Πολύ αργά θυμήθηκε την ενότητα ο Μάξιμος!

on .

• Πολύ αργά, και μετά τη συντριπτική ήττα του Αρχιεπισκόπου και των «Ηρακλειδών» του- μεταξύ των οποίων και ο ίδιος- ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, θυμήθηκε ότι προέχει η «ενότητα» της εκκλησίας.
Αλήθεια όμως ποια «ενότητα» εξυπηρετούσε η προσωπική πολιτική του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ουσιαστική απόλυση του κλήρου από το Δημόσιο, ερήμην των ιδίων αλλά και των άλλων μητροπολιτών;
Ο κ. Μάξιμος είχε βέβαια την … ευτυχία να είναι στην «ομάδα» του Αρχιεπισκόπου που έκανε τις μυστικές διαπραγματεύσεις. Σήμερα είναι εκείνος που δρέπει τους «καρπούς» της συναλλαγής που επιχειρήθηκε.
Εκείνο που ίσως δεν έχει αντιληφθεί ακόμη, είναι ότι περιήλθε σε πλήρη διάσταση με τον κλήρο, αλλά και με τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Δεν είναι μόνο ότι θεωρείται εκ των πρωτεργατών της συμφωνίας που επιχειρήθηκε να συναφθεί. Κυρίως είναι η στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει μετά τη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και τα όσα επακολούθησαν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.
Ο κ. Μάξιμος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την αποδοκιμασία του Αρχιεπισκόπου και της ομάδας του, από τη συντριπτική πλειοψηφία των μητροπολιτών, καθώς 72-75 μητροπολίτες τάχθηκαν κατά των απόψεων του και μόνο 6-7 είναι οι υποστηρικτές του.
Επιμένει να παρουσιάζεται ως ο απόλυτος γνώστης της… αλήθειας, έστω και αν τα γεγονότα τον διαψεύδουν: Στη συνάντηση με τον Τσίπρα, είπε, συμφωνήσαμε ότι όλα θα τεθούν υπόψη της Ιεραρχίας. Τον διέψευσε η Κυβέρνηση, που μετά την απόφαση της Ιεραρχίας, ανακοίνωσε άμεσα ότι θα προχωρήσει μονομερώς για την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών.
Διασφαλίσαμε τα εργασιακά δικαιώματα του κλήρου, είπε σε άλλη δήλωσή του ο κ. Μάξιμος, χωρίς βέβαια να εξηγεί ποιος τα «απειλούσε» αυτά. Και εν πάση περιπτώσει το ερώτημα που τίθεται, είναι αν ο ίδιος ρώτησε τους κληρικούς του, που «είναι τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα του», κατά δήλωσή του και ποιος εν τέλει τον εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί το μέλλον τους. Ακόμη ηχούν στα αυτιά των ιερέων οι αναφορές του στους «παπαδοπατέρες» μητροπολίτες που διαφωνούσαν με την συμφωνία που τους έθετε στο περιθώριο.
«Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για τον τρόπο με τον οποίο συζητά και συμπεριφέρεται» ήταν το… κήρυγμά του μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Ioannina tv. Πολύ σωστά: Ας αναλάβει όμως και ο ίδιος δημόσια τις ευθύνες του για τους ατραπούς στους οποίους παρ΄ ολίγο να οδηγήσει τους κληρικούς της Μητρόπολής του κι όχι μόνο.
Ας αναλογιστεί δε και αν ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στη σύνοδο της Ιεραρχίας, αλλά και εν γένει κατά την εδώ παρουσία του προς τον κλήρο είναι εκείνος που αρμόζει σε έναν πνευματικό πατέρα προς τα «χέρια, τα πόδια, τα μάτια» του!..