Κρίσιμη η προστασία των υδάτινων πόρων!

on .

Σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο της Ε.Ε., σαν  κράτος μέλος κληθήκαμε και ολοκληρώσαμε την ταυτοποίηση των υδάτων μας, ανά υδρογραφική λεκάνη και ανά περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού. 
Στη συνέχεια εγκρίναμε τα σχέδια διαχείρισης και τα προγράμματα μέτρων, προσαρμοσμένα σε κάθε υδατικό σύστημα της χώρας μας. Αλλά δεν κατανοήσαμε, για ακόμη μία φορά,  την ανάγκη εντοπισμού των κινδύνων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των υδάτων μας. Θα αναφερθώ σε ένα θέμα, που απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των υδάτων μας, καθώς όλοι συμφωνούμε ότι το νερό (ύδατα) χρειάζεται  ιδιαίτερη προστασία και σωστή διαχείριση.  
Η προστασία των υδάτινων πόρων, του γλυκού  νερού (λίμνες, ποτάμια),  του αλμυρού νερού (θάλασσες), του πόσιμου νερού (υπόγεια ύδατα - πήγες), είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της προστασίας του ίδιου του περιβάλλοντος. Οι βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η έγκαιρη  πρόληψη και η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης και μόλυνσης των υδάτων, με την μείωση και  απομάκρυνση των ρύπων,  μέσω της προεπεξεργασίας και την εξοικονόμηση των υδάτων.                                                                                                                                                            
Η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα επηρεάσει τον  προγραμματισμό της διαχείρισης των υδατικών πόρων μας και θα δημιουργήσει εμπλοκές, μετακινήσεις πληθυσμών, ξηρασίες και απώλειες των εδαφών. Θα επηρεαστεί η διαθεσιμότητα του νερού, η ποιότητα του πόσιμου νερού λόγω λειψυδρίας, η ρύπανση υδατικών πόρων. Η προσαρμογή όλων μας στην επερχόμενη  κλιματική αλλαγή είναι αναγκαία μέσα από την αποτελεσματικότερη  διαχείριση των υδάτων μας. Η τήρηση των προβλέψεων των σχετικών με την προστασία και διαχείριση των υδάτων μας αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της ΕΕ δημιουργώντας ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και συνεπώς και των υδατικών πόρων.   
Η ενσωμάτωση των προβλέψεων και των οδηγιών (νομοθετικά, διοικητικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κλπ.) αποτελεί αυτονόητη αρχή και προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου, την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων με σκοπό την επίτευξη των στόχων.
Το νερό είναι ένας πραγματικά πολύτιμος πόρος. Η διαπίστωση ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια κρίση στη διαχείριση των υδατικών πόρων, πρέπει να μας τρομάζει περισσότερο από τον κορωνοϊό. Κρίση που είναι συνέπεια μιας λογικής η οποία δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει, ότι  το νερό είναι μεν ένας ανανεώσιμος πόρος, αλλά δεν παύει να είναι ένας περιορισμένος πόρος, που δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες ζήτησης.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με ειδίκευση σε υδραυλικές υποδομές και έργα εγγείων βελτιώσεων.