Όταν οι αιρετοί «άρχοντες» δεν σέβονται τους Νόμους!..

on .

Δεν έχουν μόνο οι εκλεγμένοι «άρχοντες» της Ηπείρου το… προνόμιο να στοχοποιούν και να «τιμωρούν» όσα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δεν πάνε με τα «νερά» τους. Ιδιαίτερα, όταν με στοιχεία αποκαλύπτουν πράξεις και παραλείψεις τους, που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή όλους τους πολίτες.
Την αντιμετώπιση αυτή, στο μέγιστο μάλιστα βαθμό, είχε και έχει υποστεί ο «Πρωινός Λόγος». Συχνά, ασκώντας αυστηρή κριτική καυτηριάζει -τεκμηριωμένα πάντα- τα κακώς κείμενα Δήμων και άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών. Και τότε, στερούμενοι επιχειρημάτων και μη έχοντας να δώσουν πειστικές απαντήσεις, προχωρούν στην πιο ανώδυνη γι’ αυτούς «λύση», μηνύοντας την εφημερίδα για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση! Πιστεύουν ότι ίσως έτσι θα την… εξοντώσουν οικονομικά και ότι οι ίδιοι εξιλεώνονται...
Η Δικαιοσύνη όμως δεν είναι… τυφλή. Εξετάζει και ερευνά σε βάθος τις υποθέσεις και απονέμει το δίκαιο σε όποιον το έχει. Αλλά κι αν κάποιοι νομίσουν ότι πρωτόδικα αδικήθηκαν, υπάρχει και η έφεση, δηλαδή η προσφυγή σε ανώτερου βαθμού δικαστήρια, μέχρι και του Αρείου Πάγου ή ακόμη και σε Ευρωπαϊκά.

* * *

Αφορμή για τα παραπάνω μας έδωσε πρόσφατη εκδίκαση υπόθεσης Τύπου, στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, όπου η γνωστή ημερήσια εφημερίδα «Ελευθερία» είχε προσφύγει κατά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Τον είχε καταγγείλει προ ετών για ανισοκατανομή στις δημοσιεύσεις της Περιφέρειας, στοχεύοντας στην οικονομική εξόντωσή της. Η δικαστική αυτή περιπέτεια κράτησε σχεδόν οκτώ χρόνια (έφθασε και στον Άρειο Πάγο!), όμως τελικά προ ημερών, εάν ο Περιφερειάρχης δεν έκανε δημόσια δήλωση, ότι λυπάται για τις συνέπειες που υπήρξαν στην εφημερίδα -και ο εκδότης της «Ελευθερίας» δεν αντιμετώπιζε με μεγαλοψυχία το θέμα- η δικαστική αυτή διαμάχη δεν θα έληγε αισίως για τον Π. Τατούλη.
Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι κατά την διαδικασία, ο πολύπειρος Εισαγγελέας Εφετών Αχ. Ζήσης στην αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην μεγαλοθυμία –όπως χαρακτηριστικά είπε- που επέδειξε ο εκδότης Ντίνος Πλεμμένος, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη ελευθερίας του Τύπου για πλουραλισμό στην ενημέρωση του κοινού, σημειώνοντας πως ανεξάρτητα από την ιδεολογία κάθε εφημερίδας, θα πρέπει να ισχύει η αρχή της ίσης κατανομής των δημοσιεύσεων.

* * *

Τα παραπάνω ας τα λάβουν σοβαρά υπόψιν και όσοι στην Ήπειρο διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, σαν να πρόκειται για οικογενειακή τους υπόθεση, δίνοντας επιλεκτικά πληρωμένες καταχωρίσεις μόνο σε όσα έντυπα τους… χαϊδεύουν τα αυτιά!
Ο «Πρωινός Λόγος» -το γνωρίζουν εξάλλου οι αναγνώστες μας- δεν είναι λίγες οι φορές που δημόσια και από τις στήλες του κατήγγειλε τέτοιες σε βάρος του εξόφθαλμες αδικίες. Βέβαια, θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο της συναδέλφου «Ελευθερίας», με την άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη. Πιστεύει όμως ότι για όλους -και κυρίως για τους εκλεγμένους επίορκους άρχοντες- αδέκαστος κριτής και τιμωρός είναι πάντα ο λαός, ο οποίος για τις πράξεις τους αυτές θα τους… ανταμείψει ανάλογα όταν έρθει η ώρα. Εξάλλου, σιμά-κοντά είναι οι εκλογές…