Μία λέξη μοναχά...

on .

Πολύ εύγλωττη η δημοσίευση της κ. Κλειτσινάρη –Δήμου για το ανατολικό Ζαγόρι και πολύ σωστά το νοιώθει παραμελημένο αλλά ξεχνά και εκείνη όπως και πολλοί άλλοι ότι για αυτό «φταίει» μια λεξούλα μοναχά.
Τα τελευταία χρόνια οι ανακατανομές των δήμων έφεραν τον τόπο μας να περικλείεται σε μια λέξη, ΖΑΓΟΡΙ και το γράφω με κεφαλαία γράμματα γιατί έτσι πρέπει να δώσω σε κάποιους να καταλάβουν ότι είμαστε ΖΑΓΟΡΙ.
Μια γεωγραφική ενότητα σαράντα πέντε χωριών που πρέπει να «ξεχάσουν» τον διαχωρισμό -το έλεγα, το λέω θα το λέω– σε Ανατολικό, Κεντρικό, Δυτικό κλπ.
Αν δείτε το θέμα ζεστά και από την πλευρά του επισκέπτη – αναζητητή πληροφοριών στο διαδίκτυο (π.χ.) όταν πληκτρολογούν το λήμμα «Ζαγόρι», ξεφυτρώνουν αμέτρητες πληροφορίες και δυστυχώς έχουν να κάνουν με το κεντρικό μέρος του δήμου μας. Γιατί; Γιατί είναι συγκεκριμένη και η λέξη... Ζαγόρι.
Όταν όμως στην «άλλη» πλευρά, την εξ ανατολών, συνηθίζουν όλοι να χρησιμοποιούν την λέξη Ανατολικό, αυτό καθιστά πιο σύνθετη και πιο δυσχερή την αναζήτηση. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι επιμένουν να διατηρούν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Ανατολικό Ζαγόρι» από την στιγμή που κάθε χωριό μας είναι διαφορετικό και παράλληλα ΜΟΝΑΔΙΚΟ στο χώρο.
Απευθυνόμενος στην κ. Κλειτσινάρη, την ενημερώνω ότι στο χώρο μου, στην έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας οι επισκέπτες βλέπουν ΖΑΓΟΡΙ, μα δεν ακούν Ανατολικό, Δυτικό, Κεντρικό, Βόρειο, Νότιο, Πάνω, Κάτω... και εκπλήσσονται με τις ομορφιές που αυτό έχει (το Ζαγόρι) από άκρο σε άκρο..
ΣΒΗΣΤΕ με κάθε τρόπο τον προσδιορισμό Ανατολικό και διεκδικήστε επάξια και στα ίσα μερίδιο διαφήμισης και αναγνωρισιμότητας. Και μιας και αναφερθήκατε στην πανέμορφη Βωβούσα... πόσο πιο εύηχο είναι το Βωβούσα Ζαγορίου από το… Βωβούσα Ανατολικού Ζαγορίου;
Κάντε συλλογικά αυτή την προσπάθεια και θα δείτε ότι και η ανατολική πλευρά θα πάρει τα πάνω της σιγά - σιγά και θα με θυμηθείτε γιατί το ΖΑΓΟΡΙ είναι ένα και μοναδικό και δεν είναι ούτε τρία, ούτε τέσσερα...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑΣ