Η Δημοτική Αρχή και η σχόλη...

on .

 Μια παράμετρος που ενισχύει το «ευ ζην» και μας χαρακτηρίζει είναι η σχόλη.

Η σχόλη είναι ο χρόνος κατά τον οποίο είμαστε ελεύθεροι από τις απαιτήσεις της εργασίας και μας επιτρέπεται να επιλέγουμε πώς θα περάσουμε αυτόν τον χρόνο.

Πολλοί διανοητές υποστηρίζουν ότι η σχόλη (ανάπαυλα, leisure) είναι πιο σημαντική από την εργασία και ότι οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση της, αν δεν είναι εκπαιδευμένοι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με εποικοδομητικούς τρόπους.
Η σχόλη περιλαμβάνει την απαραίτητη χαλάρωση μετά την εργασία, τη σωματική ανάπαυση, την ικανοποίηση των φυσικών ορέξεων του σώματος, την ευχάριστη αναψυχή για την αποφυγή της ανίας και κάθε άλλη δραστηριότητα που γεμίζει τη ζωή. Ο στόχος της εργασίας είναι συνήθως η βιολογική υποστήριξη της ζωής μας, ένας στόχος που έχουμε κοινό με άλλα ζώα. Αλλά ο στόχος της σχόλης μπορεί και πρέπει να είναι η υποστήριξη άλλων πτυχών της ζωής μας που μας καθιστούν ανθρώπινους: της ψυχής, του νου, των προσωπικών και κοινωνικών μας σχέσεων.
Τι κρίμα, λίγοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να ασχολούνται με ό,τι αγαπούν περισσότερο και να αμείβονται γι’ αυτό. Έτσι, εξασφαλίζουν τα προς το ζην κάνοντας ό,τι θα επέλεγαν να κάνουν αν είχαν προσωπικό εισόδημα και άπλετο χρόνο για ανάπαυλα. Επειδή όμως η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει αυτή την τύχη, τον τρόπο αξιοποίησης της σχόλης πρέπει να τον δώσει η εκπαίδευση και οι δομές της κοινωνίας μας, π.χ. η δημοτική αρχή. Η αναψυχή δεν αποτελεί δευτερεύον θέμα για τη δημοκρατία. Είναι πρωτεύον μέλημα, γιατί το είδος της αναψυχής που δημιουργεί ένας λαός για τον εαυτό του καθορίζει το είδος της κοινωνίας που αυτός θα οικοδομήσει. Το τι θα διαβάσετε ή θα ακούσετε κατά τον ελεύθερο χρόνο σας επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξή σας ως ηθικών όντων.
Σε μια μικρή κοινωνία, όπως η δική μας, ο χρόνος της σχόλης μπορεί να είναι ευχάριστος, αν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και οι εκδηλώσεις προβληματισμού ευνοούν τις δραστηριότητες του ατόμου και μάλιστα με όρους ασφάλειας. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το περπάτημα σε ελκυστικές διαδρομές, η άθληση, η πρόσβαση σε προστατευμένο φυσικό περιβάλλον, η παρακολούθηση/συμμετοχή σε εκφράσεις κουλτούρας...
Τι συμβαίνει στην πόλη μας;
Η πανέμορφη διαδρομή δίπλα στη λίμνη παρουσιάζει εικόνα απαράδεκτη, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και ασφάλειας των περιπατητών. Σε επικίνδυνα σημεία και μάλιστα κοντά σε παιδική χαρά απουσιάζει προκλητικά το προστατευτικό κιγκλίδωμα, ενώ οι χώροι υγιεινής δεν έκαναν εδώ και χρόνια την εμφάνισή τους! Για τους χώρους άθλησης ούτε σχόλιο... και για την εξάλειψη του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού οι πρωτοβουλίες δεν έχουν εκδηλωθεί.
Όσον αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ρωτήσουμε τις διαθέσεις των σκύλων... Αλήθεια, δεν ενοχλεί τους άρχοντες αυτής της πόλης το ότι την περιφρούρησή της την έχουν αναλάβει τα αδέσποτα και συμπαθέστατα τετράποδα; Μαζί με τα παραπάνω δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο κυκλοφοριακός φόρτος που είναι πηγή μόλυνσης, αλλά και καταστροφέας της όψης της πόλης. Τα περιφερειακά parking είναι μια λύση...
Όλα τα παραπάνω είναι εκφράσεις πολιτισμού, που μαζί με της εκφράσεις κουλτούρας μπορούν να δώσουν ενδιαφέρον στον ελεύθερο χρόνο μας. Η Δημοτική Αρχή έχει σχέδιο δράσης; Ίδωμεν...
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.