Το έλασσον εναντίον του μείζονος…

on .

Σε ένα βραχυχρόνιο πέρασμα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω ορισμένους συνειρμούς και διαπιστώσεις. Πρώτα απ’ όλα η γενική εικόνα που απεκόμισα από το νοσοκομείο είναι πολύ καλή. Κάποιες μικροελλείψεις τις αφήνω στους μεμψίμοιρους. Ένα φρεσκάρισμα δεν θα έλεγες πως δεν το χρειάζεται. Το μείζον, λοιπόν, η συνολική εικόνα, το τονίζω, είναι πολύ καλή.
Και έρχομαι στο έλασσον. Στην ταράτσα του ωραίου κατασκευαστικά κτιρίου βρίσκεται μια κεραία τηλεοράσεως τοποθετημένη σε γκαζοτενεκέ (φωτο). Η εικόνα και μόνο μαρτυρά ότι τοποθετήθηκε από κάποιον ελληνάρα για να κάνει τη δουλειά του και όχι από τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου, γιατί αν συνέβαινε αυτό ή θα είχε προβλεφθεί από τους Γερμανούς, αν δεν κάνω λάθος, κατασκευαστές ή θα είχε τοποθετηθεί έτσι ώστε να μην χαλάει την αισθητική του κτιρίου. Προφανώς θα την έχουν δει οι αρμόδιοι, αλλά, επειδή η κοινωνία μας έχει συνηθίσει τέτοιες ασχήμιες, αδιαφόρησαν!
Τώρα θα μου πείτε, το έλασσον χαλάει το μείζον; Το χαλάει η νοοτροπία από την οποία πηγάζει. Μια νοοτροπία γενικευμένη στον κοινωνικό και πολιτικό βίο. Όταν έχουμε ανεχθεί με την αδιαφορία μας να βλάπτεται η γενική εικόνα με τα μικρά και ασήμαντα δεν μας ενοχλεί η βλάβη που προκαλείται. Όταν έχουμε τη διαστροφή να μουτζουρώνουμε το ωραίο, δεν θα πω το τέλειο, και να το βλέπουμε σχεδόν φυσιολογικό, το συνηθίζουμε και δεν μας ενοχλεί πλέον. Αν δεν δείχναμε ανοχή, θα είχε εξαλειφθεί αυτή η νοοτροπία μας και δεν θα βλέπαμε μουτζουρωμένα περικαλλή κτίρια και μνημεία γενικότερα. Σαν να μας αρέσει το άσχημο και όχι το ωραίο!
Θα αναρωτηθεί κάποιος, το έλασσον δεν μας αφήνει να δούμε το μείζον; Η απάντηση είναι όχι, αλλά αποσπά την προσοχή μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος φορά ένα ωραίο κοστούμι και του λείπει ένα κουμπί, αυτό θα μας τραβήξει την προσοχή και θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού.
Συνειρμικά ανακάλεσα στη συνείδησή μου πολλές περιπτώσεις που το έλασσον χαλάει το μείζον. Θα εστιάσω σε μία που αφορά στην πολιτική. Διάβασα προ μηνός στο διαδίκτυο δημοσίευμα αντιπολιτευτικό με τον τίτλο: Η «αριστεία» των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκεί, λοιπόν, αναφερόταν στα βιογραφικά σημειώματα των τριών νέων μελών που στελέχωσαν την Επιτροπή. Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, παρόλο που αναφέρθηκε στο σύνολο των βιογραφικών των νέων μελών, πρόβαλε το έλασσον, τη μουτζούρα, για να μειώσει την αξία τους! Αυτό φαίνεται και από τον τίτλο, στον οποίο έθεσε εντός εισαγωγικών τη λέξη αριστεία.
Μου δημιουργείται η εντύπωση πως όσοι ασκούν αντιπολίτευση, όταν αδυνατούν να την ασκήσουν αποτελεσματικά, προβάλλουν το έλασσον εναντίον του μείζονος! Αναζητούν το ασήμαντο για να επισκιάσουν το σημαντικό. Είναι θέμα νοοτροπίας που κατέληξε να γίνει χούι!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ