Ως πότε θα ανεχόμαστε την αναξιοκρατία στη χώρα;

on .

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΑΣΗ

• Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2018 η Deutsche Welle περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες εξαιτίας της κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα από το 2010 έως και σήμερα. Επικαλούμενη έρευνα του Transnational Institute αναφέρει πως το 14% των μικρών Ελληνόπουλων παραμένει υποσιτισμένο, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε καν τα βασικά είδη διατροφής για την

υγιή ανάπτυξή τους.
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία γράφω το σημερινό άρθρο για να τονίσω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους υποφέρουν.
Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση, κυρίως από την περίοδο που η χώρα εισήλθε στα μνημόνια κάτω από τη σκληρή επιβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός πως πολλοί Έλληνες πεινάνε και τα παιδιά υποσιτίζονται και μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό το οποίο είχε καταγραφεί το 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης.
Τα σημάδια πείνας υπάρχουν παντού και χιλιάδες νοικοκυριά βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων, εφόσον βέβαια είναι ζωντανοί. Αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν τη σιωπή μαζί με την πείνα, γιατί ντρέπονται να παραδεχθούν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ντρέπονται να τείνουν το χέρι για να ζητήσουν βοήθεια, διότι και αυτοί εργάζονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τώρα άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται αλλά αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.
Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία λόγω της πείνας και πολλά που υποσιτίζονται για μήνες τρώγοντας μόνο ρύζι. Κι αν ορισμένοι αναρωτηθείτε πού συμβαίνουν αυτά ή νιώσετε δυσπιστία για όσα γράφω, ας μπείτε στον κόπο να ψάξετε γύρω σας. Συμβαίνουν στη χώρα μας σε περίοδο ειρήνης και ας αναλογιστούμε σε ποιες περιόδους της νεώτερης Ιστορίας μας έχουν ξανασυμβεί. Στην Ελλάδα της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου αλλά και στην μετεμφυλιακή εποχή.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο, πως αν η τωρινή κυβέρνηση ή οι επόμενες κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την ανεργία στη χώρα μας, τότε αναμφισβήτητα η ελληνική Πολιτεία θα έχει αποτύχει στον ουσιαστικό της ρόλο, ο οποίος συνίσταται στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.

• Η Ελένη Σιάση, είναι Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας
στον Τομέα Παιδείας