Νέο πλαίσιο και στην Ήπειρο για τις αντικειμενικές αξίες!

on .

 Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αποτελούν θέμα που απασχολεί σχεδόν καθημερινώς τα ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί πρόκειται να αλλάξουν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στη περιοχή μας.
Πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα έχουν νέες αξίες, ενώ περισσότερες από 3.000 περιοχές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό διότι από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζεται άμεσα η ζωή μας μέσα από τα δημοτικά 

τέλη, το φόρο εισοδήματος, το ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και το ΤΑΠ.
Το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης καταργεί τις περιφερειακές επιτροπές που είχαν ρόλο για τον σχεδιασμό των αντικειμενικών αξιών και αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ορκωτών εκτιμητών. Λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων, οι εκτιμητές θα προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες. 
Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και σε κάποιες θα μειωθούν, ειδικά για τα παλαιά ακίνητα άνω των 25 - 30 ετών. 
Είναι απαραίτητο λοιπόν οι Δημοτικές Αρχές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου να εισηγηθούν προτάσεις για τις αντικειμενικές αξίες των περιοχών τους και να επιμείνουν να ακουστούν οι προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών και στους εκτιμητές. 

* Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Τομεάρχης Υποδομών και   Περιβάλλοντος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων ΝΔ.