Οι μηχανικοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού!

on .

Mε αφορμή την εν εξελίξει πανδημία του κορωνοϊού, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία αλλά και από διεθνείς φορείς και οργανισμούς, είναι πλέον φανερό ότι οδηγούν σε μια αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, άγνωστο ακόμα για πόσο χρονικό διάστημα. Κάτι που στοιχίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας η οποία βγήκε από μία μακρά περίοδο ύφεσης δέκα ετών και μόλις άρχισαν να γίνονται αντιληπτά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, οδηγηθήκαμε σε νέα στασιμότητα. Το θέμα στη τωρινή περίοδο είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την προστασία της κοινωνίας και των πολιτών, όσο και του συστήματος υγείας το οποίο κινδυνεύει να καταρρεύσει, αν δε δράσουμε σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ και δε κάνουμε τη λογική ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, τρόπο ζωής μας για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την νέα κρίση που αντιμετωπίζουμε, πολεμώντας με έναν αόρατο εχθρό.
 Σημαντικό είναι εδώ να τονίσουμε το ρόλο των μηχανικών σε όλη αυτή την προσπάθεια που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είναι γνωστό, διανύουμε την περίοδο της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή την περίοδο της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης και των άλλων ψηφιακών επιτευγμάτων, όπου κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν διαδραματίζει πλέον ο κλάδος των Μηχανικών, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία.
Για σκεφτείτε όμως πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε αυτή την δοκιμασία που βιώνουμε. Είναι αυτοί που θα πιστοποιήσουν και θα κατασκευάσουν τις νέες υποδομές υγείας που μπορεί να απαιτηθούν ή είναι αυτοί που θα φροντίσουν και κατασκευάσουν ή και να πιστοποιήσουν όλες τις κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές ή ακόμη πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην φαρμακοβιομηχανία και στην τεχνολογία των νέων υλικών που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η σύγχρονη πανδημία. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το κυρίαρχο ρόλο τους στη ψηφιακή μετάβαση ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες ψηφιακές πλατφόρμες και οι αναλύσεις δεδομένων καθώς και τα απαιτούμενα ανά περίπτωση ψηφιακά δίκτυα, που οδηγούν σε ταχύτατη αντιμετώπιση των απρόβλεπτων συνθηκών που προκύπτουν. Επίσης πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος τους σε όλες τις φάσεις κατασκευής και πιστοποίησης υποδομών ή ακόμα τη δημιουργία και υποστήριξη όλων των αλυσίδων παραγωγής και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.
Όλες οι παραπάνω δράσεις εκτελούνται από συναδέλφους μηχανικούς, σε συνθήκες δύσκολες με αυστηρά μέτρα ασφαλείας που δεν πρέπει επ’ ουδενί να συμβάλλουν στην μετάδοση του επιθετικού αυτού ιού, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στην ακάματη προσπάθεια τους που πολλές φορές καταβάλλουν, ώστε να επιτύχουν άριστη ποιότητα έργου και υπηρεσιών σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τον κλάδο των μηχανικών συνολικά, ώστε να ανακτήσουν το κύρος τους και να ξεπεράσουν το σκόπελο της κρίσης πιο ισχυροί και δυνατοί, για να είναι αυτοί που θα συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας, μετά την επέλαση της πανδημίας. Βάζοντας ως βασική προτεραιότητα πέραν των άλλων την νουθεσία ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, ως το μόνο τρόπο για την ταχύτερη επιστροφή στη φυσιολογική κατάσταση της οικονομίας. 
Θα είναι όμως η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί, ικανή να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία ή θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα στα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και της σταδιακής απομείωσης του ΑΕΠ; Με βάση τα χαρακτηριστικά που κινήθηκε η κυβέρνηση στην προ της πανδημίας εποχής φάνηκε η έντονη προσήλωση της, στην προσέλκυση Δημόσιων και κυρίως Ιδιωτικών επενδύσεων, που αποτελούν την παγκόσμια τροχοπέδη για την ομαλή και σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας. Σε όλα αυτά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσπάθεια για επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, θα δώσει μια νέα έμφαση στην ατμομηχανή της οικονομίας μας, μέσα σε ένα πλαίσιο επικαιροποιημένων χωροταξικών σχεδιασμών, οι οποίοι παράλληλα θα διαφυλάσσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Βασικό εργαλείο σε αυτό θα αποτελέσει και η ένταξη επιτέλους της χώρας μας στο χρηματοδοτικό εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης, μια και είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εντάχθηκε την τελευταία πενταετία και αποτέλεσε σημαντικό βήμα επιβράδυνσης της πορείας της οικονομίας, σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο.
Καταλήγοντας, βλέποντας ότι πλέον στην Ευρώπη δεν είμαστε μόνοι μας και όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωναϊού, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να ανακάμψουμε, έχοντας ως επικεφαλής τον κλάδο των Μηχανικών, ο οποίος βγαίνοντας ενισχυμένος από τη συμμετοχή του στην καταπολέμηση της πανδημίας και έχοντας υποστηριχθεί ανάλογα από την πολιτεία,  θα αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες του, έχοντας ως βασικό υποστηρικτικό ρόλο ένα ισχυρό Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως έδειξε με τη στάση του, ο Προέδρος του κ. Γιώργος Στασινος. Ο οποίος με συνεχείς θέσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας, συμβάλλοντας σε όλους τους κεντρικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνει ότι θα είναι ο στυλοβάτης αυτής της προσπάθειας, της ομαλής και ισόρροπης ανάπτυξης, όπου σε αγαστή συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το οποίο με τη συνεχή πλέον παρουσία του στα τοπικά δρώμενα, μεταμορφώνεται σε βασικό παράγοντα που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής μας, όπως πραγματικά της αρμόζει, με βάση την ιστορία της και των πλούσιων γεωμορφολογικών της χαρακτηριστικών. 

*Ο Ιωάννης Τσίγκρος είναι Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ - Πολιτικός Μηχανικός - Επικεφαλής της παράταξης «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ».