Ο Χότζα και οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας…

on .

Στο τρίτομο έργο «Εμφύλιος Πόλεμος», που δημοσίευσε το 2019 η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», περιέχονται «ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ» σε επιμέλεια Βασίλη Κόντη και Σπυρίδωνα Σφέτα.
Από τα Γιουγκοσλαβικά Αρχεία επέλεξα προς δημοσιοποίηση την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του ΗΟΧΗΑ (Χότζα) προς τον Τίτο (24-9-1947), που αναφέρεται στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Βαφειάδη στα Τίρανα. Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνεται η εκτίμηση του ΗΟΧΗΑ σχετικά με τους μουσουλμάνους τσάμηδες της Θεσπρωτίας σε συνδυασμό και με άλλες πληροφορίες.
Ο Μάρκος Βαφειάδης έφθασε στα Τίρανα μέσω Κορυτσάς. Εκεί τον υποδέχθηκε, κατ’ εντολή του ΗΟΧΗΑ, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Nako Spirou, ο οποίος μιλούσε θαυμάσια ελληνικά. Στη συγκεκριμένη έκθεση ο ΗΟΧΗΑ περιλαμβάνει και τα εξής: «Σας πληροφορώ για την επίσκεψη στα Τίρανα του Στρατηγού Μάρκου… έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα 1) Να αποσταλούν 3000-4000 Τσάμηδες για το Δημοκρατικό Στρατό από τις 18.000 που ζουν στην Αλβανία…». Για να προσθέσει: «Όσον αφορά τους Τσάμηδες, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοήθειας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης. Δε θα θελήσουν να πάνε να πολεμήσουν, αλλά και για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε υπάρχει ο κίνδυνος να περιπέσουν σε αμερικάνικη επίδραση. Για το λόγο αυτό απαντήσαμε ότι προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού…». Αυτά τόνιζε τότε ο ΗΟΧΗΑ.
Οι παραδοχές του είναι οι εξής: α) Ότι το 1947, τρία χρόνια μετά την είσοδο στην Αλβανία των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας ακολουθώντας τις γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις που υποχωρούσαν, ζούσαν στην Αλβανία 18.000 Τσάμηδες, γεγονός που συμπίπτει απολύτως με τα ελληνικά στοιχεία.
β) Ότι οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης και άρα ακατάλληλοι να ενταχθούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
γ) Όταν ο ΗΟΧΗΑ γράφει στην έκθεσή του ότι «οι Τσάμηδες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης» προφανώς και δεν εννοεί τις δυνάμεις του Ζέρβα, θα τις κατονόμαζε άλλωστε, αλλά την επιρροή των φασιστικών ιταλικών και ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής.
Εξάλλου γνωρίζουμε από τα σχετικά αρχεία τη διάθεση ένταξης των μουσουλμάνων Τσάμηδων, από τις πρώτες ημέρες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στις φασιστικές ιταλικές δυνάμεις κατοχής και στη συνέχεια στις αντίστοιχες ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις, την τύχη του Μεγέρ Ντίνο (υπεύθυνου του στρατιωτικού τμήματος των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας) στο Δέλβινο από τον τσέτη του Ενβέρ Χότζα και άλλες λεπτομέρειες τραγικές γι’ αυτούς.
Για τούτο και οι σημερινές εθνικιστικές τους κραυγές, επώνυμων και ανώνυμων, δεν προξενούν καμμία εντύπωση… έχουν γνώση οι φύλακες!