Ανάπτυξη στη χώρα δε γίνεται με τέτοιους προϋπολογισμούς!

on .

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

Όνειρο ήταν και πάει; Απόδειξη ο προϋπολογισμός του 2019, που ψηφίστηκε! Πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό το πολιτικό προσωπικό, σε αυτά τα κόμματα, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άλλες τετραετίες πριν άλλα κόμματα προπαγάνδιζαν επίσης, ότι θα ανασυγκροτήσουν παραγωγικά, θα δημιουργήσουν καινούργια μοντέλα ανάπτυξης για τη χώραμας και δεν έκαναν τίποτα;

Μετά διαμαρτύρονται, γιατί οι νέοι μας, το μέλλον μας, αλλά και ο κόσμος απεχθάνεται τα κόμματα και τους πολιτικούς! Οι αρχαίοι ημών, με τους πολλούς φιλοσόφους έλεγαν «να μιλάνε πρώτα τα έργα και μετά να ακολουθούν τα λόγια»!
Το πολιτικό σύστημα και δη οι Οικονομικοί Υπουργοί είναι αιθεροβάμονες, το λιγότερο που θα μπορούσα να πω, γιατί μπορεί να ήταν άριστοι καθηγητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, για τα χρηματιστήρια και τα funds, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν έχουν καμία επαφή με την Ελληνική πραγματικότητα!
Ένα απλό οικονομικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, σωτηρίας της φτωχοποιημένης χώρας μας, δεν είναι ικανοί να κάνουν και να εφαρμόσουν! Δυστυχώς!
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 που τόσος ντόρος, τόση φασαρία, τόσα πολλά λόγια, κούφια λόγια του αέρα και της απαράδεκτης, εντονότατης πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν τιμά ούτε τον δημοκρατικό διάλογο, ούτε την Βουλή που υποτίθεται ότι είναι το κύριο βήμα διαλόγου και δημοκρατίας, σύμφωνα με αυτά που είδαμε και παρακολουθήσαμε επί τρείς ημέρες!
Πώς λοιπόν, επαναλαμβάνω και πάλι, να μην απομακρύνονται οι νέοι μας και ο κόσμος γενικά από την πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα με αυτά που βλέπουν;
Και ο προϋπολογισμός αυτός συνεχίζει την λιτότητα, την υπερφορολόγηση με ένα δις ευρώ επιπλέον φόρους για το 2019 -κυρίως της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης- και διανέμει ένα δις ευρώ, ψίχουλα, όταν έχει εισπράξει έντεκα (11) δις φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πού είναι τα μέτρα, οι πολιτικές, το πρόγραμμα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα παραγωγής, της Ελληνικής, της Τοπικής παραγωγής; Δυστυχώς, πουθενά δεν υπάρχει κάτι!
Ο ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτος, μετά από τέσσερα χρόνια, τώρα κατάλαβε ότι το Φορολογικό σύστημα είναι «άθλιο», ενώ έπρεπε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ να φτιάξει ένα απλό, ευέλικτο, λειτουργικό και παραγωγικό Φορολογικό σύστημα απαλλαγμένο από την πολυνομία και τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.
Πιο έξυπνοι είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια-FYROM, η Ρουμανία, η Τουρκία αλλά και η Κύπρος που έχουν φτιάξει εδώ και χρόνια ένα καλό φορολογικό σύστημα και με μια φορολογία περίπου στο 10%;
Μιλάνε όλοι ότι πρέπει να παρακαλάμε τους ξένους ολιγάρχες να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν! Γιατί να έρθουν; Οι ολιγάρχες είναι πολύ πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς μας και ξέρουν τι κάνουν!
Ο προϋπολογισμός, ειδικά τώρα που η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη, θα έπρεπε να είναι επεκτατικός, δηλαδή να έχει και ένα μικρό έλλειμμα και όχι τα απαράδεκτα, αιματοβαμμένα, εγκληματικά πλεονάσματα των 3,5 % μέχρι το 2022 και 2,2 μέχρι το 2060, αν θέλαμε να έχουμε την στοιχειώδη ανάπτυξη!
Ανάπτυξη με τέτοιους προϋπολογισμούς, εννοώντας το σοβαρά και οικονομικά δεν πρέπει να περιμένουμε. Η άποψή μου, την οποία έχω εκφράσει πολλές φορές στην φιλόξενη εφημερίδα του «Πρωινού λόγου», αλλά και στο tvxs.gr είναι η εξής:
Το κράτος και η πολιτική εξουσία, ως ανίκανοι που είναι, καλό θα είναι άμεσα να παραχωρήσουν όλες τις αρμοδιότητες -οικονομικές και παραγωγικές- στην τοπική εξουσία -Δήμοι και Περιφέρειες- και να αναλάβουν αυτοί μαζί με τους πολίτες, όχι ερήμην των πολιτών, γιατί μόνοι τους έχουν αποτύχει και δεν ελέγχονται άμεσα. Με συλλογικότητες και μικρές εταιρείες να αναλάβουν δράση άμεσα, να αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα, τα παλιά προϊόντα - παλιές ποικιλίες που έχουν παρατήσει και να ξεκινήσει η παραγωγή και η επιστροφή των νέων μας, γιατί αυτοί είναι το μέλλον μας.
Ξένες παραγωγικές επενδύσεις για το συμφέρον του λαού μας και των τοπικών κοινωνιών δεν θα πρέπει να αναμένονται. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να σωθούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μας σώσουν οι ξένοι. Σωτήρες δεν υπάρχουν πια!