Ζουν σε άλλες εποχές!..

on .

Στην κορύφωση της παγκόσμιας επιδημίας του κορωνοϊού, που ανθρώπινες ζωές χάνονται, χιλιάδες άτομα νοσούν και εκατομμύρια ζουν με το φόβο μη τυχόν είναι τα επόμενα θύματα της νόσου, κάποιοι εξακολουθούν να ζουν στο μικρόκοσμό τους, να σκέπτονται και να συμπεριφέρονται σαν η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα του κόσμου που θα πρέπει να κινείται με τους προ κορωνοϊού ρυθμούς…
Επί της ουσίας, βρήκαν αφορμή και στήριγμα τον κορωνοϊό για ασκήσεις αντιπολίτευσης, μικρότητας,  ανεδαφικών διεκδικήσεων κ.ο.κ. 
Σε μια έκτακτη και επείγουσα κατάσταση που διαδραματίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ελλείψεις θα υπάρχουν,  και δυσλειτουργίες θα διαπιστώνονται,  και αδυναμίες κάλυψης των αναγκών θα προκύπτουν…
Όμως σε τέτοιες περιόδους και σε τέτοιες καταστάσεις αναδεικνύονται   ηγεσίες,  επιβεβαιώνονται οι συμπεριφορές μεγαλοψυχίας και αλτρουϊσμού, ενισχύεται η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός. 
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται και σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών  σωματείων  και κομματικών οργανώσεων, που αντί να μπαίνουν «μπροστάρηδες» στον καθημερινό αγώνα για τη στήριξη της κοινωνίας, περιστρέφονται γύρω από τα τετριμμένα «διεκδικητικά πλαίσια»,  που αφορούν όμως άλλες εποχές και άλλες ανάγκες...

* * *
Πρώτη το «χορό» άνοιξε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, που σε απαράδεκτο – για το επίπεδο των μελών της – λεξιλόγιο είχε επιτεθεί πριν λίγα 24ωρα κατά άλλων επιστημόνων και συνδικαλιστών,  επειδή είχαν… τολμήσει να εκφράσουν διαφορετική άποψη για την ετοιμότητα των νοσοκομείων,  από αυτή που η πλειοψηφία της Διοίκησής της ήθελε να «επιβάλλει» στην κοινή γνώμη. 
Αθεράπευτα αμετανόητη επανήλθε χθες, επιτιθέμενη αυτή τη φορά κατά της Περιφέρειας, που …τόλμησε να ζητήσει απ’  όλους να προστατεύσουν το κύρος των νοσοκομείων. Εκείνο που ενόχλησε την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου ήταν η προτροπή της Περιφέρειας «να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρώτα από όλους από εκείνους που υπηρετούν σε αυτό»!  Η… ευαισθησία της Ένωσης «ξεχείλισε» για την τοποθέτηση αυτή, που έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «εμπαιγμό»!
Η Περιφέρεια έδωσε βέβαια την απάντησή της,  εξηγώντας ότι η τοποθέτησή της έγινε για αναφορές που είχαν γίνει μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, περί δήθεν «συγκάλυψης» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο και την παραπληροφόρηση που γινόταν για την Άρτα. 
Επί της ουσίας,  εκείνο που αφορούσε και αφορά την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, είναι η   προτροπή  της Περιφέρειας να τοποθετηθεί κατά όσων διασπείρουν με τις υπερβολές τους ανησυχίες στους πολίτες. Περί αυτού ουδείς λόγος! Βλέπετε, προέχουν τα συνδικαλιστικά   αιτήματα και όχι  η  αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, από όποιον και αν προέρχεται. 

* * *
Χθες προέκυψε νέα… επαναστατική συνδικαλιστική κίνηση: Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ιωαννίνων εξανίσταται επειδή οι τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούσαν στοιχεία για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. 
Κι αντί να συμβάλλει δημιουργικά πως θα λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και οι μαθητές τους να μη συνεχίσουν ανενεργοί, επιδιώκουν το ακριβώς αντίθετο: Το πώς θα συνεχιστούν οι … διακοπές των εκπαιδευτικών! Δεν το κρύβουν άλλωστε, καθώς το δηλώνουν ευθαρσώς: «Μένουμε στις θέσεις του κλάδου και δεν παρεκκλίνουμε. Η Υγειονομική κρίση να μην αποτελέσει το άλλοθι επιβολής αντιδραστικών μέτρων»! 
Μάλιστα… αντιδραστικό μέτρο, ο έλεγχος του Δημοσίου για το αν εργάζονται εκείνοι που αμείβονται από αυτό. 
Η πρόκληση έχει και επίλογο όμως: «Υπερασπιζόμαστε τον καθολικό χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης» καταλήγει η ανακοίνωση- μνημείο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων! Άξιοι και οι συντάκτες της ανακοίνωσης και όσοι την ασπάζονται…

* * *
Στο «χορό» μπήκε άλλη μια φορά και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου, ο οποίος δεν λέει να αποχωριστεί τον «κομματικό μανδύα του». Αυτός βρήκε άλλο προσφιλές θέμα για να ασκήσει φτηνή αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση: Ενώ η κρίση του κορωνοϊού κορυφώνεται, οι δομές προσφύγων αποτελούν υγειονομική βόμβα,  αυτός …ειρωνεύεται τον Πρωθυπουργό για τη δημιουργία δομής ανηλίκων στους Ασπραγγέλους. 
Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για τη δημιουργία της Δομής, είναι όμως δυνατόν ένας Πρόεδρος Επιμελητηρίου, με την αγορά και τις επιχειρήσεις κλειστές σε ποσοστό 90% να κάνει επίδειξη  ειρωνείας του τύπου «για καινούργιες δουλειές» στο Ζαγόρι, όταν ζούμε ως χώρα και ως Νομός έκτακτες καταστάσεις; 

* * *
Οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν τα πολιτικά αναστήματα εκείνων που ηγούνται σημαντικών φορέων και απομυθοποιούν πρόσωπα και καταστάσεις. Διαφημίζουν μεν οι ίδιοι την προοδευτικότητά τους, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μείνει προσκολλημένοι στο οπισθοδρομικό παρελθόν! Δεν διδάσκονται,  ούτε καν από τους πολιτικούς αρχηγούς, που παρά τα όποια «φάλτσα» τους, εντάσσονται στην εθνική γραμμή και εν πάση περιπτώσει δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. 
Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα και  η Ελληνική κοινωνία μετά το πέρασμα του κορωνοϊού θα είναι εντελώς διαφορετική. Τότε οι πρώτοι που θα αισθάνονται ξένοι  με το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, είναι όλοι αυτοί που σήμερα, την ώρα που δίνεται σκληρή «μάχη» και ματώνει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, περί άλλων τυρβάζουν…
Με λίγα λόγια, μόνοι τους «σκάβουν το λάκκο τους», γιατί απλά κανένας δεν έχει διάθεση να τους ακούσει…