Η δημιουργία «αντίδοτο» στην πανδημία και την κρίση!

on .

Είναι γεγονός ότι, παρακολουθώντας κανείς όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, αναφορικά με την πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα, όχι μόνο αναθεωρεί διάφορες απόψεις που είχε μέχρι σήμερα, αλλά προβληματίζεται, παράλληλα, για το αύριο τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.
Διαπιστώνει ότι μεγάλες χώρες και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό διαφέντευαν ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκονται τώρα αμήχανες και αδυνατούν να δώσουν άμεση λύση, μπροστά στις χιλιάδες καθημερινές απώλειες πολιτών τους. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό και που βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, για να καταφέρουν, στο τέλος, κάποιοι από αυτούς να μείνουν ζωντανοί και να συνεχίσουν το ταξίδι της ζωής τους, χωρίς, ωστόσο, και πάλι να είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον παρόμοιες εφιαλτικές καταστάσεις. Βεβαίως, κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας δεν είχαν την ίδια τύχη με τους παραπάνω και δεν κατάφεραν τελικά να επιβιώσουν, αφού η πανδημία και ο ιός τους έκοψαν βίαια το νήμα της ζωής τους.
Στην πατρίδα μας φαίνεται ότι, με τα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της χώρας, αλλά και με τη συνολική θετική στάση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων, η συνολική κατάσταση βρίσκεται σε ένα καλύτερο επίπεδο, συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες του κόσμου, δημιουργώντας μάλιστα για τη χώρα μας μία θετική εικόνα παγκοσμίως, αλλά και ένα πλεονέκτημα που σχετίζεται με την οργανωτική δομή και λειτουργία του κράτους. Οι ειδικοί επιστήμονες και ασφαλώς η κυβέρνηση είναι αυτοί που θα αποφασίζουν διαρκώς για τα επόμενα δύσκολα βήματα, σταθμίζοντας σωστά και υπεύθυνα πολλές και ποικίλες παραμέτρους. Εμείς, ως πολίτες αυτής της χώρας, έχουμε υποχρέωση να επιδείξουμε και πάλι ανάλογη ωριμότητα και υπευθυνότητα.
Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η καθημερινότητά μας είναι πλέον διαφορετική και το ίδιο διαφορετική και ίσως μάλιστα πολύ πιο δύσκολη θα είναι στο μέλλον. Εκείνο, ωστόσο, το οποίο δεν πρέπει να ακολουθήσει κανένας από εμάς, είναι η παραίτηση, γιατί η παραίτηση θα σημαίνει ήττα. Αντίθετα, ο καθένας, στον τομέα του, πρέπει να αντισταθεί και να δημιουργήσει, να παρουσιάσει έργο, να αποδείξει ότι όλοι είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε νικητές και αλληλέγγυοι σε αυτή την ιστορική και πρωτόγνωρη καμπή της ανθρωπότητας. Επειδή, μάλιστα, εκτός από τον τομέα της οικονομικής ζωής και ανάκαμψης, τα άλλα θύματα, σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι διαχρονικά ο πολιτισμός και τα γράμματα, επιβάλλεται να παραμείνουμε ενεργοί και δραστήριοι, παράγοντας ο καθένας από εμάς πολιτισμό στον δικό του τομέα, σε μία χώρα που είναι, στο σύνολό της, το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ