Για ποιό λόγο οι τιμές προς Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο;

on .

ΟΙ τιμές προς κάποιο πρόσωπο -όποιο κι αν είναι αυτό- αποδίδονται επειδή κάτι πολύ σημαντικό θα έχει συνεισφέρει στον τόπο, εν προκειμένω στα Γιάννινα ή στο Έθνος.

Εδώ, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε την Τετάρτη να αποδοθούν ύψιστες τιμές στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ως να πρόκειται περί ηρώων και προσφερόντων υπηρεσίες σχεδόν μυθικών διαστάσεων!
ΔΕΝ ήταν απότοκος διαβούλευσης, ύστερα από διερεύνηση της προσφοράς τους, αλλά υλοποίηση έγγραφης εντολής του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου προς τον Δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ, που με τη σειρά του διέταξε την επιτροπή ονοματοθεσίας του Δήμου, που φυσικά υπάκουσε και όλα αυτά σε χρόνο - ρεκόρ, όταν μάλιστα δεν πίεζε ο χρόνος και άρα είχαν οι του Δήμου όλη την άνεση να αποφανθούν.
ΤΙ αποφασίσθηκε και εν τέλει ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, που υπερθεμάτισε του αιτήματος του Μητροπολίτη; Να ανακηρυχθεί ο Πατριάρχης επίτιμος Δημότης Ιωαννίνων, να του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης και καλλιτεχνικό δίπλωμα σε μεμβράνη, αλλά και να δοθεί το όνομά του στην πλατεία όπου βρίσκεται ο νεοανεγερθείς ναός του Αγίου Παϊσίου. Για δε τον Αρχιεπίσκοπο να ονομασθεί ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία «οδός Ιερωνύμου Β´»!
ΑΥΤΑ, διότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει τα λεγόμενα «θυρανοίξια» του Ναού για τον Αγ. Παίσιο στις 12 Ιουλίου και προσκάλεσε τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο! Και για να γίνουν οι πανηγυρισμοί περίλαμπροι, ο Μητροπολίτης ζήτησε από τον Δήμαρχο να αναλάβει ο Δήμος τη διαμόρφωση της πλατείας έξω από το Ναό, αίτημα στο οποίο βεβαίως και θα ανταποκριθεί ασμένως. Αυτό δεν είναι κακό, αφού δημοτικός χώρος είναι που παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη.
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του δημάρχου κ. Ελισάφ τονίζονταν μεταξύ άλλων ότι ...«ο Δήμος Ιωαννιτών αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα, εκφράζοντας εν προκειμένω και την κοινή πεποίθηση, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποτελεί εξέχουσα και παγκοσμίου κύρους πνευματική προσωπικότητα, με πολυσήμαντο έργο για τη διαφύλαξη και ανακαίνιση της Ορθόδοξης πίστης, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των λαών, την ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος...»!
ΤΩΡΑ, από που αντελήφθη ο Δήμαρχος ότι η απόφασή του ...«εκφράζει την κοινή πεποίθηση», μένει να το εξηγήσει στους Γιαννιώτες, οι οποίοι τίποτε από όσα ανέφερε δεν έχουν διαπιστώσει και το μόνο που θυμούνται από τον Πατριάρχη είναι η ...ευλογία του για την Τουρκική επίθεση στη Συρία και από τον Αρχιεπίσκοπο ...τίποτε απολύτως ή μάλλον μόνο την επιλογή του κ. Μαξίμου ως Μητροπολίτη Ιωαννίνων! Αν αυτή από μόνη της σηματοδοτεί και το ...«πολυσήμαντο έργο για την διαφύλαξη και την ανακαίνιση της Ορθοδοξίας», τότε όντως άξιοι πάσης τιμής!
ΣΕ αυτή την υπόθεση θα πρέπει να δώσουμε κι ένα δίκιο στο Δήμαρχο κ. Ελισάφ, που αν έλεγε όχι στο Μητροπολίτη θα κατηγορούνταν ότι η Εβραϊκή του καταγωγή και πίστη τον απέτρεψαν να αποδώσει τις προσήκουσες τιμές στους επικεφαλής της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας! Μας κάνει όμως εντύπωση η πρεμούρα του κ. Μάξιμου και η απαίτησή του, αλλά και η ταχύτατη διεκπεραίωση της εντολής του! Μία αντιμετώπιση που δεν είχε την τιμή να γευθεί κανένας πολίτης για αίτημά του προς το Δήμο.
ΝΑ το ξεκαθαρίσουμε, δεν έχουμε καμιά διάθεση για γκρίνιες. Ούτε βεβαίως να προσβάλλουμε την προσωπικότητα κανενός, πολύ δε περισσότερο τον αρχιερατικό σχήμα των προκαθημένων της Εκκλησίας, με ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει. Την υπερβολή επικρίνουμε και την παροχή εκδουλεύσεων, μαζί δε τη «Δεσποτική» αντίληψη του Μητροπολίτη και το πως αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Που σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με τις εν γένει δραστηριότητές του...