Οι εκλογές του ΤΕΕ εφαλτήριο ανάπτυξης της περιοχής μας!

on .

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 3 Νοεμβρίου, είναι η μοναδική ευκαιρία της ανανέωσης και του νέου προσδιορισμού του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κυρίως στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Το Τεχνικό επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, κάτι που ορίζει το ρόλο του ως πολύ κρίσιμο, πόσο μάλλον για την εποχή μας, όπου αρχίζουν και διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης. Μετά από μια δεκαετή σχεδόν οικονομική κρίση όπου ο παραγωγικός τομέας, όπως τον είχαμε βιώσει, έχει πλέον καταρρακωθεί, επηρεάζοντας κάθε τομέα και ιδιαίτερα τον κλάδο των Μηχανικών, ο οποίος υπέστη και το πιο βάναυσο πλήγμα, βλέπουμε για πρώτη φορά φως στο τούνελ.
Με τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί, όπως μείωση της φορολογίας, αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας, αλλά και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που επικρατεί, είναι ορατά τα πρώτα σημάδια ότι η ατμομηχανή της οικονομίας μας αρχίζει και πάλι να λειτουργεί. Αν συνυπολογίσουμε ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία και το σημερινό κλίμα ευνοεί τις επενδύσεις, αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης θα αυξηθούν αλματωδώς. Όταν όμως αναφερόμαστε σε ανάπτυξη, ουσιαστικά μιλάμε για έργα, υποδομές και δραστηριότητες μηχανικών. Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω βλέπουμε πόσο άμεσα συνυφασμένη είναι η ανάπτυξη, πόσο δε μάλλον η ορθολογική ανάπτυξη, με το επάγγελμα του μηχανικού.
Όλα τα παραπάνω τονίζουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής, να προσδιορίσει τις κατευθυντήριες δράσεις και να συμβάλλει στον συνολικότερο σχεδιασμό της περιοχής, με κριτήρια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά, ώστε να αποφευχθούν άστοχες επιλογές δράσεων, οι οποίες μόνο θα στοιχίσουν και θα σπαταληθούν οικονομικοί πόροι, χωρίς ανταποδοτικό αντάλλαγμα για την κοινωνία.
Μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της περιοχής μας, θα είναι ικανό να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, σύμφωνα με τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια; Δυστυχώς η απάντηση είναι μονολεκτική και είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όταν η σημερινή Διοίκηση, η οποία απαρτίζεται από τις άλλες δύο παρατάξεις που συν διεκδικούν την συμμετοχή τους στο νέο Προεδρείο, απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση για όλα τα κρίσιμα θέματα της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα το θέμα της Λεωφόρου Νιάρχου, το θέμα των Υδρογονανθράκων, το φυσικό αέριο, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, την διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και των μεγάλων οδικών αξόνων της περιοχής μας και απέτρεψε τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συν-διαμόρφωση θέσεων, πως θα μπορέσει να καταστεί πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στους σχεδιασμούς της περιοχής μας.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, έτσι ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο να καταστεί ένας σύγχρονος φορέας, εξωστρεφής, με διαμόρφωση καινοτόμων απόψεων, που θα αφήσουν το στίγμα τους στην περιοχή μας και θα βοηθήσουν στο έργο τους, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Δεν θέλουμε ένα Τεχνικό επιμελητήριο που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κάνει μόνο κριτική στα διαδραματιζόμενα, αλλά θέλουμε ένα ΤΕΕ/ΤΗ πρωτοπόρο, που να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση όλων των σχεδιασμών. Αυτό όμως απαιτεί ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Διοίκησης και αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτή είναι η ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών, όπου δέον είναι να εκλεγούν άτομα με διάθεση για προσφορά, με δυνατότητες, ώστε να διαμορφώσουν μια νέα διοίκηση και λειτουργία. Με αυτήν την επιλογή είναι χρέος της νέας Διοίκησης, την οποία θα διαχειριστεί η παράταξη μας, να δημιουργήσει συνθήκες συμμετοχής των εκλεγέντων με τη λειτουργία όλων των οργάνων της Διοίκησης τακτικά και με συνεχή και ανανεωμένη θεματολογία.
Οι θέσεις της παράταξης μας είναι γνωστές, μια και τις έχουμε συν-διαμορφώσει με πολλούς συναδέλφους με αγωνία και όραμα και τις επικοινωνούμε καθημερινά, είτε με τα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης, είτε και στην καθημερινότητα μας. Επιθυμούμε την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και την διαδικασία των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων για τις Δημόσιες Επενδύσεις, ώστε με τη συμμετοχή του Ιδιώτη, να βρεθεί άμεση χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να επιτευχθεί ταχύτητα στην εκτέλεση των έργων, πιστοποιημένη ποιότητα, αλλά και εν τέλει οικονομικότερη εκτέλεση, κάτι που επιστρέφει στην κοινωνία μας ανταποδοτικά. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν ένα κράτος αποτελεσματικό, που θα μπορεί να διαχειριστεί, αλλά και να είναι εγγυητής της σωστής ολοκλήρωσης των έργων, εφαρμόζοντας πλήρως όλες τις εγκεκριμένες μελέτες, που απαιτήθηκαν για την εκτέλεση των παραπάνω έργων.
Επίσης θέλουμε να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση όλων των χωροταξικών σχεδιασμών της Ηπείρου, οι οποίοι μετά τη θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, είναι στα σπάργανα και απαιτούν καινοτόμες και σύγχρονές απόψεις, για το πως θα διαμορφωθούν οι τοπικές μας κοινωνίες τα προσεχή χρόνια. Σημαντικός τομέας με τον οποίο επιθυμούμε να ασχοληθούμε είναι η διαφύλαξη του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου της περιοχής μας καθώς και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας, η οποία με τα πλούσια μορφολογικά της χαρακτηριστικά, ευνοεί την ανάπτυξη τους. Γενικά επιθυμούμε την άνθιση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και με καινοτόμες stand up επιχειρήσεις, ώστε να συνδυάσουμε την παραγωγή με την έρευνα, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή της περιοχής μας, η οποία εδραιώθηκε και θεσμοθετήθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γεώργιου Στασινού.
Τέλος, σημαντική παρέμβαση επιθυμούμε να έχουμε στην ανάδειξη των πλούσιων μνημείων και την αναστύλωση τους, όπου αναδεικνύοντας και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μπορούν να πρωτοπορήσουν σε ένα ποιοτικότερο και σύγχρονο τουριστικό προϊόν σε ποικίλες μορφές και χρήσεις. Ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσουμε τις ημερίδες και τις παρουσιάσεις και θα δώσουμε το έρεισμα στους συναδέλφους της περιοχής μας να αναδειχθούν.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους συναδέλφους να προσέλθουν στις κάλπες την 3η Νοεμβρίου και να υπερψηφίσουν την παράταξη μας, ώστε να επιτύχουμε ένα ανανεωμένο εξωστρεφές ΤΕΕ/ΤΗ, σε συνδυασμό με τη στήριξη του κεντρικού ψηφοδελτίου του κ. Στασινού, ο οποίος απέδειξε με τις παρεμβάσεις του τόσο στο Ελληνικό, όσο και στο Μάτι, πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητήριου και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του, αλλά κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του ρόλου των Μηχανικών τόσο στην περιοχή μας όσο και ευρύτερα στην επικράτεια.

* Ο Ιωάννης Τσίγκρος είναι Πολιτικός Μηχανικός, Επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ – ΔΚΜ, Μέλος Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Η.