Οι μεταμοσχεύσεις ήλθαν για να μείνουν στο Πανεπ. Ιωαννίνων!

on .

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Εκείνο όμως, που δεν φαίνεται με πρώτη ματιά είναι η «ποιότητα» των συμμετεχόντων, η οποία προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση των διοργανωτών με αντικειμενικά κριτήρια διεθνούς αποδοχής.

Για να γίνει ευρύτερα αντιληπτή η παραπάνω διαπίστωση, αναφέρονται κάποια στοιχεία των συμμετασχόντων, με τη διευκρίνιση ότι σε κάθε αξιολόγηση που σχετίζεται με τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, κρίνονται τουλάχιστον δύο

Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και τις συνεργαζόμενες Πανεπιστημιακές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, δηλαδή τη Χειρουργική και τη Νεφρολογική. Διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στους Καθηγητές Κώστα Σιαμόπουλο της Νεφρολογίας και Μιχ. Φατούρο της Χειρουργικής. Οι διακρίσεις συνοδεύθηκαν από την απονομή τιμητικής πλακέτας.
Στην πλακέτα του Καθηγητή Α. Καππά αναφέρεται ότι: «Η διάκριση απονέμεται ως αναγνώριση της πολυετούς και καθοριστικής συμβολής του στην ίδρυση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ».

Η ομιλία του
Μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης ακολούθησε σύντομη ομιλία του Καθηγητή Α. Καππά, αποκαλυπτική όμως του τι προηγήθηκε της δημιουργίας Μονάδας Μεταμοσχεύσεων. Να τι είπε:
«Σε τιμητικές απονομές, όπως η σημερινή, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι ο τιμώμενος έχει επιτύχει έναν υψηλό στόχο μόνος του. Γι' αυτό το λόγο αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να αναφερθώ εν συντομία σ' αυτούς που συμπαρατάχθηκαν μαζί μου στην επιτυχία αυτού του στόχου, ξεκινώντας από τον στενό περίγυρο και προχωρώντας προς τα έξω.
Η προσπάθεια ξεκίνησε όταν το 1996 ανέλαβα τη Διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με το συνεργάτη μου Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Μιχ. Φατούρο, χαράξαμε τη στρατηγική διεκδίκησης της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων. Σύντομα προστέθηκε σ' εμάς ο Καθηγητής της Νεφρολογίας Κώστας Σιαμόπουλος, που συμφωνούσε μαζί μας στο ότι οι μεταμοσχεύσεις νεφρού ήταν εφικτές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τις απόψεις μας αυτές μεταφέραμε στην ηγεσία της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, όπου βρήκαμε θετική ανταπόκριση. Τρείς Πρυτάνεις (Χ. Μασαλάς, Γ. Δήμου, Ι. Γεροθανάσης) και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Επαμ. Τσάνος, εξάντλησαν τις δυνατότητες που υπήρχαν και διέθεσαν θέσεις για τις μεταμοσχεύσεις από τις εκτός προγραμματισμού.

Το Ίδρυμα Γκανή
Πέραν αυτών, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», μετά από αίτημά μας, ενίσχυσε οικονομικά τη μετεκπαίδευση στις μεταμοσχεύσεις νέων ικανών ιατρών που κατευθύνθηκαν σε εξειδικευμένα κέντρα της αλλοδαπής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και εξελίχθηκε η στελέχωση της ιδρυθησόμενης Μονάδας Μεταμοσχεύσεων, η οποία ήταν αμιγώς Πανεπιστημιακή. Δεν είμαι σε θέση όμως, να υποστηρίξω το ίδιο για τη διοικητική ίδρυση και εγκατάσταση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο ΠΓΝΙ, η οποία τελικά αποδείχθηκε πολύ επίπονη διαδικασία.

Δύο χρόνια στην αναμονή!..
Για την τότε διοίκηση του Νοσοκομείου το μόνο που μπορώ να υποστηρίξω, λίαν επιεικώς, είναι ότι δεν επέτυχε να παρακολουθήσει το βηματισμό του Πανεπιστημίου στην παραπάνω διαδικασία... Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι, η αίτησή μας για την ίδρυση και εγκατάσταση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο ΠΓΝΙ, παρέμεινε στο Νοσοκομείο μέχρι να διαβιβασθεί στο Υπουργείο Υγείας για περισσότερο από δύο χρόνια!
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, βέβαια, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά αναζητήσαμε και βρήκαμε σθεναρή υποστήριξη από τον τότε Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητή Αλκιβιάδη Κωστάκη, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του προς κάθε κατεύθυνση... Παράλληλα, μετά από διαβήματά μας, κινητοποιήθηκε δραστήρια στο πλευρό μας ο τότε Δήμαρχος των Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας.

Ο τοπικός Τύπος
Θα ήταν παράλειψη όμως, εάν δεν τόνιζα την πολύ σημαντική συμβολή του τοπικού Τύπου που με επικεφαλής το Διευθυντή της μεγάλης τοπικής εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος», δημιούργησε πολύ θετικό κλίμα για τις προσπάθειές μας στην κοινή γνώμη.
Μετά από τις παραπάνω συντονισμένες ενέργειες συντελέσθηκε μία μεταστροφή των απόψεων του Υπουργείου, που οδήγησε στην αναγγελία ίδρυσης της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο ΠΓΝΙ από τον τότε Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο».

Και ο κ. Άγγελος Καππάς κατέληξε: «Αυτό ήταν κ. Πρόεδρε, το μικρό οδοιπορικό ίδρυσης της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο ΠΓΝΙ. Κλείνοντας, θέλω να αφιερώσω αυτή την τιμητική πλακέτα σε όλους εκείνους που προανέφερα, Πανεπιστημιακούς και μη, γιατί συμπαρατάχθηκαν μαζί μου στην επίπονη διαδικασία επίτευξης αυτού του υψηλού στόχου».