Η αλλεργία της εξουσίας στην ελεύθερη έκφραση…

on .

ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ το Πάσχα φέτος. Κεκλεισμένων των θυρών λόγω του κορωνοϊού, όπως έγραφε ο «Πρωινός Λόγος» πριν από λίγες ημέρες, με όποιες ενστάσεις έχει καθένας μας. Είναι όμως η οδυνηρή πραγματικότητα, την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Αρκεί να υπάρχει σωστή, ψύχραιμη  καταγραφή όσων διαδραματίζονται. Χωρίς παρωπίδες, κομματικές προτιμήσεις και υμνωδίες, που συνήθως δίνουν μία οπτική ως μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Ακόμη κι αν καταπατώνται Συνταγματικά μας δικαιώματα, που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες.
ΚΑΜΙΑ διάθεση προσφοράς υπηρεσιών στην εφημερίδα. Δεν διακρινόμαστε για τέτοιου είδους επιδόσεις και δεν τις χρειάζεται άλλωστε ο «Π.Λ.», όπως δεν πρέπει κανένα Μέσο Ενημέρωσης να χρειάζεται δουλικές αναφορές και ύμνους, επειδή κάνει το αυτονόητο, να ενημερώνει τους πολίτες. Αυτό ακριβώς κάνει τούτη η εφημερίδα (τους στόχους της οποίας υπηρέτησα ως συντάκτης και αρχισυντάκτης πριν από πολλά χρόνια), και αισθανόμαστε υπερήφανοι που φιλοξενεί τις συχνά ...«αιρετικές» απόψεις μας. Όπως κι όταν διαβάζουμε κείμενα άλλων που συγκρούονται με την πολιτική που εκφράζει!
ΠΡΟΣΕΞΤΕ, δεν απευθυνόμαστε στην ιδιοκτησία και διεύθυνση της εφημερίδας, ούτε στον Βασίλη Κουτσολιόντο, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά και μας χωρίζουν περισσότερα. Σε εκείνους θα πούμε μόνο να μην αλλάξουν την τακτική της εφημερίδας, τη φιλοξενία όλων των απόψεων. Τίποτε άλλο. Σε σας απευθυνόμαστε, τους αναγνώστες και σε όσους ασκούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εξουσία και που ενοχλούνται αν δημοσιοποιηθεί επικριτική γνώμη. Κυρίως όμως στους αναγνώστες, που εμπιστεύονται και στηρίζουν την εφημερίδα, που δεν έλλειψε από καμιά μάχη επί δεκαετίες, όπως και τώρα με δυσβάστακτο κόστος.
ΣΤΑ πενήντα χρόνια της δημοσιογραφικής μας πορείας, ακολουθήσαμε αταλάντευτα τη ρήση που αποδίδεται στο Βολταίρο: «Διαφωνώ μαζί σου· θα αγωνιστώ όμως μέχρι θανάτου για να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου»! Το είχαμε μάλιστα και στην προμετωπίδα των εφημερίδων μας, στην τηλεόραση TVE και στο ραδιόφωνο studio Ε 103 fm, για να διαπιστώνουμε  ότι ο «Πρωινός Λόγος» το κάνει πράξη χωρίς τυμπανοκρουσίες, πορευόμενος με σεβασμό στον άνθρωπο και στα γεγονότα. Το λέμε μετά λόγου γνώσεως, διότι μπορεί συχνά να είναι αιχμηρός, ποτέ όμως δεν προσέβαλλε κανέναν, όσο κι αν ήταν «απέναντι»!
ΑΥΤΟ είναι που χρειάζεται ο τόπος σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Έγκυρη, υπεύθυνη, ψύχραιμη, πολύπλευρη ενημέρωση και όσο κι αν ξενίζει, θα πούμε και σαφή πολιτική θέση, που όμως δε θα αποκλείει την ελεύθερη έκφραση όλων, με πρόσβαση στις στήλες της εφημερίδας. Αυτά προφανώς τα εγγυάται ο «Π.Λ.» και τρανταχτή απόδειξη είναι ότι φιλοξενεί και τις δικές μας απόψεις, που από τους κατά καιρούς «εξουσιαστές», τους εφαψίες τους και τους κεκράτες, θεωρούνται ...εξτρεμιστικές! Επειδή περιέχουν αλήθειες που τσουρουφλίζουν. Και δεν το θέλουν, τόσο που πολύ θα ήθελαν να μας δουν κρεμασμένους ανάποδα!
ΞΕΡΕΤΕ, αυτό μας θυμίζει πάλι το Βολταίρο που έγραφε ...«είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο, όταν η κυβέρνηση έχει άδικο» -και όπου κυβέρνηση βάλτε εσείς όποια Αρχή θέλετε, για να σας πούμε ότι πολλές φορές, όλες τους δυστυχώς, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δεν υπηρετούν με συνέπεια το λαό, όπως οφείλουν! Με ευθύνη όσων τις εκπροσωπούν! Όχι πως πάντα εμείς έχουμε δίκιο, αλλά εδώ είμαστε για να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αρκεί να πουν οι υποθετικώς αδικούμενοι την άποψή τους. Και ο «Π.Λ.» δε δίστασε πολλές φορές να συγκρουστεί με τις Αρχές, τους εκπροσώπους τους μάλλον, επιτρέποντας σε εμάς και πολλούς άλλους ασυμβίβαστους να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς «εκπτώσεις».
ΜΙΛΑΜΕ δηλαδή για δημόσιο διάλογο! Που όσοι ασκούν διοίκηση απεχθάνονται, όπως ο διάβολος το λιβάνι! Κι όμως, οι στήλες της εφημερίδας είναι ανοιχτές! Αποφεύγουν συχνά να μπουν στη διαδικασία του διαλόγου για διάφορους λόγους. Είτε για να μη φανεί η ένδεια των επιχειρημάτων τους, είτε για να ...απαξιώσουν, σε μία έκρηξη οίησης της εξουσίας της οποίας είναι εκφραστές. Καρεκλοκένταυροι, ευρωθήρες και θεσιθήρες, αρχολίπαροι, φίλαρχοι, αριβίστες, αλλά και ...αμβλύνοες! Κι εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε αυτά αν και οπότε θελήσουν!
ΚΑΙ κάτι ακόμη που αφορά τον «Πρωινό Λόγο». Δεν καταχωρεί διαφημίσεις στην πρώτη και τελευταία σελίδα! Μάλλον αποτελεί την εξαίρεση! Βλέπετε ότι και οι λεγόμενες εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες στη πρώτη σελίδα, ακόμη και δίπλα στον τίτλο τους, καταχωρούν διαφημίσεις, μέχρι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί διακόπτουν τις ειδήσεις τους για να μεταδώσουν διαφημιστικό μήνυμα για ...σερβιέτες! Χωρίς κανένα σεβασμό στην αγωνία του τηλεθεατή, που θέλει να δει τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση π.χ. του κορωνοιού!
ΔΕΝ επικρίνουμε κανένα. Προσπαθούν να επιβιώσουν! Και είναι γνωστό ότι τα Μέσα Ενημέρωσης κοστίζουν και πολλές φορές δεινοπαθούν. Περισσότερο τα της περιφέρειας, που θέλουν να τα αφανίσουν, διότι δεν υποτάσσονται. Με τον «Π.Λ.» να επιμένει στις αρχές του, που ασφαλώς του κοστίζει πολύ ακριβά –παρ’ ότι σίγουρα θα τον εκλιπαρούν για μια διαφήμιση στην πρώτη του σελίδα! Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αξίζει της αναγνώρισής μας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους, έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ