Ερωτήματα και απορίες για τη λυματολάσπη…

on .

Πολλά τα δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τη ΔΕΥΑΙ, τη λυματολάσπη κλπ., μέσα από τα οποία προκύπτουν για μένα ως δημότη των Ιωαννίνων διάφορα ερωτήματα.
Το ερώτημά μου είναι, λοιπόν, αν υπάρχει διαχείριση της λυματολάσπης που παράγεται στον Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων από την ΔΕΥΑΙ. Σε παλαιοτέρα δημοσιεύματα από ΜΜΕ αναφέρεται ότι την πολιτική ευθύνη μη διαχείρισης της λυματολάσπης για ένα διάστημα δύο μηνών είχε αναλάβει τέως Δήμαρχος και υπήρξε καταγγελία γειτονικού μας Δημάρχου ότι ποσότητες από τη λυματολάσπη (ανεπεξέργαστες) καταλήγουν στην τάφρο της Λαψίστας και από κει στον ποταμό Καλαμά, με τη συνδρομή των έντονων βροχοπτώσεων.
Εγώ ως δημότης και κάτοικος της πόλης, θα αναφερθώ, στο τωρινό θέμα μας, την αποκομιδή της λυματολάσπης. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΙ τα τελευταία χρόνια υπογράφει συμβάσεις και η διαχείριση – μεταφορά της του Βιολογικού γίνεται από τον εκάστοτε ανάδοχο.
Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ανέφερε για τη λυματολάσπη ότι, η αποκομιδή της από τον χώρο της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού πρέπει να υπολογίζεται βάσει όγκου κι όχι βάρους, γιατί αυτό είναι μεταβλητό, αναφέροντας ότι τον χειμώνα ζυγίζει περισσότερο και το καλοκαίρι λιγότερο.
Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλάμε για επεξεργασμένη ίλη ή για μη επεξεργασμένη, γιατί, όπως ανέφερα, το ερώτημά μου είναι: Γίνεται διαχείριση της λυματολάσπης που παράγεται στον Βιολογικό Ιωαννίνων από την ΔΕΥΑΙ; Από την ενημέρωση του κ. Άρη Μπαρτζώκα ότι η ΔΕΥΑΙ θα προχωρήσει σε χημική ανάλυση της αποθηκευμένης λυματολάσπης για να δούμε μήπως είναι ανενεργή, για μένα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η λυματολάσπη εναποτίθεται σε εκτάσεις που ανήκουν στη ΔΕΥΑΙ μάλλον χωρίς καμία επεξεργασία.
Πάντως, πιστεύω ότι οι αρμόδιοι της επιχείρησης θα πράξουν το καλύτερο, καθόσον οι δαπάνες αυτές δεν χρηματοδοτούνται από κανένα φορέα, παρά από τα χρήματα του πολίτη που υδρεύεται και αποχετεύεται από την ΔΕΥΑΙ. Θέλει όμως προσοχή γιατί η κλειστή αγορά που έχει σχηματιστεί σε αυτόν τον τομέα, έχει διαμορφώσει αρκετά τις τιμές. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΥΑΙ πρέπει να πετύχει τον τρόπο που θα διασφαλίσει χαμηλότερη, πιο οικονομική τιμή από αυτήν που υπήρχε με οποιοσδήποτε άλλο τρόπο υπολογισμού της ποσότητας της λυματολάσπης για τις ανάλογες εργασίες, προστατεύοντας έτσι την οικονομικότητα της δράσης της. Ας προσέξουν, μην τυχόν και μετά από κάποιο διάστημα ακούσουμε άλλα νέα…

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., ειδικευμένος σε θέματα υδραυλικών έργων υποδομής και εγγείων βελτιώσεων.