Το πρώτο εξάμηνο της Δημοτικής Αρχής…

on .

Η πλειοψηφία του Δήμου Ιωαννιτών με την ψήφο της ανέθεσε στον κ. Ελισάφ και στους συνεργάτες του να διαχειριστούν το Δήμο για τέσσερα χρόνια. Ήταν μια επιλογή απρόσμενη για τους πολλούς και με πολλά νοήματα για όλους. Ο κόσμος των Ιωαννίνων είχε απογοητευτεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Μπέγκα και αποφάσισε να στηρίξει τις ελπίδες του σε άλλους ανθρώπους με διαφορετικό στίγμα και με άλλη ταυτότητα.
Και σήμερα, ύστερα από έξι μήνες, είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε ότι η τοπική κοινωνία αξιολόγησε, σύγκρινε και προτίμησε με πολύ ορθό κριτήριο και γι’ αυτό βλέπει να υλοποιούνται οι προσδοκίες της. Πράγματι μια άλλη Δημοτική Αρχή βρίσκεται στα πράγματα, απαλλαγμένη από τα αρνητικά στοιχεία της προηγούμενης. Ανεξάρτητα αν της λείπουν δύο ή τρεις σύμβουλοι λόγω της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε να συγκροτήσει με άλλες δύο παρατάξεις και μερικούς συμβούλους άλλης παράταξης μια συλλογικότητα πολιτική με ιδιαίτερη σημασία.
Έτσι το πρώτο επίτευγμα της Δ.Α. είναι ότι ταυτίστηκαν και συνεργάζονται άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σημαντικοί, με εμπειρίες, με κύρος και με ιστορία στα τοπικά δρώμενα. Εκτιμώ πως αυτή η συμπόρευση εκπέμπει μηνύματα και δημοκρατικά και ελπιδοφόρα. Άφησαν στην άκρη διαφορετικές αντιλήψεις και ενώνουν τις δυνάμεις τους για το γενικό καλό.
Αποτιμώντας το έργο της Δημ. Αρχής με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου θεωρώ ότι έχουν δείγματα γραφής και διάθεσης για να βάλουν την υπογραφή τους σε παραγωγή σημαντικού και εκλεκτού έργου σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των χωριών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ μεγάλα έργα, για τα οποία είχαν σκεφτεί και οι προηγούμενοι, αλλά οι τωρινοί αντιμετωπίζουν με όρεξη και δουλειά. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει η δημιουργία του «Πάρκου Πολιτισμού του Κάστρου». Πρόκειται για ένα έργο που θα αναδείξει τον ιστορικό πλούτο του Κάστρου και θα φέρει κόσμο στα Γιάννενα. Στην ίδια αξία εντάσσεται και η απόφαση της Δ.Α. να εφαρμόσει τον «Μεγάλο Δακτύλιο», ένα δρόμο που θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα δώσει ανάσα σε οδηγούς και σε πεζούς. Αυξήθηκε ο κόσμος και έρχονται πολλά αυτοκίνητα καθημερινά στην πόλη, οπότε ορθώς η Δημ. Αρχή ιεραρχεί το οδικό δίκτυο της πόλης.
Επίσης μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο συχνά επισκέπτονται το Δήμαρχο πρόσωπα με εμβέλεια, όπως Υπουργοί και Πρεσβευτές. Αυτές οι συναντήσεις αποτελούν ένα σήμα αναγνώρισης προσώπων και δράσεων του Δήμου. Και πράγματι αυτοί οι επώνυμοι επισκέπτες δεσμεύονται ότι θα δημιουργήσουν στον τομέα τους και στη χώρα τους συνθήκες ευνοϊκές για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Και όλος αυτός ο συγχρωτισμός τονίζει το κύρος των στελεχών της Δ.Α., ένα στοιχείο που ήταν παντελώς ανύπαρκτο στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Και ποιος δε βλέπει σήμερα τα σχέδια, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ώστε τα Γιάννενα να προκαλούν το τουριστικό ενδιαφέρον σε πολλά σημεία της Ευρώπης και της Μεσογείου!
Αλλά και ποιος δεν εντυπωσιάζεται από την προσπάθεια, αν και βρίσκεται ακόμα στην αρχή, να γίνουν τα Γιάννενα «έξυπνη πόλη»; Ήδη η ψηφιακή της εφαρμογή εξελίσσεται στην υποβολή αιτημάτων των πολιτών και στην επισήμανση χώρων στάθμευσης των Ι.Χ. Πρόκειται για μια δράση σύγχρονη και με προοπτικές ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Βεβαίως στην ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου με την εκτέλεση όλων των έργων θα έχουμε και μια ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι όμως ανάγκη οι άνθρωποι της Δ.Α. πέρα από τα μεγάλα σχέδια να καταπιάνονται πιο ενεργητικά και με ζήλο με τα προβλήματα της καθημερινότητας, γιατί αυτά επηρεάζουν και τη ζωή όλων μας. Καλές οι μεγάλες πρωτοβουλίες, αλλά πρώτα είναι η καθαριότητα, το καθαρό νερό, το περιβάλλον, ο φωτισμός και πολλά άλλα.
Βλέπω και μια έλλειψη: Δεν υπάρχει ως τα σήμερα μια σταθερή επικοινωνία της Δ.Α. με τον κόσμο σε όλες τις περιοχές. Είναι ανάγκη ο κόσμος να βλέπει, να συζητά, να προτείνει και να διαμαρτύρεται. Ο ζωντανός διάλογος εδραιώνει την ελπίδα και πάντα προκαλεί θετικές δράσεις.
Μ’ αυτή την ανάλυση αξιολογώ το πρώτο εξάμηνο. Όμως να έχει στο νου της η Δημοτική Αρχή ότι έχουμε μπροστά μας και το χρόνο, όπου τα λόγια θα είναι φτωχά, αν λείψουν τα έργα.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ