Πατέρας… και υιός!

on .

 - Μάνα, πού πήγε ο Πατέρας;
- Πήγε γιε μου στο νοσοκομείο, να… γίνει διοικητής!
- Άκουσα την αρχή της φράσης «πήγε στο νοσοκομείο» και ανησύχησα… Νόμισα πως έκανε «εισαγωγή», για εκείνον τον καταρράχτη!
- Όχι γιε μου, τον καταρράχτη θα τον κάνει μετά από 5 χρόνια, στα 85, όταν με το καλό τελειώσει τη θητεία του σαν διοικητής στο νοσοκομείο!
- Ναι, αλλά έτσι θα βλέπει τα προβλήματα του νοσοκομείου;
- Γιατί, αυτοί που… τα έβλεπαν, μήπως τα έλυναν;
Κόκαλο ο υιός Πατέρας!
- Καλά και αυτοί πήραν για διοικητή έναν άνθρωπο στα 81; (Από συγγενή λοιπόν μαθαίνεις την αλήθεια… Γιατί τα μέσα ενημέρωσης ακόμη… ερίζουν για το αν είναι 79 ή 80! Πέσανε όλοι τους έξω ένα χρόνο!).
- Πάντως μάνα, στη φωτογραφία με τον Κυριάκο, ο Πατέρας φαίνεται πολύ νεώτερος απ’ ό,τι είναι σήμερα!
- Έχει γερή κράση… Και σε παλιότερες φωτογραφίες με το ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ, που ήταν υποψήφιος, το ίδιο φαίνεται… Βέβαια οι φωτογραφίες των πολιτικών (και όχι μόνο…) είναι ρετουσαρισμένες, γι’ αυτό δείχνει… τζόβενο ο γέρος σου!
- Μάνα, έχω και μια απορία ακόμη. Τον ξάδερφό μου που είναι 45άρης, με τρία πτυχία, δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό, γιατί δεν… τον ενόχλησε κανείς να αναλάβει διοικητής;
- Θέλεις την αλήθεια γιε μου; Αφού ο ξάδερφος, με τα τόσα πτυχία δεν είναι… δεξιόστροφος, πώς να τον ενοχλήσουν; (Την ίδια… πολιτική είχαν και οι αριστερόστροφοι!).
- Τώρα μπήκα στο νόημα… Στην Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας! Απλά, οι βουλευτές των κομμάτων… μετατοπίζονται στα έδρανα της Βουλής και τη μια πηγαίνουν στη συμπολίτευση και την άλλη στην αντιπολίτευση! Και όταν είναι… στην πρώτη κατηγορία, κάνουν τα κουμάντα τους! Αυτό όμως μάνα δεν είναι «αλλαγή», αλλά κατάντια!
- Τώρα γιε μου, παρ’ ότι «καθήμενος», «ορθώς» ομιλείς!
Σε λίγο μπήκε στο σπίτι ο Πατέρας, κουρασμένος (λόγω ηλικίας…) και συνοφρυωμένος.
- Με… παραίτησαν, τους είπε. Υπήρξα ο διοικητής με τη μικρότερη θητεία! (Ο τίτλος όμως μένει…). Την επόμενη τετραετία, θα πάω σε άλλο κόμμα! Και δια της… τεθλασμένης, θα προσπαθήσω και πάλι να γίνω διοικητής! (Χαρά… στο κουράγιο σου!).

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.