Καλή η λήθη αλλά η μνήμη είναι πιο ευεργετική!..

on .

Με αφορμή τη δολοφονία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, από Αλβανούς αστυνομικούς του Ράμα, στις 28/10/2018 (!) στους Βουλιαράτες, αλλά και εκείνη του Αριστοτέλη Γκούμα, τον Αύγουστο του 2010 στη Χειμάρρα, θα ‘θελα να φρεσκάρω τη μνήμη σας και μ’ ένα προηγούμενο στυγερό έγκλημα των αχάριστων γειτόνων μας που διεπράχθη τον Σεπτέμβριο του 1984 στην ελληνο-αλβανική μεθόριο:
Με θρήνους, οδυρμούς, μοιρολόγια, αγανάκτηση και ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, κήδεψαν τον 48χρονο αγροφύλακα Παύλο Λώλη, που «έπεσε» από τα πυρά των φρουρών του Χότζια, οι κάτοικοι των παραμεθορίων χωριών του Πωγωνίου, στις 16 Σεπτεμβρίου 1984 στη Μολυβδοσκέπαστη. Θρήνος και σπαραγμός σ’ όλα τα ακριτικά χωριά του ιστορικού Πωγωνίου. Το μοιρολόι σταμάτησε μόνο για λίγο, όσο έφθανε για να ψάλλουν όλοι μαζί, σε στάση προσοχής, τον Εθνικό μας Ύμνο!
Βρισκόμαστε στην τέταρτη χρονιά της «Αλλαγής», της πρώτης κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κινήματος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, και μετέπειτα –επί μια δεκαετία- Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Κι αυτά, ένα μήνα ακριβώς πριν από την επίσημη επίσκεψη του κ. Παπούλια στα Τίρανα για να συζητήσει με τους Αλβανούς την άρση του εμπολέμου, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, ήρθη λίγο αργότερα, στα 1985, επί υπουργίας, πλέον, του κ. Προέδρου μας.
Στο περιστατικό: Οι φρουροί του Χότζια, του καθεστώτος, που πολλοί στη χώρα μας εκθείαζαν ως πρότυπο «ειρήνης και οικονομίας» (… ω τι όνειδος!) σκότωσαν απάνθρωπα τον Παύλο, όταν με φίλους του κυνηγούς μπήκε στο αλβανικό έδαφος ή πέρασε κατά λάθος τη μεθόριο. Σαν ψοφίμι τον έσερναν, ενώ ήταν θανάσιμα τραυματισμένος από τα βόλια τους. Η ωμοπλάτη του ήταν κυριολεκτικά κομματιασμένη από τις πέτρες, τα ξύλα και τ’ αγκάθια. Τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι και στο πίσω μέρος με τον υποκόπανο όπλου. Στον δεξιό μηρό τα τραύματα ήταν διαμπερή. Τα βλήματα τα είχαν αφαιρέσει οι φρουροί του μοναδικού στον κόσμο σοσιαλιστικού καθεστώτος, του Χότζια, που φυλάκισε το λαό της Αλβανίας για 46 ολόκληρα χρόνια.
Στην κηδεία στη Μολυβδοσκέπαστη χοροστάτησε ο ελληνόψυχος Μητροπολίτης Κονίτσης, ο αητός της Κόνιτσας, ο μακαριστός σήμερα, κυρός Σεβαστιανός, ο οποίος με πύρινη γλώσσα αναφέρθηκε λεπτομερώς σ’ όλες τις θηριωδίες που διαπράττει το καθεστώς Χότζια στη Β. Ήπειρο, αλλά και σ’ αυτές ένθεν των συνόρων, απαριθμώντας αρκετές παρόμοιες κατά τα τελευταία χρόνια. Καυτηρίασε δριμύτατα και την παντελή απουσία των αρχών της Πολιτείας στην κηδεία του Παύλου Λώλη, του 48χρονου αγροφύλακα που άφησε πίσω του γυναίκα και δύο παιδιά.
Στην κηδεία έντονη ήταν μόνο η παρουσία της 8ης Μεραρχίας, με ειδική αντιπροσωπεία της, της Αγροφυλακής, του δημάρχου Κόνιτσας κ. Γκότζου, του διοικητή του Τμ. Χωροφυλακής κ. Χασίδη, όλων των προέδρων των γειτονικών χωριών και πλήθος κόσμου απ’ όλα τα χωριά της μεθορίου και ενδοχώρας.
Στα δελτία ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης μιλούσαν για… το Σαλβαδόρ, το Φαραμπούτο Μαρτί, τους Σαντινίστας, Νικαράγουα, Ορτέγκα κ.λπ., ενώ καμμιά αναφορά στο συμβάν στη Μολυβδοσκέπαστη. «Αιδώς αχρείοι»!
Στους φίλους αναγνώστες μας υπενθυμίζω πως ο ακάματος ελληνορθόδοξος ιεράρχης Σεβαστιανός είχε επισκεφτεί τη Θήβα και είχε μιλήσει/εκθέσει το Βορειο-ηπειρωτικό ζήτημα σ’ όλες του τις διαστάσεις. Είχαμε συγκινηθεί αφάνταστα οι Θηβαίοι γι’ αυτά που πληροφορηθήκαμε από τον Άγιο Σεβαστιανό. Λάβαμε μέρος, μάλιστα, και σε μια συμβολική ειρηνική πορεία στο κέντρο της πόλης. Την εκδήλωση αυτή είχε οργανώσει το προεδρείο του Μορφωτικού Συλλόγου «Χρυσόστομος Σταμούλης» (οι κ.κ. Ευάγγ. Τούτουζας, Αθ. Χαρ. Λαμπρόπουλος και Βάσος Βασιλείου) στην αίθουσα του Σ.Φ.Ε. της Θήβας.

• Πηγές: Επιγραμματικές σημειώσεις του γράφοντος από τη «Βραδυνή», της 17ης Σεπτεμβρίου 1984, του ανταποκριτή της στα Ιωάννινα, κ. Μιχ. Γιάννενα.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΝΗΣ