Η προστασία…

on .

Για να «ζεσταθεί» το γνωστό δίδυμο του καφενείου, ο Μήτσος και ο Θύμιος, παρήγγειλαν δύο τσίπουρα! (Για αρχή…).
- Θα σας φέρω ένα εμφιαλωμένο μπουκαλι τσίπουρο, τους είπε ο καφετζής. Τέρμα το χύμα τσίπουρο… Ήρθαν και μου το «κατέσχεσαν» οι υπεύθυνοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και… Προστασίας του Καταναλωτή! (Ταχύτατη εναρμόνηση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία!).
Μόλις άκουσαν τον τίτλο – σιδηρόδρομο, που… καταλήγει στην «προστασία του καταναλωτή», έκαναν ένα συνειρμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έβαλαν τα γέλια!
- Αυτή η… υπερπροστασία του Κράτους μας πνίγει, είπαν…
Το ίδιο… ενδιαφέρον είχε δείξει και η Ευρώπη! Είχε φαγωθεί με την προστασία του Έλληνα καταναλωτή και φορολόγησε άγρια το τσίπουρο!
Μέχρι και ο ψηλός Ολλανδός οικονομολόγος των μνημονίων, ο Ντάισενμπλουμ, στην τελευταία επίσκεψη στην Ελλάδα… ρούφηξε 7-8 τσίπουρα με… μεζέ πατάτες μπλουμ! (Μάλιστα πήρε και 5-6 μπουκάλια στην πατρίδα του…).
- Και δεν μας λες, καφετζή, πόσο στοιχίζει το εμφιαλωμένο τσίπουρο; αναρωτήθηκαν ο Μήτσος και ο Θύμιος…
- Θα το πιείτε σε… καλή τιμή! Κάνει όσο δύο μπουκάλια ουίσκι! (Α, γι’ αυτό… ενδιαφέρονται όλοι για την προστασία μας, σιγοψιθύρισαν!).
Και ο καφετζής συνέχισε: Αυτή η πολύ καλή τιμή… ισχύει εφόσον πληρώσετε σε ευρώ και όχι με κάρτα, καθώς δεν διαθέτω… POS!
- Βγάλε καφετζή το χύμα τσίπουρο που έχεις… κρυμμένο, γιατί στέγνωσε το στόμα μας!
Ο καφετζής τους τα είπε «χύμα», πως δεν υπάρχει ούτε σταγόνα χύμα! Και επειδή το εμφιαλωμένο τσίπουρο ήταν πανάκριβο, κατέληξαν να παραγγείλουν από… ένα τσάι βουνού!
Αλλά, με το τσάι μπορείς… να μεθύσεις; Αυτοί ήθελαν να «κάνουν κεφάλι» με το τσίπουρο και να αρχίσουν τον… εξάψαλμο στον Αλέξη, στον Κυριάκο, στον… Ερντογάν και σε όσους Έλληνες και ξένους… ενδιαφέρονται για την «προστασία τους»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.