Το αδιαχώρητο…

on .

Αυτά τα... μνημόσυνα, που λαμβάνουν χώρα, κυρίως σε προεκλογική περίοδο, είναι εκείνα που... εξαγριώνουν ακόμη και τον εκλιπόντα! (Αλλά δεν έχει τον τρόπο... να αντιδράσει!). Συγκεντρώνονται κατά δεκάδες υποψήφιοι, πολλών κομμάτων και πολλών εκλογικών αναμετρήσεων! Το αδιαχώρητο, στη μικρή εκκλησία του χωριού.
Οι... πενθούντες υποψήφιοι, συλλυπούνται τους συγγενείς του εκκλιπόντος, παίρνουν το αντίδωρο και κατευθύνονται προς το καφενείο του χωριού, για την ψηφοθηρική τους καμπάνια!
Μόλις έκανε ποδαρικό το 2019 (ο χρόνος με τις... αμέτρητες εκλογές), ξεχύθηκαν όλοι οι υποψήφιοι για το σταυρό! Ο παρκαδόρος της μικρής πλατείας του χωριού, «ζορίζεται», με τα πολλά αυτοκίνητα των υποψηφίων και των... παρατρεχάμενων!
Πέσανε όλοι μαζί, μετά το μνημόσυνο.
Το καφενείο γέμισε και η... παράσταση αρχίζει!
Ο καφετζής, έδειξε οργανωτικό πνεύμα...
- Βάλτε, είπε στους υποψηφίους, από ένα καρτελάκι στο πέτο, με το όνομά σας το κόμμα σας και την επιλογή σας, για να ξέρουμε, που... να σας στείλουμε, στην Ελληνική Βουλή, στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή στην Ευρωβουλή! (ουφ!) (Στο διάβολο, θα τους στείλουμε, σιγοψιθύρισε ένας γέροντας!)
Τέτοιο συνωστισμό το καφενείο, είχε χρόνια να ζήσει...
Από τις καλές εποχές, του Καραμανλή και του Αντρέα! (Τότε έλεγες δύο ονόματα και γέμιζε το στόμα σου, ενώ τώρα...)
Ο καφετζής λοιπόν, έκανε και χρέη γραμματέα, για να βάλει σε σειρά τους ομιλητές τους χώρισε σε 4 κατηγορίες. Σε εκείνους της Ελληνικής Βουλής, της Ευρωβουλής, των Δήμων και της Περιφέρειας! (ένας χαμός...)
- Ας μιλήσει πρώτος ο... αριστερός, που είναι και στην Κυβέρνηση, είπε ο καφετζής.
Όχι λέει αυτός. Ας μιλήσει... ο δεξιός, εγώ θα κλείσω την κουβέντα! Οι θαμώνες ήταν σίγουροι, πως με όποια σειρά και να μιλούσαν, τα... ίδια πράγματα θα έλεγαν!
Ξεκίνησε να μιλάει ο δεξιός, λέγοντας μια μεγάλη αλήθεια: «Αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε...»
- ...Χώρα! φώναξε ένας θαμώνας! (δεν ξέρω αν ήταν δεξιός ή αριστερός, αλλά μου φάνηκε λογικός!)
Ο αριστερός πετάχτηκε, λέγοντας: θέλετε να ακούσετε γλυκά ψέματα ή πικρές αλήθειες;
- Δεν έχει κάτι... σε αλμυρό; Του είπε ένας κεντρώος!
Και ο κεντρώος συνέχισε: Για την Ελληνική Βουλή, ψηφήστε έναν από τους δύο μεγάλους σχηματισμούς. Δεν σας λέω ποιον, γιατί και οι δύο... το ίδιο είναι! Όμως, για την Ευρωβουλή, ψηφήστε εμάς, που έχουμε μικρό ποσοστό και... καθόλου ευρώ! Εξάλλου, στις Βρυξέλλες, έχει καλό μεροκάματο!
Και κάποιος μεθυσμένος στη γωνία του καφενείου, αγνώστων πολιτικών φρονημάτων, του είπε: «Ώστε, για τα λεφτά τα κάνεις όλα! Γι’ αυτό την ψήφο μας ζητάς!»
Αλλά κι αυτός δεν πτοήθηκε και έδωσε σκληρή απάντηση: Οι άλλοι, γιατί νομίζεις πως το κάνουν;
Για την ψυχή της μάνας τους;
Έλα ντε...

Υ.Γ.: Όσο για τους υποψηφίους των Δήμων και των περιφερειών, ακόμη... κερνάνε τους θαμώνες, τσίπουρο και σουβλάκια, γιατί αυτοί θέλουν... περισσότερο ψήσιμο!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.