Κανονικότητα και στα Εθνικά Κληροδοτήματα!

on .

Μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος που κληρονόμησε η τωρινή κυβέρνηση είναι και η ως τώρα διαχείριση των Εθνικών Κληροδοτημάτων. Να, λοιπόν, πεδίον λαμπρόν για τους κυβερνώντες, αφού δείχνουν αποφασισμένοι να επιβάλλουν παντού την κανονικότητα και να στεριώσουν κράτος δικαίου. 
Για τους Ηπειρώτες είναι παρήγορο και τιμητικό το γεγονός ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αφιέρωσε την κορυφαία πολιτιστική της εκδήλωση του 2020 στα «Εθνικά Κληροδοτήματα». Και να μη μας διαφεύγει ότι η Ήπειρος έχει αναγνωριστεί ως πατρίδα των Ευεργετών.
Το τραγικό όμως για μας τους Ηπειρώτες βρίσκεται στο ότι το κράτος με το νόμο 2508/1920 του Ελ. Βενιζέλου εξαίρεσε ορισμένα από τα πιο αξιόλογα Κληροδοτήματα και επανέφερε γι’ αυτά καθεστώς τουρκοκρατίας. Τότε οι διαχειριστές των Κληροδοτημάτων εκλέγονταν από τη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων πολιτών, ενώ σήμερα, 107 χρόνια μετά την απελευθέρωση, διορίζονται από το Μητροπολίτη. Αυτό επιβλήθηκε με διατάγματα του Πάγκαλου και του Μεταξά. Και ενώ όλα αυτά καταργήθηκαν με τρία Συντάγματα (1927, 1952 και 1975) και με το νόμο 1473/1984, δυστυχώς εξακολουθούν ως τα σήμερα.
Πρόκειται για τρία από τα πιο αξιόλογα Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων και του Μετσόβου (του Νικολάου Ζωσιμά, του Γεωργίου Σταύρου και του Γεωργίου Τούλη), καθώς επίσης για τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα. Γι’ αυτά ούτε το Σύνταγμα της χώρας ισχύει και ούτε η βούληση των Ευεργετών γίνεται σεβαστή.
Με βάση αυτά τα δεδομένα έγιναν μακροχρόνιοι και σκληροί αγώνες με αρχή το 1983. Πέτυχε τότε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 1473/1984. Η σκυτάλη των αγώνων το 1997 περιήλθε στην Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, για την οποία η Πανηπειρωτική μίλησε τότε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Όλα τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας αποφάνθηκαν ότι το καθεστώς αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Έτσι η Πολιτεία με δύο ομόφωνα πορίσματα της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε το 2013 να καταργήσει τα τρία αντισυνταγματικά διατάγματα.
Δυστυχώς όμως ως τα σήμερα η εκκρεμότητα παραμένει με ανυπολόγιστες συνέπειες, οικονομικές και ηθικές για τα Κληροδοτήματα. Αυτή η εκκρεμότητα προσβάλλει όλους τους Ηπειρώτες και η ευθύνη βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία. Οφείλουν να κινήσουν άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε τα Κληροδοτήματα και οι Σχολικές Περιουσίες να περιέλθουν στο Δήμο Ιωαννιτών.
Ο πρ. Δήμαρχος, αν και σύρθηκε σε δημοτικό συμβούλιο, «πέτυχε» να αποδράμει, παραπέμποντας το θέμα σε Επιτροπή και κερδίζοντας τα εύσημα…
Και θυμίζω στην Κυβέρνηση ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4182/2013 «Η πιστή και επακριβής εκπλήρωση της βούλησης των Ευεργετών αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ