Το μείζον στο Ζαγόρι…

on .

Αν στοιχημάτιζε κανείς ότι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στο Ζαγόρι για ουσιαστική και καινοτόμο ανάπτυξη, συνυφασμένη με τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, κάποιοι θα ρωτούσαν αργότερα αν ειπώθηκε τίποτε για τις εξορύξεις, θα είχε κερδίσει σίγουρα. Διότι προφανώς αυτό είναι το μείζον, και δεν υπάρχουν στο Ζαγόρι άλλα ζητήματα. Και γενικώς μόνο με αυτό ασχολούμαστε προσφάτως στον πληθυσμιακά πιο αραιό Δήμο της χώρας.
Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα των αυτοσχέδιων χωματερών στις οποίες μπορεί να βρει κανείς μέχρι και ψυγεία, και των γεμάτων με σκουπίδια ρεμάτων.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα της μη-διαχείρισης τόνων επί τόνων στερεών αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων και τις άμεσες διαρροές αμμωνίας στον υδροφόρο ορίζοντα.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα της καταστροφής του πέτρινου δάσους της Οξυάς και των παρανόμων λατομείων –όπως αυτό των Ασπραγγέλων– που δεν έχουν αποκατασταθεί.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα της παραμόρφωσης των χωριών από την άναρχη δόμηση και της μη-αποκατάστασης των καμένων οικισμών.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα της λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών όπως το αγριόγιδο.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων παραγράφει το γεγονός ότι μόνοι μας οι Ζαγορίσιοι βάλαμε δηλητηριασμένα δολώματα και εξολοθρεύσαμε την άγρια πανίδα του Βίκου.
- Γιατί προφανώς η αποφυγή των εξορύξεων λύνει το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, ειδικά στα 5 - 6 χωριά που έχουν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις. Στο Ζαγόρι δε θα γίνει το περίφημο «fracking» (στην ανάλυση του οποίου έχουν εντρυφήσει οι όψιμοι πετρελαιολόγοι/περιβαλλοντολόγοι) αλλά γίνεται καθημερινά «acidization».

Τι είναι το acidization; Είναι μία τεχνική αντίστοιχη με το fracking που χρησιμοποιείται σε ασβεστολιθικά πετρώματα όπως αυτά του Ζαγορίου. Μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για να διαβρώσουν τα πετρώματα και να δημιουργήσουν ρωγμές και κοιλότητες –είναι ακριβώς αυτό που γίνεται στο Ζαγόρι τώρα με τα υγρά απόβλητα των χωριών (νερά, λάδια, απορρυπαντικά, και ό,τι άλλο παράγουν σπίτια, εστιατόρια και ξενώνες) να πέφτουν κατευθείαν στους υποκείμενους βράχους. Στο Ζαγόρι όμως πάνω στους βράχους υπάρχουν χωριά, τα οποία αργά ή γρήγορα θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της υπόγειας φθοράς.
Προφανώς, γλυτώνοντας από τις εξορύξεις γλυτώνουμε κι από τα παραπάνω… Ήταν λογικό λοιπόν κάποιοι να απορούν αν, παρουσία του Πρωθυπουργού στο Ζαγόρι, ειπώθηκε τίποτε σχετικά.

* Ο Μιχάλης Κ. Ντιναλέξης είναι Πολ. Μηχανικός & Μηχανικός Περ/ντος Imperial College London - Ερευνητής Ανθρωπογενούς Σεισμικότητας & Σεισμικής Επικινδυνότητας