ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πρέπει να βρεθεί, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ λύση

on .

Τα προληπτικά μέτρα που έχουν παρθεί από την Κυβέρνηση, κατά γενική παραδοχή, έχουν περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, έχουν σώσει και σώζουν ζωές.
Η πολιτική «μένουμε στο σπίτι» αποδίδει και πολύ σωστά οι Υπηρεσίες αυστηροποιούν το πλαίσιο, ώστε να αποτραπεί μαζική έξοδος προς την επαρχία  από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία έχουν επιβεβαιωθεί πολλά κρούσματα.
Η οριζόντια όμως εφαρμογή των ίδιων μέτρων, είτε για μετακινήσεις εντός νομών, είτε για μετακινήσεις για ειδικούς λόγους, από και προς περιοχές που παρουσιάζουν σήμερα ελάχιστα κρούσματα, προκαλούν άνευ ουσιαστικού λόγου αρκετά σοβαρά προβλήματα.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων περιπτώσεων συμπολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν αποκλειστικά και μόνο για εργασίες ή υποχρεώσεις οι οποίες δεν προκαλούν ούτε συγχρωτισμό, ούτε πολύ περισσότερο περαιτέρω κινδύνους. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις μεταφοράς τροφίμων σε γονείς ή σε άλλα συγγενικά πρόσωπα, τροφοδοσία με φάρμακα σε ερημωμένα χωριά,  μεταφορά προϊόντων- από μη επαγγελματίες-  από χωριά προς το κέντρο,  σίτιση ζώων, μεταφορά στρατιωτών, φοιτητών ή συγγενών πρώτου βαθμού που έχουν «αποκλειστεί» σε άλλες πόλεις κ.α.
Αν τα αστυνομικά όργανα δείχνουν ευελιξία, έχει καλώς. Αν όχι, πέφτει πρόστιμο και επιστρέφουν οι «παραβάτες» στην έδρα τους. 
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να πάρει τραγελαφικές διαστάσεις τις επόμενες ημέρες.
Κατά τη γνώμη μας απαιτείται μια διαφορετική διαχείριση τέτοιων περιστατικών. 
Θα μπορούσε και μπορεί σε κάθε Αστυνομική Υπηρεσία, να οριστεί Αξιωματικός που να ελέγχει σε πρώτο βαθμό τη βασιμότητα των ειδικών λόγων που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί για μετακίνηση εκτός νομού, να προβαίνει και σε ταυτοποίηση των προσώπων που πρόκειται να εξυπηρετηθούν κλπ. και να χορηγεί σχετική βεβαίωση, με τόπο και χρόνο  αναχώρησης και  επιστροφής κ.ο.κ.
Στην ανάγκη ας συμβάλλουν σε αυτό και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων. Το πως ας το βρουν οι αρμόδιοι. Πάντως  πρέπει να βρεθεί λύση. 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ