Εδώ είναι Βαλκάνια...

on .

Σ’ αυτό τον υπέροχο τόπο, της Βαλκανικής χερσονήσου, μπορεί κανείς, να τα δει όλα! Άγρια ομορφιά στη φύση της, λεβεντιά στους ανθρώπους της, μεγάλες φιλίες των λαών της, αλλά και επικίνδυνες έριδες!
Πολλά «κοινά σημεία» και «διαφορές» στους λαούς της, ένα παζλ, με «ετερόκλητες εικόνες» στις χώρες της, ένα πάζλ, με «ετερόκλητες εικόνες» στις κοινωνίες της! (Φτώχεια, ανέχεια, αλλά και ευημερία με πολιτισμό και ανθρωπιά!)
Και ακριβώς, σε αυτή την ανθρωπιά, βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά, ανάμεσα στους Βαλκάνιους και σε άλλους λαούς!
Γενικά, είναι μία φτωχή περιοχή, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά!
Αν οι διαφορές και οι πόλεμοι του 20ου αιώνα, στην περιοχή, μπουν στο περιθώριο, η Βαλκανική στον 21ο αιώνα, μπορεί να γίνει ένας επίγειος παράδεισος!
Αλλά... Ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, πρέπει να είναι ηγετικός! Έχουμε τη μακροβιότερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι, μας βλέπουν με σεβασμό!
Μπορεί η Ελλάδα, να βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή τους κατεύθυνση! Αρκεί να προσπαθήσουν και οι ίδιες... Στους, εξ, ανατολών, γείτονές μας, να επικρατήσει... η κοινή λογική!
Απ’ τους βόρειους γείτονές μας, να ασκηθεί μιά ορθή πολιτική, εντός και εκτός συνόρων! (Ήδη ο Ζάεφ, που πήγε το παιχνίδι στην παράταση... και κέρδισε στα πέναλντι, «θαυμάζει» την Ελλάδα και περιμένει τη βοήθειά της!)
Η γειτονική Αλβανία, προσδοκά στην ελληνική υποστήριξη! Γίνονται βήματα παντού!
Μακάρι, ο χώρος της Βαλκανικής, να προχωρήσει με συνεργασίες, να βελτιωθούν οι σχέσεις και να υπάρξει ανάπτυξη! Τα σημάδια υπάρχουν ήδη... Ποιός θα περίμενε, η Αλβανία να ζητάει εργάτες... από το εξωτερικό, για να καλύψει τις ανάγκες της! Δείγματα προόδου... (Βέβαια ψάχνει για «φτηνά» εργατικά χέρια μεταναστών, γιατί οι δικοί τους... ήρθαν στην Ελλάδα, για μεγάλο μεροκάματο!)
Ποιός θα περίμενε, μια τέτοια εξέλιξη!
Ρε πως άλλαξαν οι καιροί!
Και έτσι, με όλα αυτά που συμβαίνουν, στην περιοχή, γίνεται πιο επίκαιρος ο στίχος! Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.