Ξεμυτίζουμε από την κρίση…

on .

Ενδιαφέρουσες και πολύ σημαντικές εκτιμήσεις διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας την ημέρα των Φώτων κατά την καθιερωμένη από την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» κοπή της πίτας. Βέβαια πάντα ο λόγος του Προέδρου προκαλεί ενδιαφέρον, γιατί εμπεριέχει γνώσεις, στοχασμό και ολοκληρωμένο πολιτικό ήθος. Συγκεκριμένα σ’ αυτήν την εκδήλωση υποστήριξε τη θέση ότι σήμερα «η Ελλάδα ξεμυτίζει από την κρίση και η χώρα μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια δυναμική εθνική ανασυγκρότηση». Επεσήμανε δε ότι σ’ αυτήν την προσπάθει η Τουρκία λειτουργεί ως μια πληγή απρόβλεπτη και επικίνδυνη.
Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε το στίγμα της σημερινής Ελλάδας που είναι και ρεαλιστικό και αισιόδοξο. Γιατί είναι φανερό σε όλους τους συμπατριώτες ‘ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης εδραιώνεται καθημερινά μια διαφορετική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς που οδηγεί στην επαναφορά της νέας κανονικότητας.
Όμως, να μην ξεχνάμε ότι οι δοκιμασίες του λαού για δέκα χρόνια δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά ήταν το λογικό επακόλουθο της πολιτικής πρακτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων σε συνδυασμό και με τα διεθνή συμβάντα σε οικονομικό επίπεδο. Σ’ αυτό το δράμα συντέλεσε προπαντός και η αλόγιστη και λαϊκίστικη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αμφισβητήθηκε από τους αυτοαποκαλούμενους «Αριστερούς» ακόμα και η συμπόρευση της χώρας με την Ευρώπη και παρολίγον με το δημοψήφισμα να οδηγηθούμε σε εθνική καταστροφή. Και όσοι ακόμη επιμένουν στις ίδιες αντιλήψεις ας σκεφτούν τι θα γινόταν σήμερα με Υπουργό Άμυνας τον Καμμένο!
Αντίθετα, τώρα η νέα κυβέρνηση ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και δυναμώνει τις επιμέρους συμμαχίες. Αυτή η πολιτική σταθεροποιεί το πολιτικό μας σύστημα, στηρίζει την οικονομία μας και θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι σε ποικίλες απειλές. Παρά ταύτα, υπάρχουν απόψεις που αμφισβητούν τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό χωρίς να προτείνουν τίποτε το εναλλακτικό.
Για την ιστορία της χώρας μας έχουν απόλυτα βάση αληθινή όσα έχει γράψει ο καθηγητής Στάθης Καλύβας: «Από την άλλη πλευρά όμως, και σε πείσμα αυτής της αμοιβαίας καχυποψίας, ούτε η Ελλάδα αποφάσισε ποτέ να αποκοπεί από τη Δύση ούτε η Δύση ξέγραψε ποτέ την Ελλάδα». Γι’ αυτό και η συμμετοχή της Ελλάδας στο δυτικό σύστημα για πολλούς λόγους, ιστορικούς – οικονομικούς – θρησκευτικούς και πολιτικούς, παραμένει διαρκής, παρά τις εκάστοτε δυσκολίες, όπως ήταν ο εμφύλιος 1946-49, η εφτάχρονη δικτατορία και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επομένως ορθότατα η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Ε.Ε., μια και «η πρόσδεση της χώρας στην Ευρώπη και στο δυτικό σύστημα είναι οργανική, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή με όρους κοινών πολιτιστικών καταβολών» (Δημ. Καλουδιώτης, ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ).
Σήμερα για την κυβέρνηση ο δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος. Οφείλει να αγωνιστεί σκληρά για να ξεριζώσει και μύθους και τις μεγάλες παθογένειες: ο λαϊκισμός, ο κρατισμός, ο παρασιτισμός, ο πελατειασμός, η μετριοκρατία, κ.α. Εύστοχη είναι και η διαπίστωση του Γ. Φλωρίδη: «Η σημερινή πολιτική εξέλιξη χαρακτηρίζεται κυρίως από την απόρριψη του εύκολου λαϊκιστικά δρόμου… κατεύθυνση δύσκολη, αλλά δημιουργική… Με αλήθεια και πολιτικό ρεαλισμό, και όχι με δημαγωγία και βερμπαλισμό. Πάνω απ’ όλα με μετριοπάθεια και συμπόρευση όλων, και όχι με διχασμό και διαίρεση».
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής, εφόσον συνοδευτούν από εθνική συνεννόηση, μπορούν σταθερά να δώσουν την αισιοδοξία στον Έλληνα και να ξεριζώσουν όλα τα αγκάθια της οικονομικής και θεσμικής κρίσης. Οπωσδήποτε η πορεία είναι πολύ δύσκολη, όταν δίπλα μας η Τουρκία νοσταλγεί να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όταν ο Ερντογάν ονειρεύεται να γίνει Σουλτάνος στο παλάτι της Άγκυρας, η Ελλάδα πρέπει να ανησυχεί και να προετοιμάζεται για κάθε περιπέτεια. Δυστυχώς η γεωγραφική μας θέση ανοίγει μόνιμα τη βουλιμία πολλών, όμως τα ιστορικά μας αποθέματα μπορούν να δυναμώνουν την ευθύνη και τον ορθολογισμό κάθε Έλληνα, πολιτικού και πολίτη.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ