Σκαμπανεβάσματα…

on .

Στην Ελλάδα σε κάποια πράγματα είμαστε «μπροστά», σε σχέση με άλλες χώρες. Στα περισσότερα όμως βρισκόμαστε πολύ χαμηλά στον πίνακα αξιολόγησης! Αυτά τα «σκαμπανεβάσματα» ενός ολόκληρου λαού οφείλονται κυρίως στην ιδιοσυγκρασία του, αλλά πρωτίστως και στην παιδεία του!
Στα θετικά του νεοέλληνα, το φιλότιμό του, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά του! Στα αρνητικά του, ο ενθουσιασμός του και η… ταχύτατη απογοήτευσή του σε ελάχιστο χρόνο! Το ευέξαπτο του χαρακτήρα του, αλλά και… η αγωνία του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»!
Σε άλλες χώρες δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι ιδανικά! Ήταν όμως χρόνια στην κανονικότητα, χωρίς να στηρίζονται… στα δανεικά! Ατασθαλίες όμως γίνονται παντού, ακόμη και με έντονο «πολιτικό χρώμα»!
Έτσι, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία δύο υποψήφιοι βουλευτές δωροδοκούσαν τους ψηφοφόρους τους με… αγροτικά προϊόντα! (Πατάτες, πεπόνια, ντομάτες…). Τις ντομάτες δηλαδή στην Ιαπωνία τις «προσφέρουν» οι πολιτικοί στους ψηφοφόρους, ενώ στην Ελλάδα τις… εκσφενδονίζουν οι ψηφοφόροι στους υποψηφίους! (Υπάρχει διαφορά...). Μετά την κατακραυγή, οι Ιάπωνες βουλευτές παραιτήθηκαν! (Στην Ελλάδα, η λέξη παραίτηση είναι άγνωστη!).
Έχουμε διαφορές με την Άπω Ανατολή… Εκεί «βολεύονται» με λίγες πατάτες και ντομάτες! Εδώ, αν θελήσει κάποιος πολιτευτής να δωροδοκήσει έναν ψηφοφόρο και δεν του… ετοιμάσει το 5χίλιαρο, «σταυρό» δεν βλέπει! (Έχει ανέβει πολύ το… κασέ!).
Εκτός αν ο ψηφοφόρος πάρει υψηλές διαβεβαιώσεις πως… εν καιρώ, μπορεί να βολευτεί… με μια θέση διοικητή!
Εξαρτάται βέβαια και από το κύρος, το «ειδικό βάρος» και το «στρατό των ψηφοφόρων» που κουβαλάει ο ενδιαφερόμενος!
Γενικά στην Άπω Ανατολή, αλλά και σε άλλες χώρες, τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση! Στην Ελλάδα, είναι πιο ψηλά… στην ατζέντα της πολιτικής ζωής!
Και ενώ θα έπρεπε τα πάντα να γίνονται «πάνω στο τραπέζι», δυστυχώς στην Ελλάδα γίνονται… κάτω από αυτό!

Υ.Γ.: Αλλά ας τονίσουμε και την υπεροχή του Έλληνα έναντι του Ιάπωνα. Ο Ιάπωνας κάνει απεργία… δουλεύοντας και διαμαρτύρεται, βάζοντας το καπελάκι του στραβά!
Ενώ ο Έλληνας απεργεί, χάνοντας το μεροκάματο! Και με συνθήματα, απ’ την Ομόνοια, στο Σύνταγμα τραβά!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.