεων, φανερά συγκινημένη, ανακοίνωσε τη ματαίωση των επετειακών εκδηλώσεων λόγω του τραγικού συμβάντος στους Μπουλιαράτες.
Να επανέλθουμε, όμως, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στους Μπουλιαράτες με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις και συνέπειες.
Έχουμε τη γνώμη ότι ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, ήταν ένας νέος με υπερεγχειλίζοντα πατριωτισμό, ένας Βορειοηπειρώτης που ζούσε με ελπίδες για καλύτερες μέρες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ελπίδες οι οποίες, σε στιγμές συναισθηματικής πατριωτικής έξαρσης, σε ώρες πανηγυριού για το χωριό, που είχε πλημμυρίσει από προσκυνητές, χωρίς να σκεφτεί βαθύτερα, χωρίς να υπολογίσει τους καραδοκούντες Αλβανούς αστυνομικούς, προέβη στην απερίσκεπτη πράξη να πυροβολήσει, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους Αλβανούς να τον καταδιώξουν και να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ.
Βέβαια, οι Αλβανοί αστυνομικοί μπορούσαν να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στη δικαιοσύνη να δικαστεί για την πράξη του. Όμως, είχαν εντολή να τον σκοτώσουν και αυτό έπραξαν. Δεν έφτανε που τον εκτέλεσαν, αλλά κατά τη μαρτυρία πολλών, τον έσερναν μισοζώντανο αρκετά μέτρα. Απάνθρωπη πράξη που φανερώνει όλο το μίσος των Αλβανών κατά της Μειονότητας και της Ελλάδας γενικότερα.
Άλλωστε, οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας το επιβεβαιώνουν. Δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας: «Σκοτώθηκε ένας εξτρεμιστής», δηλ. ξεμπερδέψαμε με ένα άτομο που είχε γίνει καρφί στα μάτια μας.
Τέτοιες δηλώσεις, αντί να κατευνάσουν, επιτείνουν το βαρύ κλίμα και βοηθούν τους Αλβανούς να προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Το κλίμα που επικρατεί στην Αλβανία, μετά την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού το διαπιστώνει κανείς και από το χυδαίο πανό που αναρτήθηκε σε γήπεδο των Τιράνων με τη φράση: «Ένας Έλληνας νεκρός, ένας μπάσταρδος λιγότερος».
Με πολλά τέτοια περιστατικά μας έχουν συνηθίσει οι Αλβανοί. Δεν είναι του παρόντος να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να παρουσιάσουμε τέτοια περιστατικά.
Αυτές τις δύσκολες μέρες απαιτείται από όλους περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση.