Ο Έντι Ράμα και οι «τρελοί εξτρεμιστές»…

on .

Τα πρόσφατα γεγονότα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, ανήμερα της ελληνικής εθνικής εορτής για το Έπος του ’40, με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα καταδεικνύουν την ιστορική αντίφαση της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής. Στον επίσημο λόγο της εκάστοτε αλβανικής ηγεσίας φαίνεται να περισσεύει η επιθυμία ένταξης της γείτονος χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η εναρμόνισή της με το γράμμα και το πνεύμα των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου. Ωστόσο, η καθημερινή πρακτική σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της Αλβανίας, ιδίως δε η συμπεριφορά της απέναντι στα δικαιώματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας και αυτά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δείχνει το ακριβώς αντίθετο.
Τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν και η τραγική κατάληξή τους φανερώνουν ότι η χώρα αυτή έχει να διανύσει μακρύ δρόμο, ακόμη, έως ότου υπάρξει πλήρης ταύτιση με τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και την πρακτική των σύγχρονων δημοκρατιών.
Η πρώτη δήλωση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για τη δολοφονία του ομογενούς από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ήταν χαρακτηριστική. Από το σύνολο των σοβαρών παρατηρητών, εντός και εκτός της Αλβανίας, η δήλωσή του χαρακτηρίσθηκε ως «εμπρηστική», ανάξια για το πρόσωπο πρωθυπουργού ευρωπαϊκής χώρας. Και αυτό είναι αλήθεια.
Πάντοτε ο πρωθυπουργικός λόγος δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά, λειτουργεί κατευναστικά και δεν στοχεύει στο να προκαταλάβει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Εκτός κι αν υπηρετεί ανομολόγητες προθέσεις ή εσωτερικές σκοπιμότητες. Αλλά αυτό εκφεύγει των αρμοδιοτήτων ενός πρωθυπουργού, όσο κι αν η σημειολογία δεν είναι με το μέρος του. Ανήμερα δεκαπενταύγουστο ο Έντι Ράμα έδωσε εντολή, στις ίδιες αστυνομικές δυνάμεις, να κατεδαφίσουν την Παναγία του Παζαριού στην Πρεμετή, το 2013. Ανήμετα της εορτής του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού το ίδιο πρόσωπο επέλεξε να κατεδαφισθεί ο ναός του Αγίου Αθανασίου (κτίσμα του 1671) στους Δρυμάδες Χειμάρρας, το 2016.
Από τους νηφάλιους αναλυτές των Τιράνων δεν εκφεύγει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τραγική εξέλιξη ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Φαίνεται πως την επέλεξε για να αποδράσει από τα μείζονα πολιτικά και προσωπικά προβλήματα που, εσχάτως τον ταλαιπωρούν αφάνταστα. Τελευταίο επεισόδιο η παραίτηση του δεύτερου Υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του για τους ίδιους λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση και τον πρώτο. Τη σχέση και των δύο με παράνομα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Ήθελε, επομένως, να αλλάξει πολιτική ατζέντα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, γιατί αυτό πουλάει στο εσωτερικό. Συνεπίκουρος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκε επισήμως τα Τίρανα. Απ’ ότι φαίνεται «συνέτισε» τον Έντι Ράμα. Όλοι στα Τίρανα ομιλούν για την κρυφή ατζέντα του κ. Τσαβούσογλου με τον Έντι Ράμα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι πρόσφατες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και κάτι τελευταίο που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ο Έντι Ράμα. Οι χώρες μας στην ιστορική τους διαχρονία, ταλαιπωρήθηκαν από πολλών ειδών φανατισμούς. Τις τραγικές συνέπειες τις υπέστησαν, κυρίως, οι απλοί άνθρωποι. Είναι για τούτο φανερό, πως όσοι δεν διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος, αυτοί δεν αγαπούν αληθινά την πατρίδα τους. Άλλα έχουν στο μυαλό τους και είναι κρίμα. Πάντως, η ιστορία ξέρει να εκδικείται!

* Ο Μιχάλης Παντούλας είναι πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.