Τα πάντα δυνατά από πολιτικούς…

on .

Πληροφορηθήκαμε ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται και δύο στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ο Σάκης Οικονόμου και ο Χρυσόστομος Βούζας. Και οι δύο διετέλεσαν Γραμματείς της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ του Ν. Ιωαννίνων. Ο πρώτος έχει εκλεγεί και βουλευτής. Είναι θεωρώ λογικό πολιτικά και ηθικά η ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί στους Γιαννιώτες πολίτες πολλά ερωτηματικά. Γιατί πώς ο καθένας να ερμηνεύσει την εισπήδηση από το ένα κόμμα σε άλλο και μάλιστα σε θέση καθοδηγητική. Τυχαίνει να έχω προσωπική ιστορία ως μέλος του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Οικονόμου, όταν εκείνος είχε τα ηνία του κόμματος. Είχα τολμήσει το 2005 να διαφωνήσω δημόσια μαζί του για κομματικές αποφάσεις, επειδή ήθελε να επιβάλει ως υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννίνων πρόσωπο ακατάλληλο κατά την κρίση μου. Ο προτεινόμενος απλώς θα ήταν ο άνθρωπό του και απόλυτα στο χέρι του λόγω προσωπικής φιλίας και άλλων ελλείψεων…
Με αντιμετώπισε τότε κατά τρόπο αλαζονικό και με κατηγορούσε ότι με τη διαφορετική θέση έβλαπτα το κόμμα και τα όργανά του! Εγώ επέμεινα στις απόψεις μου, αφού γνώριζα όλο το παρασκήνιο και τις ραδιουργίες της Νομαρχιακής, αλλά και τις σκοπιμότητες του κ. Οικονόμου. Αποφάσισε να με «τιμωρήσει» και να με οδηγήσει έξω από το ΠΑΣΟΚ. Με πρότασή του παραπέμφθηκα στο περιφερειακό όργανο με την κατηγορία ότι η συμπεριφορά μου είναι αντικομματική και ότι παραβιάζω «κατάφορα το Καταστατικό, τον Κανονισμό λειτουργίας, τον Κώδικα Δεοντολογίας… υπονομεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, απαξιώνοντας τα εκλεγμένα κομματικά όργανα…». Και λίγο παρακάτω η Συντονιστική Γραμματεία της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων γράφει: «Η παραπάνω απαράδεκτη αντιδεοντολογική, ανήθικη ακόμη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά του μέλους Χάρη Λεοντάρη εκδηλώθηκε με συγκεκριμένες συνεντεύξεις… διαστρεβλώνοντας την αλήθεια…»!
Μ’ αυτό το περιεχόμενο ο τότε Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ως κήρυκας των αρχών του κόμματος ζήτησε την κεφαλήν μου επί πίνακι. Ποτέ δεν θα ξεχάσω το πάθος, τις απειλές και την επιμονή του να κλείσω το στόμα. Και δυστυχώς το πειθαρχικό όργανο δέχτηκε τις σε βάρος μου κατηγορίες και μου επέβαλε ως ποινή «την αναστολή της κομματικής ιδιότητας για δύο χρόνια».
Ομολογώ ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Οικονόμου λειτούργησε ως «Ιεροεξεταστής» και πέταξε στην πυρά κάθε γνώμη που αμφισβητούσε τα θέσφατα του ΠΑΣΟΚ. Και να μην ξεχνάμε το 2005 ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ είχε δύναμη, χρήματα, κοινωνική προβολή.
Τα ίδια αυτά πρόσωπα σήμερα μεταπηδούνε στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν τον αγώνα για τις αξίες, τις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς. O tempora, o mores! Χάθηκε από πολλούς πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. Γλιστράνε όπου υπάρχει ελπίδα για αναρρίχηση και πρωτοκαθεδρία. Είναι σκουλήκι η μεγαλομανία, που τρώει αξίες, αρχές και πιστεύω. Άλλοι τους αποκάλεσαν «ρετάλια», άλλοι τους είπαν «τυχοδιώκτες». Και δεν είναι ως τώρα λίγοι. Αν ζούσε σήμερα ο Μακιαβέλι, θα ένιωθε περήφανος, βλέποντας να εφαρμόζουν με τόσο πάθος πολλοί πολιτικοί το δόγμα του: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!
Ευτυχώς ένα μέρος του κόσμου αντιλήφθηκε τις μωροφιλοδοξίες κάποιων πολιτικών, όπως του Ραγκούση, του Κουίκ, του Μωραΐτη και απεδοκίμασε φωναχτά τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα γνωρίζουμε ότι πολλοί των πολιτικών μας νοιάζονται μόνο για το ατομικό τους συμφέρον και γι’ αυτό μεταμορφώνονται εν μία νυκτί. Αλλά ας μην επαναπαύονται όλοι αυτοί οι «τυμβωρύχοι», οι πολίτες έχουν και πείρα και σοφία.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που υποδέχεται χωρίς περίσκεψη πολιτικούς σαν τους προαναφερόμενους, του ταιριάζει η λαϊκή ρήση, με τόση σοφία διατυπωμένη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε από νεφραμιά»!

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ