Γλώσσες και κράτη

on .

- Μετά τη συμφωνία παρά θίνα Πρέσπας, ακούσαμε πολλές φορές από τον Ζαέφ, και τον υπουργό των Εξωτερικών της FYROM, να επαίρονται ότι γλύτωσαν τη Γλώσσα τους!
- Ακόμη και τώρα  δεν είναι γνωστό ποιό είναι το σημαντικό σε αυτή τη γλώσσα  τους. Η ιδιαιτερότητα της δομής, τα υλικά δομής, η ιστορικότητά της και βέβαια η πολιτιστική της υπεραξία. Και πόσο μπορεί αυτή η γλώσσα να σταθεί με αξιώσεις απέναντι σε άλλες γλώσσες της Ευρώπης. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ βέβαια να τη φανταστούμε  ικανή να σταθεί απέναντι στην ελληνική γλώσσα, όχι μόνο για τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής που αποτελεί  την  πηγή και τη μήτρα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών και όχι μόνο. Το γιορτάζουν βέβαια οι Σλαύοι, κι όσο κι αν λένε ότι τους έχουν αναγνωρίσει πάνω από εκατό χώρες σαν «Μακεδονία»,  αυτοί δεν μπορούν  σαν κράτος, και σαν «έθνος», να προσφέρουν μια σελίδα πολιτισμού στην παγκόσμια κοινωνία.
- Δεν είναι ακόμη γνωστό τι συμβολίζει αυτή η κρυφή πράξη της διάλυσης των «Πυραμίδων» σήμανσης της μεθοριακής γραμμής (τα σύνορα) που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Ό,τι και να είναι ό,τι και να πουν, οι υποψιασμένοι Έλληνες  βρίσκουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη, η εφαρμογή κάποιας παραγράφου της συμφωνίας, να φύγουν από τη μέση  οι πυραμίδες σαν δείγματα «αλυτρωτισμού», για «ανοιχτά» σύνορα, μέχρι το Αιγαίο όπου θα απλώνει τα πόδια της η Βόρεια Μακεδονία. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα μετά «Πρέσπα»  πρώτα  μετασυμφωνητικά, καμώματα, εδώ, ξεσηκώθηκαν τα μετεμφυλιακά συμπλέγματα, επειδή βγήκαν οι μαθητές των σχολείων της Μακεδονίας στους δρόμους με ελληνικές σημαίες τραγουδώντας την «Μακεδονία την ξακουστή», για να τους κολλήσουν τη ρετσινιά των φασιστοειδών. Και το πρωτάκουστο να βγαίνει η υφυπουργός μας της Παιδείας, και αντί να ψάξει σαν αρμόδια υπουργός να εξηγήσει την «αντίσταση» των μαθητών στη συμφωνία, και να παρέμβει  παιδαγωγικά, εξέπεμψε λόγο, ενάντια στη νεολαία της πατρίδας μας υβριστικό και ιδεολογικά και αντιπαιδαγωγικά καταγγελτικό. Η συντρόφισσα ίσως ακόμη θεωρεί προνόμιο της Αριστεράς και αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα των «δεκαπενταμελών», την κατάληψη των σχολείων. Κάπου εδώ η ιδεολογία της Αριστεράς  θέλει τους μαθητές  «πιονέρηδες» σταλινικού τύπου.
- Στον αντίποδα των συμβαινόντων, έρχεται το τραγικό γεγονός με την εκτέλεση του Κατσίφα στους Μπουλιαράτες, όπου ζεί ένα κομμάτι του Ελληνικού Γένους, που μιλάει τα καθαρότερα Ελληνικά, να επικαλείται το πανάρχαιο ελληνικό έθος, του σεβασμού των νεκρών, και η Ελληνική Πολιτεία, να ξεχνά αυτή την ανθρωπιστική αξία του Ελληνικού Πολιτισμού, που την  διατηρεί και διαδίδει ακόμη με τη γλώσσα την Ελληνική.
- Και η Πολιτεία απουσιάζει, και η διανόηση μένει βουβή, και η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, την ξεχνά έξω από τα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας. Το μοιρολόϊ της Δεροπολίτισσας μάνας, η πανάρχαια αυτή μουσική και θρηνητική παράδοση του λαού μας, δεν αγγίζει τους καλλιτέχνες  και μουσικούς δημιουργούς, για μια νέα σύνθεση  των χορικών της «Αντιγόνης». Και είναι αυτή που βγαίνει μέσα από το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας, όπως διδάσκεται από τους τραγικούς μας ποιητές για 2500 χρόνια και θα συνεχίζει να διδάσκεται και να λάμπει σαν διαμαντόπετρα του Ελληνικού Πολιτισμού.
- Μέσα από αυτή τη γλώσσα, η Ελληνική Μειονότητα, κράτησε  την ταυτότητα την Ελληνική, αντιμετώπισε θύελλες πολέμων και επιδρομές αλλογενών και αλλοφύλων. Κράτησαν  τη γλώσσα ανόθευτη όλα αυτά τα χρόνια της κομμουνιστικής κυριαρχίας του Χότζα. Ανόθευτη βγήκε από την παρένθεση αυτή  του στυγνού καθεστώτος η Ελληνική μειονότητα, με πρώτο όπλο  τη γλώσσα. Και σαν μια ακόμη παρένθεση, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι μετά την πτώση των συρματοπλεγμάτων οι Αλβανοί οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο, βοήθεια, δουλειά,  και εκπαίδευση στην Ελλάδα, έμαθαν όλοι με μια καταπληκτική προσαρμογή την Ελληνική γλώσσα. Και είναι πολλοί εκείνοι που προκόβουν και ευδοκιμούν στην Ελλάδα, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Αλλά και στις άλλες Βαλκανικές χώρες η γλώσσα η Ελληνική απλώνεται, μαζί με την Ελληνική επιχειρηματικότητα.
- Και εκεί στην Αλβανία, που θέλουν να μπουν στη Ευρώπη, έδιωξαν την δασκάλα που μίλησε στην επέτειο του ΟΧΙ σε σχολείο για την ιστορία αυτού του κομματιού του Ελληνισμού, του οποίου προστατεύονται τα μειονοτικά δικαιώματα με διεθνείς συνθήκες. Και   πάλι με την απουσία μιας δικης μας παρέμβασης από την  αρμοδία για τα Ελληνικά σχολεία  εξωτερικού. Κι ακούμε να γιορτάζουν τις Ελληνικές επετείους οι  Έλληνες όπου γης από την Αμερική, ακόμη και στον Λευκό Οίκο, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Μαριούπολη, Αφρική, κ.ά. χωρίς προβλήματα.
- Η γλώσσα μας είναι από μόνη της ένα σημαντικό αποθησαύρισμα, και στον τουρισμό. Στην Πόλη και στα παράλια της Τουρκίας στις ακτές του Αιγαίου είναι πολλοί οι Τούρκοι που γνωρίζουν Ελληνικά για να εξυπηρετούν τους Έλληνες τουρίστες.
- Δεν είναι χωρίς προστιθέμενη αξία το σύνηθες γεγονός κατά τις επισκέψεις υψηλών ξένων στην χώρα μας που επιχειρούν να αρθρώσουν  ελληνικά έναν έστω και σύντομο χαιρετισμό. Η περίπτωση μάλιστα του Ομπάμα ήταν πληθωρική και χειροκροτήθηκε  δικαιολογημένα από τους παρόντες.
- Δεν χρειάζεται στις περιπλανήσεις μας να μιλήσουμε περισσότερο για την αξία, και τον πλούτο της Ελληνικής  γλώσσας που προσθέτει συνεχώς λέξεις, έννοιες, ιδέες και φιλοσοφία ζωής. Έτσι, γίνεται ακατανόητο που από ανθρώπους της Αριστερής Εξουσίας, γίνεται τόση προσπάθεια να μειώνεται η εκπαιδευτική ύλη, και η διδασκαλία της Ελληνικής  Γλώσσας να θεωρείται δευτερεύον μάθημα. Η ανάσταση του Γένους και η συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους  επιτεύχθηκε χάρη στον Ελληνικό διαφωτισμό, και την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
- Και οι περιπλανήσεις του Μέτοικου συνεχίζονται…