Έργα αποχέτευσης σε μικρούς οικισμούς της Ηπείρου…

on .

Πρόσφατα ανακοινώθηκε, η πρόσκληση από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. Ήπειρος για επενδύσεις στη διαχείριση λυμάτων μικρών οικισμών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 15 εκ. ευρώ. Αφορά οικισμούς Γ’ προτεραιότητας και οικισμούς που επιβαρύνουν ευαίσθητους, υδάτινους αποδεκτές. Είναι οι μικροί οικισμοί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ορεινοί, ημιορεινοί, και παράκτιοι, που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα, αποτελούμενο από δίκτυο και σταθμό επεξεργασίας είναι αρκετοί.
Με την κατασκευή και τη λειτουργία των προτεινόμενων υποδομών διαχείρισης των λυμάτων (συλλογής, επεξεργασίας αστικών λυμάτων και διάθεσης), θα αντιμετωπιστούν οι σημερινοί και μελλοντικοί κίνδυνοι μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων πολλών περιοχών της Ηπείρου και θα εξασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Πρέπει όμως να προσεχθούν, κάποια θέματα κατά τον σχεδιασμό. Για παράδειγμα, πρέπει να προσεχθούν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του συστήματος που θα επιλεγεί, ώστε η ποιότητα εκροής των υδάτων των, να είναι αποδεκτή στα προβλεπόμενα όρια, με δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης για ωφέλιμους σκοπούς λόγω της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας (άρδευση, υπεδάφια διάθεση, αστική και περαστική επαναχρησιμοποίηση κλπ).
Στον σχεδιασμό και την κατασκευή των εγκαταστάσεων πρέπει να επιτρέπει μια σχετική ελαστικότητα ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα όταν θα έχουμε υπέρβαση των φορτίων, καθόσον το φορτίο σχεδιασμού (υδραυλικό και ποιοτικό), διακρίνεται σε δύο περιόδους, τη χειμερινή και τη θερινή. Επισημαίνεται η διαφορά στον σχεδιασμό ανάμεσα στις δύο περιόδους (χειμερινή - θερινή), στις ορεινές και παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Ηπείρου. Η παροχή των λυμάτων είναι αντίστοιχα αυξημένη κατά τη θερινή περίοδο σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψιν στην ορεινή Ήπειρο η παρατηρούμενη αύξηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού λόγω επισκεπτών, κατά την περίοδο των αργιών, κυρίως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Να εφαρμοστεί, μετά την κατασκευή και λειτουργιά των, η προβλεπόμενη από τον νόμο προεπεξεργασία των λυμάτων για εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, που είναι δυνατόν να επιφέρουν ανυπολόγιστες βλάβες στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.
Τα έργα αποχέτευσης αποτελούν την πλέον κατάλληλη και ασφαλή λύση για την κάθε περιοχή και διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η χρηματοδότηση και η δρομολόγηση των έργων επεξεργασίας λυμάτων ειδικά για τους μικρούς ορεινούς οικισμούς της Περιφεριακής Ενότητας Ιωαννίνων (Αρίστη, Πάπιγκο, Βίτσα, Μονοδένδρι, Τσεπέλοβο κ.λ.π.) είναι σημαντική και επιβεβλημένη, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται εντός ευαίσθητων περιοχών και τους επιβαρύνουν σημαντικά.

*Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. ειδικευμένος σ υδραυλικά έργα υποδομής και εγγείων βελτιώσεων