«Μπήκαν στην πόλη…»

on .

Ανάθεμα στον κορωνοϊό, μονολογούσαν δύο φίλοι… «καλλιτέχνες» της παραδοσιακής μουσικής, που κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης, έχοντας «υπό μάλης» τα όργανά τους! Ο ένας είχε το κλαρίνο και ο άλλος το ντέφι!
Φυσικά και δεν… τόλμησαν να παίξουν καθ’ οδόν, παρά τις γιορτινές μέρες, καθώς γνωρίζουν πως ο Χαρδαλιάς έχει απαγορεύσει… και τις συναυλίες! Και έτσι απεφεύχθη και το… μεράκλωμα των λιγοστών περαστικών που περπατούσαν… με τις αποστάσεις τους και… κλαίγοντας τον πόνο τους!
Αυτοί όμως οι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην πόλη για άλλο σκοπό. Και με την ευκαιρία της άφιξής τους στο κέντρο της πόλης, πήραν μαζί τους και τα όργανα! (Η προέκταση της ζωής τους…). Ήθελαν να πάρουν και τα όργανά τους τον αέρα τους! (Πώς οι οικολόγοι βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα και μάλιστα χωρίς φίμωτρο και σακούλα περιττωμάτων!).
Οι καλλιτέχνες «μπήκαν στην πόλη» να συναντήσουν το λογιστή τους και να μάθουν αν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Δυστυχώς ο λογιστής τους απουσίαζε… λόγω κορωνοϊού και αυτοί αναγκάστηκαν να ενημερωθούν τηλεφωνικά! Κάθονται λοιπόν στο παγκάκι και σε… ανοιχτή ακρόαση ρωτούν:
- Κύριε λογιστά, τι έγινε με το θέμα μας, το έψαξες; Τα παίρνουμε εμείς τα 800 ευρώ;
- Δυστυχώς, καλοί μου φίλοι, δεν τα δικαιούστε! Για να πάρεις τα 800 ευρώ, έπρεπε να ήσουν σε κέντρο διασκέδασης που τώρα έκλεισε και να… έπαιζες τα Καγκέλια και το Ζαγορίσιο για 9 μήνες τουλάχιστον! Εσείς κάνατε 5-6 εμφανίσεις… στα πανηγύρια και μάλιστα στα κλεφτά!
- Μήπως, λογιστή μου, δικαιούμαστε τα 600 ευρώ;
- Τα λεφτά αυτά τα δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες! Είστε εσείς «επιστήμονες»;
- Εγώ, του είπε ο κλαρινίστας, είμαι… επιστήμονας στο κλαρίνο! Όπως ξέρεις είμαι ο καλύτερος της περιοχής!
- Δυστυχώς, δεν παίρνετε τίποτε, τους είπε ο λογιστής. Να… περιμένετε τον επόμενο κορωνοϊό!
Αγρίεψαν οι δύο καλλιτέχνες με αυτή την αδικία και δήλωσαν ορθά – κοφτά:
- «Τώρα που θα φύγει ο κορωνοϊός και θα αρχίσουν τα πανηγύρια, θα βάλουμε μυαλό… Ο κάθε χορός θα στοιχίζει ακριβότερα και μάλιστα θα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ, 24%! Αμ πώς…»!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγώγης.