Εμπλουτισμός της λίμνης με καθαρό νερό…

on .

Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Ελ. Καλογιάννη (28 Αυγούστου 2019) με τίτλο «Μόνο τα νερά από τις πηγές Αώου θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ήπειρο» ως και το άρθρο του «Πρωινού Λόγου» της 18ης Σεπτεμβρίου του 2019 με τίτλο «5 χρόνια στα… αζήτητα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO» (πρόταση του νυν Προέδρου της Βουλής από το Δεκέμβριο του 2014, τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα), θα ήθελα να επισημάνω σ’ αυτούς που θ’ αναλάβουν την ευθύνη της προώθησης αυτής της πρότασης να μην διαλάθη της προσοχής τους η πρόβλεψη πιθανής εκτροπής περί τα 70-80 εκατ. κ.μ. νερών από τον ποταμό Αώο προς την Παμβώτιδα που κυμαίνεται πέριξ του 4% της συνολικής φυσικής απορροής της σχηματιζόμενης στο ελληνικό τμήμα υδρολογικής λεκάνης του ποταμού.
Η επισήμανση γίνεται δεδομένης της αυστηρότητας των προδιαγραφών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών που εντάσσονται στα πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς UNESCO, αλλά η προτεινόμενη εκτροπή, δεν θεωρείται «σημαντική» σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα. Ύστερα πρόκειται περί εκτροπής υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο που η χλωρίδα τελεί σε «λήθαργο» και το πλείστον της πανίδας σε «χειμερία νάρκη».
Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος συντρέχει ν’ απωλεσθεί, λόγω UNESCO, η δυνατότητα αποθήκευσης του ανωτέρω όγκου υδάτων στη λίμνη των πηγών Αώου στις Πολιτσές Μετσόβου και παροχέτευσής του, μελλοντικά, στην Παμβώτιδα προς ανανέωση των υδάτων της, αλλά και προς ικανοποίηση αναγκών ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρόταση του κ. Καλογιάννη είναι η προσφορότερη λύση σε σύγκριση με άλλες (πηγές Αμαράντου, Νεγράδων) και καθίσταται επιτακτική από τη στιγμή που οι τροφοδοτούσες άλλοτε τη λίμνη με καθαρά νερά πηγές (Δραμπάτοβα, Σεντινίκου, Μπλιτς, κ.α.) μετατράπηκαν, ως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Καλογιάννη, σε «καταβόθρες». Τα φορτισμένα με ρύπους νερά της λίμνης ρυπαίνουν «ανεπιστρεπτί» τους υπογείους υδροφόρους ορίζοντες της λίμνης.
Η έγκαιρη προώθηση του έργου εκτροπής υδάτων του Αώου προς τη λίμνη θα απέτρεπε όχι μόνο την υποβάθμιση των υδάτων της λίμνης, αλλά θα συνέβαλλε, ουσιαστικά, στην άμβλυνση των προβλημάτων λειψυδρίας. Η ευθύνη για την μη προώθησή του βαρύνει, διαχρονικά, όλους τους βουλευτές μας και τους Δημάρχους της πόλης μας.

* Ο κ. Παν. Καρακατσούλης είναι Ομότ. Καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Υδατικών Προβλημάτων του ΟΗΕ (1980-1984) και Senior Advisor του ΟΗΕ επί θεμάτων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.